Fuksa bude pro vyšší DPH. I za cenu dražších potravin

Domácí Kateřina Eliášová, Domácí
17. 7. 2011 17:56
Vládou zamýšlené zvýšení DPH na 19 procent kritizují čeští zemědělci
Foto: Jan Langer

Praha - Vládou zamýšlené zvýšení DPH na 19 procent kritizují čeští zemědělci. Přinese to vyšší ceny potravin, což farmáře citelně zasáhne, varuje šéf agrární komory Jan Veleba.

Podle něj začnou zpracovatelé méně nakupovat. Za pravdu mu dal prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. "Týkat se to bude zejména prasat a kuřat," upřesnil.

Navzdory kritice je připraven ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) hlasovat pro neplánované zvýšení DPH. Vláda o této možnosti bude jednat na svém středečním zasedání, a to v souvislosti s přípravou rozpočtu na příští rok.

Dosud zveřejněná čísla z ministerstva financí ukazují, že jednotlivé resorty čekají výrazné škrty. Největší nesouhlas vyslovily Věci veřejné, vadí jim chystaná opatření zejména v dopravě a školství.

"Samozřejmě preferuji snižování nákladů jednotlivých ministerstev a rovněž snižování mandatorních výdajů, zejména sociálních dávek. Ale zvýšení DPH nás nemine," uvedl ministr Fuksa. "V krizové situaci bych pro to ruku zvedl," řekl v České televizi.

O zvýšení DPH na 19 % mimo jiné řekli

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

  • "Spotřebitelské ceny by v takovém případě mohly stoupnout o 1,9 procentního bodu a měsíční výdaje na osobu o 220 korun."

Pavel Sobíšek, analytik UniCredit:

  • "V případě, kdy se ekonomický růst ukáže slabší a zároveň bude finanční krize vyžadovat krok ke snížení schodku veřejných financí, tak jakékoliv jiné opatření by v takové situaci bylo méně účinné a způsobilo by dlouhodobější ekonomické škody."

Zdroj: ČTK 

Pokud se vláda dohodne na zvýšení DPH, sněmovna jej projedná už v srpnu v rámci druhého čtení zákona. Změny určitě neschválí Senát, jak už avizovala ČSSD, proti bude i KDU-ČSL.

"Naši senátoři budou hlasovat proti. Domníváme se, že ještě nejsou vyčerpány všechny rezervy uvnitř resortů," řekl na ČT1 místopředseda strany Petr Šilar.

Miroslav Toman z Potravinářské komory varoval, že vyšší DPH povede k nákupu méně kvalitních, tedy levnějších potravin. "Lidé rovněž budou nakupovat v zahraničí, zpracovatelé nebudou nakupovat,"" uvedl.

Zvýšení DPH rovněž povede k růstu cen za nové byty a domy, veřejnou hromadnou dopravu, vstupné na kulturní a sportovní akce, do muzeí a galerií, úpravu a rozvod vody, pohřebnictví, odvádění a čištění odpadních vod, komunální odpad a mnohé další.

Naopak vyšší DPH by nedopadla na knihy, tiskoviny a léky.

 

Právě se děje

Další zprávy