Foldyna rozjel puč proti "kmotrům" ČSSD. Začal Bendou

Martina Machová Martina Machová
6. 11. 2010 13:16
Oznámil, že navrhne jeho odvolání z funkcí v Ústeckém kraji
Jaroslav Foldyna s Petrem Bendou
Jaroslav Foldyna s Petrem Bendou | Foto: Martina Machová

Praha - Jaroslav Foldyna, známý kritik Jiřího Paroubka, se pustil do svého rivala ze severních Čech a expředsedova rodinného přítele Petra Bendy. Nepřímo jej označil za stranického "kmotra".

Na jednání ústředního výkonného výboru, který právě probíhá v Praze, oznámil, že na nejbližším jednání zastupitelstva ústeckého hejtmanství navrhne jeho odvolání z rady i z představenstva Krajské zdravotní, tedy krajské společnosti, jež spravuje pět největších nemocnic v regionu.

Důvodem jsou kauzy, které jsou spojeny s jeho jménem a to jak nákupy předražených nemocničních přístrojů i Bendův nedávný pokus poslat své bývalé firmě Golf Resort Barbora 3,5 milionů korun z Fondu hejtmanky.

Svou firmu převedl na neprůhlednou akciovou společnost z Hongkongu, a to jen pár dní před podáním oficiální žádosti o dotaci. Jeho manželka v ní ovšem stále pracuje.

Návrh prošel i díky Bendovu hlasu radou hejtmanství. Z jednání zastupitelstva jej nakonec vedení kraje stáhlo. Benda se hájil, že problém s předraženými přístroji zdědil po minulém vedení. Distancoval se i od dotace své někdejší firmě. Další straníci ze severních Čech ovšem potvrdili, že návrh poslat golfu miliony přišel právě od něj.

"Pokud chceme přímou volbu předsedy, nemůžeme proběhnout bez manipulací, když budou takoví lidé ve straně," hřímal na plénu sociálních demokratů.

Foto: Ludvík Hradilek

Hlavním bodem sobotního jednání špiček ČSSD je totiž rozhodnutí, jestli budou svého nového lídra volit přímou volbou, tedy straníky, nebo delegátsky až na březnovém sjezdu.

Podle Foldyny totiž lidé jako Benda legitimizovali takzvané velrybáře, tedy lidi, kteří řídili účelové nábory straníků za úplatu, aby pomohli udržet určitým mocenským strukturám vliv ve straně.

ČSSD například z tohoto důvodu opustilo na Litoměřicku hned 200 straníků, kteří byly označeny vnitrostranickou kontrolou právě za mrtvé duše, tedy pozůstatek těchto náborů.

Sám Foldyna se potýká s obdobným problémem i ve své domovské organizaci v Děčíně. Tamní straníci zrušili svou páteční členskou schůzi, ze strachu o vnitrostranický puč, který měl populárního severočeského politika vystrnadit ze všech jeho stranických funkcí.

Takzvaným mrtvým duším totiž velrybáři rozdali vytištěný manuál, jak mají hlasovat.

"Při každém zvednutí ruky se všichni dívají na lidi v oranžových trikách ČSSD a hlasují stejně jako oni. Pokud lidé v oranžových trikách ČSSD ruce nezvedají, my je také nezvedáme," píše se například v návodu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Podle svědků mělo být takto hlasujícím straníkům slíbena odměna od 500 korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy