Foldyna hodlá narušit Havlovu konferenci kvůli Kosovu

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
5. 10. 2011 18:30
Na Forum 2000 přijede kosovská prezidentka. Poslanec ČSSD plánuje tři demonstrace
Foldyna na demonstraci proti uznání samostatného Kosova v roce 2008
Foldyna na demonstraci proti uznání samostatného Kosova v roce 2008 | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Letošní ročník konference Forum 2000, kterou pořádá ex-prezident Václav Havel, bude mít i nezvané hosty.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, známý také coby zdejší obhájce Srbů v balkánských sporech, hodlá během konference uspořádat hned tři demonstrace proti účasti kosovské prezidentky Atifete Jahjagové na této akci.

Už v neděli se chystá narušit slavnostní zahájení konference v bývalém kostele sv. Anny v centru Prahy, který patří nadaci Havlových.

Foldyna Aktuálně.cz řekl, že všechny tři demonstrace v blízkosti akcí pořádaných v rámci Fora 2000 už ohlásil pražskému magistrátu.

"Tradičně dáváme najevo, že neuznáváme svrchovanost Kosova a že jeho vyhlášení a uznání považujeme za stejnou loupež, jako byla Mnichovská dohoda. Když jsme viděli, že na konferenci bude kosovská prezidentka, tak jsme si řekli, že tento názor dáme najevo," říká Foldyna, který naposledy demonstroval při jiné příležitosti - proti sociálnímu napětí ve Varndsorfu, shromáždění se však tehdy zvrtlo v protiromský pochod.

Foldynovy srbské kořeny

V záležitostech týkajících se Balkánu se vlivný severočeský sociální demokrat angažuje i proto, že má srbské kořeny, ze země pochází jeho matka.

Jedná za Sdružení přátel Srbů v Kosovu, které sám založil. 

To podle Foldyny čítá asi tři desítky lidí. "Nejde nám o velkou účast na těchto demonstracích. Pro nás je důležité mít tam transparent, být tam a být viděni, že tam jsme," dodal.

Kromě účasti na zahájení se advokáti Srbů příští úterý chystají přímo na Žofín a před budovu Goethe Institutu, kde se kosovská prezidentka zúčastní panelové diskuze na téma organizovaného zločinu.

Organizátoři konference Forum 2000 se o chystaných protestech dozvěděli od Aktuálně.cz. Chystají se na ně nyní upozornit svou ochranku.

"Samozřejmě je to pro nás komplikace. Ale víc, než že upozorníme ochranku, v této věci dělat nebudeme, ani nechceme dělat. Forum 2000 je i od toho, aby se na ní střetávali různé názory," řekl Aktuálně.cz její mluvčí Filip Šebek.

České váhání napříč stranami

Václav Havel na konferenci Forum 2000 před třemi lety
Václav Havel na konferenci Forum 2000 před třemi lety | Foto: Ondřej Besperát

Kosovský parlament vyhlásil samostatnost 17. února 2008. Česká republika s jeho uznáním tehdy mírně vyčkávala, což byl důsledek prosrbských tendencí v české politice napříč politickými stranami.

Proti uznání Kosova vystupoval prezident Václav Klaus, který dva dny poté, co vláda Mirka Topolánka stát uznala, přijal srbského velvyslance na Pražském hradě. Proti kosovské samostatnosti byl tehdy i současný premiér Petr Nečas, v té době ministr práce a sociálních věcí.

Foldyna připouští, že jeho prosrbské aktivity pramení z jeho rodinných kořenů. "Já mohu být podjatý a neříkám, že nejsem. Na druhou stranu ctím historii a realitu. Myslíme si, že stát, který není schopen fungovat bez institucí, jako je NATO, KFOR a EU, není žádným státm. Stále považujeme Kosovo za Srbsko," dodává Foldyna.

Podle svých slov také plánuje s dalšími poslanci "neoficiální" návštěvu Srbů v Kosovu. Foldyna v minulosti také obhajoval válečné zločiny bosenskosrbského generála Ratka Mladiče.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagové nebude zároveň jedinou postavou letošního ročníku konference Forum 2000, která může vzbudit nesouhlasné reakce. Organizátoři do Prahy pozvali také gruzínského prezidenta Michaela Saakašviliho, jehož dlouhodobě napjaté vztahy s Ruskem kvůli separatistickým regionům Abcházie a Jižní Osetie vyústily v roce 2008 v rusko-gruzínskou válku. Hranice mezi zeměmi zůstává neklidná.

 

Právě se děje

Další zprávy