Fišera střídá Bendu v čele ústecké ČSSD.Paroubek chyběl

Martina Machová Martina Machová
15. 1. 2011 14:42
Novým předsedou severočeské ČSSD se stal Fišera. Na severu Moravy a v Plzni skončil souboj Hašek - Sobotka patem
Delegáti na konferenci ČSSD v Jirkově
Delegáti na konferenci ČSSD v Jirkově | Foto: Martina Machová

Jirkov u Chomutova - Ústecká ČSSD zvolila svého nového krajského předsedu. Stal se jím náměstek ústecké hejtmanky a předseda ČSSD v Ústí nad Labem Arno Fišera.

Podle informací Aktuálně.cz získal 140 z 180 hlasů.

Předseda ČSSD v Ústeckém kraji a rodinný přítel expředsedy Jiřího Paroubka Petr Benda v dopoledních hodinách oznámil, že o post krajského lídra nebude dál usilovat .

Deníku Aktuálně.cz to potvrdily nezávisle na sobě dva zdroje z jednání severočeských sociálních demokratů, které právě probíhá v Jirkově na Chomutovsku.

"Řekl, že nebude dále usilovat o funkci krajského předsedy. Že odchází bez hořkosti, a že bude rád rád spolupracovat s novým vedením," potvrdil informace chomutovský sociální demokrat Roman Houska. 

Podle současného rozložení sil bylo již před krajskou konferencí zřejmé, že Benda místo v čele nejsilnější krajské organizace v rámci ČSSD neobhájí. Již v úvodu se kuloáry šířila informace, že nebude ani svůj post obhajovat, aby se nevystavil fiasku.

"Pravděpodobně se na tom dohodl s Paroubkem, aby se vyhnul debaklu. Na konferenci by získal jen čtvrtinu hlasů," řekl Aktuálně.cz zdroj z jednání konference.

Jaroslav Foldyna s Valtrem Komárkem na krajské konferenci ČSSD
Jaroslav Foldyna s Valtrem Komárkem na krajské konferenci ČSSD | Foto: Martina Machová

Paroubek nedorazil

Nasvědčovala tomu i skutečnost, že na konferenci ústecké ČSSD zatím nedorazil místní poslanec a expředseda sociální demokracie Jiří Paroubek, ačkoli to ještě v pátek avizoval.

Deník Aktuálně.cz se pokusil Jiřího Paroubka kontaktovat a zjistit, proč od záměru upustil, a co říká rozhodnutí Petra Bendy vzdát kandidaturu. Na zaslanou SMS zprávu ovšem nereagoval.

Později se k průběhu konference vyjádřil pro svůj internetový server Vaše věc.

"Petr Benda už nechtěl po štvanici v uplynulých měsících a letech znovu kandidovat," uvedl.

Jako její organizátory označil nově zvoleného krajského lídra Arna Fišeru a svého a Bendova kritika Jaroslava Foldynu. Tvrdí, že chtěli docílit odchodu Bendy tak, aby časem z Ústeckého kraje musel politicky odejít i on sám.

 "Budu na to reagovat jediným možným způsobem: v příštích několika týdnech přesunu své trvalé bydliště do Teplic, abych dal najevo, že i v budoucnu počítám s tím, že se budu politicky v Ústeckém kraji angažovat," oznámil.

Nominace pro Haška

Vedle vedení ústecké ČSSD se v Jirkově nečekaně hlasovalo i o budoucím Paroubkově nástupci. Jihomoravský hejtman Michal Hašek zde získal 117 hlasů z celkových 180. Petr Benda před konferencí naopak prosazoval úřadujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Michal Hašek.
Michal Hašek. | Foto: Ondřej Besperát

Nominaci na post místopředsedkyně posléze získala i kandidátka "protiparoubkovské" opozice bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Ústecká ČSSD chce do vedení strany i děčínského poslance Jaroslava Foldynu.

"Společně s nominací Jaroslava Foldyny a Marie Benešové na místopředsedy, profesora Valtra Komárka na čestného předsedu a zvolením nového šéfa krajského výkonného výboru Arna Fišery je to významný signál veřejnosti i dovnitř ČSSD o proměně, kterou ústecká krajská organizace ČSSD prodělává," reagoval na výsledky hlasování na severu Čech Michal Hašek.

"Tato personální rozhodnutí respektuji a vítám. Myslím, že mohou být dobrou posilou nového týmu, měnícího dosavadní tvar a směřování ČSSD," dodal. Zároveň poděkoval za hlasy, které sám v Jirkově získal.    

Pat na severu Moravy a v Plzni

Kromě ústecké ČSSD rozhodují o svém favoritovi na šéfa strany také sociální demokraté v dalších krajích.

Na severu Moravy podle informací Aktuálně.cz skončil souboj patem a straníci nenominovali nikoho. Podle kuloárních informací ovšem uniklo Michalu Haškovi vítězství jen o 19 hlasů, které sice byly v jeho prospěch, ale volitelé špatně vyplnili hlasovací lístky. Sobotkovi, který získal 60 hlasů, naopak chybělo jen pět k nadpoloviční většině.

Do souboje v Ostravě zasáhl i exministr vnitra Martin Pecina, který zde rovněž usiloval o post šéfa ČSSD. "Odstoupil jsem ve prospěch Michala Haška," sdělil Aktuálne.cz.  

Nevyhranila se rovněž ČSSD v Plzeňském kraji - ta naopak nominovala oba hlavní kandidáty. Nominaci na post místopředsedy získali v Plzeňském kraji Zdeněk Škromach a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Ve Zlínském kraji získal nominaci na předsedu Michal Hašek. Dostal 70 hlasů z celkových 74. Nominaci na post místopředsedů získali Zdeněk Škromach a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková

 

 

Právě se děje

Další zprávy