Fischerův protitah. Nařídí úřadům odtučňovací kúru

Zdeněk John
14. 12. 2009 17:25
Premiér a ministr financí chtějí zachovat schodek pod 5,3 procenta HDP.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Jan Fischer a ministr financí Eduard Janota oznámili, že vláda našla způsob, jakým může udržet schodek rozpočtu v příštím roce pod 5,3 procenty HDP. Tedy pod hranicí, jakou měla naplánovánu, než její rozpočet předělala ve sněmovně levice.

Vláda zakáže v příštím roce všem ministerstvům utratit pět procent plánovaných výdajů. Zjednodušeně řečeno: úřady mohou počítat na svůj provoz s menší částkou, než jakou jim přiděluje schválený rozpočet. Když budou chtít utratit 100 procent, musí požádat vládu o zvláštní souhlas.

Fischer: použijeme i dividendy ČEZ

Premiér Fischer po dnešním jednání vlády přečetl prohlášení, podle kterého kabinet nemůže nahrazovat neschopnost či neochotu politických stran vzájemně spolupracovat (na rozpočtu - pozn. red.).

Ministři podle něj využijí všech možností, aby schodek rozpočtu udrželi na hranici 5,3 procenta HDP. Využít chtějí i dividendy ČEZ, které však metodika EU neuznává jako položku, s jejíž pomocí lze snižovat rozpočtové saldo.

Nechci být za kašpara

Kvůli tomu, že levicové strany ve sněmovně prosadily úpravy, které schodek rozpočtu zvyšují nad hranici 5,7 procenta HDP, uvažoval respektovaný úřednický ministr Janota o rezignaci. Jak řekl, "nechce být za kašpara." Odchod z vlády si definitivně rozmyslel až po dnešním rozhovoru s premiérem Fischerem. (Více čtěte ZDE)

Poslanci ČSSD a KSČM minulý týden rozcupovali takzvaný úsporný balíček, když zrušili snižování platů státních zaměstnanců a přesunuli 12 miliard mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami. To v praxi podle Janoty znamená, že hrozí zvýšení schodku ze současných 163 miliard na 175 miliard.

Schodek rozpočtu je důležitý i kvůli zadání, které Česko dostalo z Bruselu. Musí každý rok snižovat schodek o procento HDP, aby ho do roku 2013 stlačilo na úroveň tří procent, tedy hranice, při níž například země může uvažovat o přijetí eura jako své měny.

V případě, že své schodky Česko nezkrotí, hrozí mu, že Brusel omezí své dotace z rozpočtu EU.

 

Právě se děje

Další zprávy