Fischerovi ministři porušili zákon. Nepřiznali majetek

Martina Machová Martina Machová
10. 7. 2010 17:00
Podle zákona musí do konce června přiznat, jaký majetek během svého působení nabyli a jaké mají dluhy.
Foto: Jan Langer

Praha - Deset z celkem sedmnácti členů končícího Fischerova kabinetu porušilo zákon o střetu zájmů, který má sloužit jako kontrola veřejnosti, zda politici nepřijímají úplatky.

Podle něj musí funkcionáři do konce června přiznat, jaký majetek během svého působení nabyli a jaké mají dluhy.

Pochybení ministrů vyplývá to z registru majetkových přiznání, který v pátek odpoledne aktualizoval mandátový a imunitní výbor sněmovny.

Ten spravuje majetková přiznání zákonodárců, ministrů i šéfů vybraných úřadů a podle jeho nového předsedy Jeronýma Tejce (ČSSD) již zpracoval veškeré dodané dokumenty.

"Nejvíce nedodaných majetkových přiznání je od ministrů. Obrátíme se na úřad vlády, aby je doplnili," řekl Aktuálně.cz Tejc.

Fischer splnil

Sám premiér v demisi Jan Fischer majetkové přiznání odevzdal den před uplynutím termínu.

V registru ale například chybí majetkové přiznání ministra obrany Martina Bartáka, ministra kultury Václava Riedlbaucha, ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, ministryně školství Miroslavy Kopicové nebo ministra financí Eduarda Janoty.

"Jsem si stoprocentně jistý, že jsme to odevzdal. Šlo to přes úřad, v pondělí to prověřím," hájil se Janota. "U mne to je lehké, nemám žádné příjmy než ty plynoucí z úřadu. S majetkovým přiznáním nemám problém," dodal.

Veřejnost dále nemá možnost zkontrolovat ani ministra zemědělství Jakoba Šebestu, ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerku, ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského, ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušku nebo ministra vnitra Martina Pecinu.

V jeho případě je možné nahlédnout jen do starých majetkových přiznání z doby, kdy působil jako šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Dostal funkci a zapomněl

Resty jsou ovšem i na straně zákonodárců, kteří mají podle zákona stejnou povinnost jako ministři.

Ze dvou set jich ovšem neodevzdalo jen osm. Je mezi nimi expředseda lidovců Cyril Svoboda, který po prohraných volbách dostal místo ve státních službách a stal se velvyslancem u OSN. U něho se, stejně jako u nynější úřadující předsedkyně lidovců Michaely Šojdrové, jedná přiznání za část probíhajícího roku 2010.

Stejně opomněla i právnička a poslankyně Klára Slámová, která se do sněmovny dostala jako náhradnice a účasntila se jenom posledních dvou schůzí.

Naopak Karlu Šplíchalovi z ČSSD a komunistovi Miroslavu Grebeníčkovi chybí majetkové přiznání za rok 2009. Nezařazený poslanec Evžen Snítilý a Pavel Severa z TOP 09 podle registru nedodali ani jedno. 

Do týdne a do dne

Všichni hříšníci mají na druhý pokus sedm dní. Za nedodání vyžadovaných dokumentů jim posléze hrozí padesáti tisícová pokuta.

Na rozdíl od ostatních období byl tento rok v mnohém odlišný. Zákonodárci odevzdávali hned dvoje majetková přiznání - za rok 2009 i za první pololetí roku 2010.

Ve zveřejňování dluhů a nově nabytých majetků rovněž nastalo jakési vakuum, protože nebyl, kdo by majetková přiznání zkontroloval. Nový mandátový a imunitní výbor totiž začal fungovat až tento čtvrtek. 

 

Právě se děje

Další zprávy