Fischer změní vládu za dva týdny. O důvěru žádat nebude

Petr Holub
6. 10. 2009 23:00
Kdo a jak bude Česku vládnout, se rozhodne během čtrnácti dnů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kdo a jak bude Česku vládnout, se rozhodne během čtrnácti dnů.

Premiér Jan Fischer totiž chce předstoupit 20. října před sněmovnu a oznámit jí své priority pro příštích osm měsíců.

O důvěru žádat nehodlá. Aktuálně.cz informaci potvrdil zdroj z Úřadu vlády.

Program, rekonstrukce a komisař

Fischerův postup je logický. Ve zvoleném říjnovém termínu začíná schůze sněmovny, která projedná rozpočet na příští rok.

Zároveň však jde o šibeniční termín. Premiér a jeho ministři musí do té doby sepsat nový program přinejmenším ve stručných odstavcích, zároveň se musí rozhodnout o rekonstrukci vlády do nového období a jménu českého zástupce v Evropské komisi.

Premiér musí tři zmíněné kroky nejen navrhnout, ale během čtrnácti dnů projednat se zástupci parlamentních stran. První konzultace je na pořadu v pátek. Fischer potřebuje v první řadě souhlas od ODS a ČSSD.

ČSA, ekologie, Temelín, Orlen…

Do programu patří neodkladná vládní agenda. Fischerova vláda musí dokončit dva nepopulární projekty, které dosud odkládala s nadějí, že o nich rozhodne až příští kabinet.

Už nejde odkládat verdikt o privatizaci ČSA, kde stát ztratil šanci na slušný výdělek, protože se hlásí pouze jediný zájemce. Čtěte více: ČSA má pro nás cenu miliardy, řekl poslední zájemce

Zároveň vláda musí rozhodnout o veřejné zakázce ve výši 113 miliard na odstranění ekologických škod. Její zrušení přitom požaduje šéf ČSSD Jiří Paroubek. Připomeňte si: Kdo získá zakázku za 115 miliard? Nejistota se zvětšuje

Vláda musí zjednodušit příliš složitý systém čerpání dotací z Evropské unie, jak už slíbil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Vinou zbytečné byrokracie Česko dosud nedostalo z Bruselu v rozpočtovém období 2007-201š prakticky žádné peníze. Souvislosti: Česko musí vrátit peníze Bruselu, použilo je špatně

Na stůl se dostane i energetická koncepce, která musí rozhodnout o dostavbě Temelína za 500 miliard a o dalším postupu vlády pro případ, že polská firma PKN Orlen bude chtít prodat české ropné rafinérie ruským zájemcům. Nezbytnost strategie v tomto krizovém případě připomněl předseda ODS Mirek Topolánek. Čtěte: Tajná zpráva BIS varuje poslance, ať dají pozor na Rusy

Jak proti krizi

Fischer a jeho lidé musí zároveň rozhodnout, jestli se spokojí s tím, že i v období ekonomické recese zůstanou pouze udržovací vládou, která bude pouze bránit excesům nestabilní poslanecké sněmovny, jak žádají někteří podnikatelé.

Plán na reformu zadlužených veřejných financí včetně penzí má šanci pouze v tom případě, že vláda připraví dvě varianty, oranžovou a modrou, které by poté využil vítěz květnových voleb. Takovou cestu navrhuje například bývalý ministr financí Pavel Mertlík.

O nemožnosti prosadit zásadní reformy se přesvědčil ministr financí Eduard Janota, když navrhl svůj druhý balíček s daňovými změnami. Narazil na jasné odmítnutí ČSSD i chladnou reakci ODS.

Premiér může vyslyšet rady mezinárodních ratingových agentur, které po evropských ekonomikách žádají tzv. exit strategy, tedy strategii, která by zemi vyvedla z krize. Stejně to vidí také zástupci podnikatelů a odboráři v tripartitě. Právě o ně se mohl Fischer opřít během schvalování úsporného Janotova balíčku, a může o jejich podporu žádat i v přípravě plánu na modernizaci českého průmyslu.

Vyměnit jednoho až čtyři

Čeští premiéři v přelomových dobách obvykle posilují svou prestiž výměnami ministrů. Nejradikálnější byl v tomto směru Miloš Zeman, který na přelomu března a dubna 2000 vyměnil čtyři členy své vlády. Fischer musí přinejmenším najít náhradu za ministra životního prostředí Ladislava Mika, který už oznámil svůj odchod.

Jsou dny Martina Peciny ve vládě sečteny?
Jsou dny Martina Peciny ve vládě sečteny? | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

ODS žádá výměnu ministra vnitra Martina Peciny, kterému má za zlé, že omezil pravomoci svého náměstka, občanského demokrata Zdeňka Zajíčka. Pecina je však styčným důstojníkem vlády s ČSSD, podobně jako ministr obrany Martin Barták zajišťuje komunikaci s ODS.

Mezi ministry mají slabší pozici ještě ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, kterou kritizuje Strana zelených za čistky na ministerstvu a které se jako jediná z členů vlády dostala s Fischerem do otevřeného konfliktu. Důvodem byl její plán zrušit pobočky Vrchního státního zastupitelství v Brně a Ostravě.

Experti očekávají, že premiér vyjasní kompetence při jednání s Evropskou komisí ve věci stamiliardových dotací. Původně je měl na starosti ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška, část pravomocí ale ještě v létě předal premiér ministrovi pro evropské záležitosti Štefanu Fülemu.

Barroso čeká

Zvolení José Barrosa předsedou evropské komise urychlilo debaty o českém komisaři. Barroso totiž očekává, že zástupci členských zemí představí své kandidáty na summitu koncem října. Proto se jméno komisaře může stát součástí premiérova jednání se stranami o případné rekonstrukci vlády.

Favority jsou v této chvíli kandidát ČSSD, současný komisař Vladimír Špidla, společně s expremiérem Mirkem Topolánkem a jeho někdejším zástupcem Alexandrem Vondrou, které doporučuje ODS. Topolánek však svůj zájem o bruselský post zpochybnil.

 

Právě se děje

Další zprávy