Fischer řekl priority. O důvěru žádat nebude

Kateřina Eliášová
21. 10. 2009 12:55
Předčasné volby se nekonají, Fischerův kabinet proto bude pokračovat až do léta 2010
Předseda úřednické vlády Jan Fischer na Hradě, schůzka ze 2. září 2009.
Předseda úřednické vlády Jan Fischer na Hradě, schůzka ze 2. září 2009. | Foto: Reuters

Praha - Bez personálních změn chce premiér Jan Fischer vést svůj kabinet až do léta 2010. Politikům ve sněmovně nastínil 11 základních priorit, které by do této doby rád dotáhl do konce.

Vedle obecných proklamací typu boj s ekonomickou krizí či narůstajícím extremismem, zmínil premiér i několik konkrétních témat, kterým se chce jeho vláda zabývat.

Pokračování svého kabinetu premiér nepodmínil hlasováním o důvěře. "Je nyní na vás, abyste rozhodli, zda mi dáváte mandát. Budu respektovat i formu, jakou k tomu dospějete," oznámil Fischer poslancům. Sněmovna skutečně nebude o důvěře Fischerovým lidem hlasovat.

Už žádné balíčky

"Vláda nebude dělat hluboké systémové změny v klíčových resortech. Nedojde-li k dnes nepředvídanému propadu tuzemské ekonomiky, nebudu Parlamentu předkládat nějaké další verze úsporných rozpočtových balíčků," oznámil poslancům premiér Fischer.

S tím se nechce smířit například exministr financí Miroslav Kalousek, který naopak o změnu rozpočtové legislativy jak na stránce výdajové, tak i příjmové, premiéra žádá. "Chceme-li v roce 2010 navrhovat rozpočet s nižším deficitem, než jaký chceme schválit letos, bude to nutné," myslí si Kalousek.

Stop dalším privatizacím

Fischer dnes poslancům slíbil, že se vláda nebude pouštět do nových privatizací a velkých státních zakázek, chce ale dokončit část těch, které započal Topolánkův kabinet.

Asi největším soustem bude superzakázka na likvidaci starých ekologických zátěží, na což si kabinet vyčlenil 113 miliard korun. Fischer dnes jasně řekl, že vláda chce tento tendr dokončit. Uvedl nicméně, že si chce nechat zpracovat nové analýzy, které by měly podmínky zakázky prověřit.

"Není pravda, že není možné nic jiného, než v tomto tendru pokračovat," oponoval mu šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Pokračovat chce Fischer v privatizaci ČSA, na rozdíl od privatizace ruzyňského letiště.

Evropské dotace jsou problém

Jedinou chybou, kterou Fischer ve vztahu ke "svému" vládnutí zmínil, bylo čerpání evropských dotací.

"Pravdou totiž je, že se nám dosud nepodařilo zjednodušit či zrychlit čerpání evropských peněz. Nepovažuji tudíž za možné, aby řešení zůstávalo nadále pouze na Ministerstvu pro místní rozvoj a budu hledat systémová opatření, jak agendu evropských fondů učinit skutečnou vládní průřezovou prioritou a s posílením své vlastní osobní zodpovědnosti," přiznal.

Šance pro vědu

Úspěch mohou slavit odpůrci současného přerozdělování peněz do vědy a výzkumu. Fischer naznačil, se se to chystá změnit.

"Chci, aby vláda dokončila nastartovaný proces reformy státního financování vědy, a to tak, aby peníze nedostávaly automaticky instituce, které na ně uplatňují své historické nároky," naznačil Fischer své plány.

"Počítám, že vládní rada pro vědu, výzkum a inovace bude muset projít určitou personální obměnou, stejně jako její stávají metodika vyhodnocování jednotlivých vědeckých oblastí. Vláda připraví ve variantách věcný záměr zákona o reformě vysokého školství tak, aby kterákoli další vláda mohla o reformě s konečnou platností rozhodnout," slíbil.

 

Právě se děje

Další zprávy