Fischer psal exit strategy. Stala se z ní závěť

Petr Holub
21. 1. 2010 16:05
Odbory a firmy odmítly jeho záchranný plán.
Odbory a zaměstnavatelé odmítly premiérův plán.
Odbory a zaměstnavatelé odmítly premiérův plán. | Foto: Reuters

Praha - Exit strategy, neboli plán úřednické vlády, jak zvládnout časy krize a rostoucí pád státních financí se odkládá. Minimálně na nějaký čas.

"Nečekal jsem, že bude možné najít ve všem shodu," připustil premiér Jan Fischer neúspěch poté, co ekonomická tripartita přerušila jednání o vládním materiálu.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák uvedl, že se nanejvýš mohou využít některé části Fischerova návrhu.

A předseda největší odborové centrály Milan Štěch řekl, že vládní materiál nemá smysl projednávat.

Ani čas, ani peníze

Zástupcům odborů a podnikatelů vadilo, že vláda nemá peníze, které by šlo použít na záchranu pracovních míst a na záruky za bankovní úvěry pro podnikatele.

"V nejbližší době je hlavní povinností vlády nedopustit růst zadlužování," potvrdil své rezolutní stanovisko Fischer.

Na dotaz Aktuálně.cz pak připustil, že vláda už nestihne předložit sněmovně žádný protikrizový zákon. Nevydá ze svého ani žádný významnější obnos.

Podpoří pouze plány státní společnosti ČEZ na rekonstrukci elektrárny v Prunéřově za 25 miliard. Zaměstnání tak může najít 800 lidí.

"Jediný efektivní dodatečný zdroj, který má vláda k dispozici, jsou evropské fondy," upozornil premiér. Česko může vyčerpat ročně částku až 100 miliard korun, tyto peníze však nejde použít přímo na boj s krizí.

Bude se přesouvat

Vláda firmám a odborům pouze slíbila tzv. realokace evropských peněz.

Zruší některé plánované aktivity a ušetřenými miliardami bude dotovat pracovní místa resp. bankovní úvěry.

Významnější změny v dotačních programech však musí schválit Evropská komise. Pokud změny v dotacích navrhne ještě Fischerova vláda, přesunou se bruselské peníze na boj s krizí v lednu 2011.

"I to pro nás může být významná pomoc. Za rok bude nezaměstnaných víc než dnes," uvedl předseda odborového svazu Kovo Josef Středula.

Premiérova závěť

Debata jak zachránit českou ekonomiku bude pokračovat ještě během ledna, kdy se pod vedením ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky sejde tým expertů.

Budou jednat o dokumentu, který už v prosinci vládě předložili odboráři a podnikatelé a který v 21 bodech shrnuje jejich požadavky. Do poloviny února pak tripartita schválí zřejmě jen skromné návrhy, jak může vláda ještě do voleb ekonomice pomáhat.

Přinejmenším na vládním stole zůstává i neúspěšný Fischerův návrh.

Premiérovi experti ho upraví, aby se v něm shromáždily všechny návrhy na protikrizové změny zákonů, a osmého února předloží ke schválení ministrům.

"Chápu to jako sdělení následující vládě. Významné změny budou v její pravomoci," připomněl premiér. 
   

 

Právě se děje

Další zprávy