Fischer: Premiérskou nabídku jsem dostal už v pátek

tnt, eli
6. 4. 2009 7:55
Šéf statistiků má vést překlenovací vládu, která nastoupí 9. května

Praha - Předsedou vlády, která by měla Českou republiku přivést k předčasným volbám, bude s největší pravděpodobností šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Po večerním jednání tří stran vládní koalice a opoziční ČSSD to oznámil premiér Mirek Topolánek.

"Dohodli jsme se, že jméno nového předsedy vlády navrhnu prezidentovi já," informoval po jednání Mirek Topolánek. "Bude to Jan Fischer."

Ten by tedy měl sestavit dočasný kabinet z řad nestranických odborníků. Vybírat bude z návrhů stran dosavadní koalice a ČSSD. Končící koalice dodá lidi k obsazení osmi resortů, ČSSD sedm. Noví ministři by měli nastoupit 9. května.

Sám Fischer v reakci na informace médií řekl, že nabídku dostal už v pátek, ale vzal si čas na rozmyšlenou. Zdůrazňuje, že jde o předčasnou dohodu, a také proto nehodlá ještě mluvit o tom, koho by oslovil.

"Je to pořád ještě jen předběžná dohoda. Jsem však připraven tuto pětiměsíční službu vykonat," uvedl pro ČT Fischer.

Případný premiérský post každopádně podle svých slov bere právě jako službu, v politice prý zůstat nehodlá.

Respektovaná osoba

Zástupci ODS, lidovců, zelených a sociálních demokratů podepsali společnou dohodu o tom, že předčasné parlamentní volby budou nejpozději 15. října. "S největší pravděpodobností to bude 9. a 10. října."

Mirek Topolánek uvedl, že předseda statistického úřadu je člověk, který spolehlivě dovede Českou republiku k volbám. "Je to všeobecně respektovaná osoba, na které jsme se bez problémů shodli," řekl premiér.

Topolánkova slova potvrdil také předseda ČSSD Jiří Paroubek a upřesnil, že v nové vládě zcela určitě nebude nikdo ze stávajících ministrů.

"Nový kabinet budou tvořit nestraničtí odborníci, které jednotlivé strany panu Fischerovi navrhnou," sdělil Paroubek. Ve vládě podle předsedy ČSSD nebude ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, přestože zelení na schůzce argumentovali mimo jiné právě tím, že je nestraník.

Jednající parlamentní strany se domluvily, že během pondělí projednají společnou dohodu ve svých vedeních a ta by ji měla schválit.

Dokončit předsednictví a čelit krizi

Rozdělení křesel

ODS+SZ+KDU-ČSL

  • ministerstvo obrany, spravedlnosti, životního prostředí, financí, dopravy, školství, kultury a zdravotnictví. Agenda lidských práv bude včleněna do působnosti předsedy vlády s tím, že bude řízena zmocněncem pro lidská práva a národnostní menšiny.

ČSSD

  • ministerstvo zahraničí, průmyslu a obchodu, vnitra, zemědělství, evropských záležitostí, místního rozvoje, práce a sociálních věcí

"Tento kabinet nebude mít žádné speciální zadání," prohlásil Topolánek. "Jeho hlavními úkoly bude dokončení českého předsednictví, příprava rozpočtu na rok 2010, dále bude vykonávat kroky, které souvisejí s běžnou administrací," prohlásil premiér v demisi.

"A také řešení protikrizového balíčku," doplnil jej šéf lidovců Jiří Čunek.

Strany si také předběžně dohodly, které resorty by mohli jimi nominovaní nestraničtí odborníci obsadit. Premiér však uvedl, že se ještě v této konkrétní věci může předběžná dohoda změnit.

Šest let v čele úřadu

Jan Fischer se narodil v roce 1951 v Praze. Po vzniku samostatné České republiky byl od roku 1993 místopředsedou Českého statistického úřadu a už od počátku 90. let vedl týmy zpracovávající výsledky parlamentních a komunálních voleb.

Předsedou Českého statistického úřadu byl prezidentem Klausem jmenován v dubnu 2003. Je členem České statistické společnosti a Mezinárodního statistického institutu.

Aby se v říjnu mohly předčasné parlamentní volby konat, předloží v nejbližší době skupina poslanců všech čtyř stran návrh patřičného ústavního zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy