Fischer: Politici mě musí chtít, jinak premiérem nebudu

Kateřina Eliášová
6. 4. 2009 14:35
Adept na nového premiéra už začal připravovat příští volby. Jako statistik
Zřejmě budoucí premiér - statistik Jan Fischer.
Zřejmě budoucí premiér - statistik Jan Fischer. | Foto: ČSÚ

Praha - Jsem připraven dovést zemi k předčasným volbám pouze v případě, že se na tom shodnou politické strany.

Taková je základní podmínka šéfa českých statistiků Jana Fischera, kterého si coby premiéra vybrali lídři čtyř politických stran na svém nedělním nočním jednání v Kramářově vile.

Má ale i další, neméně podstatnou.

"A to, že se po té pěti, šestiměsíční službě, jak já to nazývám, chci vrátit zpět do svého oboru, do své instituce. Mám tam hodně rozdělané práce," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Fischer.

Jan Fischer byl devět let členem KSČ. Profil čtěte ZDE

Jméno, které lídři vybrali, se zamlouvá i prezidentu Václavu Klausovi, který politiky znesvářených stran donutil k dohodě, když požadoval rychlé řešení politické krize.

"V principu jsem s dohodou spokojený. Nechci předem říkat definitivní závěry, protože nepochybně strany se s tím budou dnes vracet do svých politických grémií a tam různí radikálové, nespokojení, že se na ně při dohodě zapomnělo, ji mohou brzdit a narušovat," řekl Klaus Rádiu Česko.

S  inženýrem Fischerem se známe nějakých třicet let, prohlásil prezident Klaus.
S inženýrem Fischerem se známe nějakých třicet let, prohlásil prezident Klaus. | Foto: ČSÚ

A.cz: Kdy jste dostal nabídku vést překlenovací letní vládu?

Bylo to v pátek v pozdních večerních hodinách.

A.cz: Tu nabídku Vám dal přímo premiér Mirek Topolánek?

Ano, byla to nabídka, kterou mi sdělil pan premiér.

Politické ambice nemám

A.cz: Souhlasil jste hned nebo jste si vzal čas na rozmyšlenou?

Vzal jsem si čas na rozmyšlenou. Bylo to pro mě velmi nečekané a taky, na tyto věci se přeci neodpovídá hned. Vše jsem pečlivě zvážil a poté jsem panu premiérovi sdělil, že pokud se na tom dohodnou politické subjekty, jsem připraven tu nabídku přijmout.

A.cz: Co bylo tím rozhodujícím momentem, proč jste se rozhodl tu nabídku přijmout?

Dospěl jsem k závěru, že bych mohl využít své dosavadní zkušenosti z odborného působení ve státní správě a vykonat tím dobrou službu. Rozhodně to nespojuji s žádnými politickými ambicemi.

A.cz: Měl jste, respektive máte nějaké podmínky, například právo veta při výběru ministrů?

O žádných jménech či mechanismech při sestavování vlády jsme s panem premiérem nehovořili. Jednu podmínku, nebo spíše okolnost, jsem ale měl. A to, že se po té pěti, šestiměsíční službě, jak já to nazývám, chci vrátit zpět do svého oboru, do své instituce. Mám tam hodně rozdělané práce.

Už chystám předčasné volby

A.cz: Minimálně přípravu předčasných voleb... Už jste začal?

Český statistický úřad bude jako vždy připravovat zpracování voleb. Už jsme ho vlastně rozjeli. Pro nás (ČSÚ) je uspokojující dohoda politiků nad termínem voleb v polovině října. To můžeme stihnout, i když to bude napjaté. I když u toho nebudu osobně, spoléhám se na štáb odborníků působících na úřadu.

A.cz: Zvažoval jste úplně odejít z ČSÚ nebo využijete například pozastavení funkce předsedy do doby, než bude jmenována vláda nová?

O tom se jedná tak, aby to byla ústavně a právně čistá konstrukce, která by ten můj návrat umožňovala naprosto legální cestou.

Ministry vyberu spolu s politiky

A.cz: Zpět k výběru ministrů do své případné vlády... Uplatnil byste právo veta nebo spíše spoléháte na to, že Vám strany vyberou odborníky a Vy je prostě přijmete za své?

Důležité je to POKUD budu premiérem... Zatím jsem žádné jednání s žádným politickým subjektem nevedl. Pokud takové jednání povedu, pak to bude metodou vzájemných konzultací, ovlivňování apod. Samozřejmě s akcentem na to, aby to byli skutečně odborníci ve všech ohledech.

A.cz: Pokud bude platit dohoda uzavřená v neděli mezi koalicí a ČSSD, pak budete od 9. května nejen českým premiérem, ale i hlavou Evropské unie. Jste na to připraven?

Udělám všechno pro to, abych připraven byl. Je to jedna z mých priorit.

V Unii mě "zaučí" Topolánek

A.cz: Takže byste například doprovázel premiéra na některé z cest, abyste se "uvedl" a vešel v Evropě ve známost?

O tom určitě budeme jednat.

A.cz: Budete připravovat rozpočet na rok 2010 a také se podílet na přípravě protikrizového balíčku. I na to jste připraven? Uvažujete například o nějakém týmu poradců?

Určitě ano, to je moje podmínka úspěchu. Rád bych si poradce a konzultanty vybral sám.

 

Právě se děje

Další zprávy