Fischer: Kandidatura mých ministrů by byla neobvyklá

Petr Jemelka Petr Jemelka
7. 2. 2010 14:02
Případná kandidatura ministrů bude podle Fischera daní za to, že kabinet vládne déle, než bylo původně zamýšleno
Ministerský předseda Jan Fischer na posledních konzultacích v Bruselu 13. října. Vláda musí do Bruselu vyslat kandidáta do Evropské komise, což zatím neučinila.
Ministerský předseda Jan Fischer na posledních konzultacích v Bruselu 13. října. Vláda musí do Bruselu vyslat kandidáta do Evropské komise, což zatím neučinila. | Foto: Reuters

Praha - Poněkud neobvyklý postup. Tak označil předseda vlády Jan Fischer případnou kandidaturu ministrů své "úřednické" vlády v květnových parlamentních volbách.

Z jeho slov v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce nicméně vyplynulo, že by případné rozhodnutí o kandidatuře svých ministrů respektoval. Podle Fischera jde o daň za to, že kabinet vládne déle, než bylo původně zamýšleno.

V souvislosti s případnou kandidaturou se nejčastěji mluví o ministrovi vnitra Martinovi Pecinovi, kterého nominovala ČSSD. "Pokud takovou nabídku dostanu od strany, která je mi blízká, což ČSSD bezpochyby je, tak o tom budu vážně uvažovat," potvrdil Pecina.

Proti případné kandidatuře členů úřednické vlády se ale ostře ohradila ODS. Podle jejího předsedy Mirka Topolánka by to znamenalo porušení mezistranických dohod, které byly při sestavování současné vlády uzavřeny. Fischer však odmítá, že součástí nepsané dohody bylo to, že nikdo z ministrů nebude v nadcházejících volbách kandidovat do parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy