Fischer dosadil známou, Podivínský spěchal do Temelína

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 7. 2013 20:50
Rusnokovi ministři den po uvedení do funkce začali podnikat bleskové kroky
Nový ministr financí Jan Fischer.
Nový ministr financí Jan Fischer. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nový ministr financí Jan Fischer jmenoval svou náměstkyní Evu Anderovou, která pro něj pracovala jako poradkyně v prezidentské kampani. Uvedl to server iDnes.cz. Anderová nahradí letitého náměstka pro mezinárodní vztahy a finanční politiku Tomáše Zídka, kterého Fischer odvolal. Exministr Miroslav Kalousek (TOP 09) to ostře kritizuje.

"Mohu potvrdit, že jsem byl odvolán. Pan ministr mi sdělil, že zvážil personální situaci na ministerstvu a rozhodl se jmenovat místo mě paní Anderovou," řekl serveru Zídek.

Anderová dosud pracovala na ministerstvu jako ředitelka odboru EU a mezinárodních vztahů. Tam dříve pracoval i Fischer.

Kalousek personální rošády kritizuje a tvrdí, že se chtěl s Anderovou loni rozloučit, když se dozvěděl, že se bez vědomí nadřízených politicky angažuje v prezidentské kampani.

Její nadřízený Zídek jej ale prý uprosil, ať to nedělá. A teď Anderová střídá právě Zídka.

"Že bude ministr Fischer takto bezskrupulózně protežovat úřednici, která se angažovala v jeho volebním štábu, je velmi nepěkné. Že ta úřednice to ochotně přijímá, a připraví tak o místo svého šéfa, který ji loajálně a obětavě zachránil před zaslouženým odvoláním, to je lidsky odporné," uvedl Kalousek.

Anderová k tomu řekla, že je logické, když si ministr vlády odborníků vybere za svého zástupce rovněž experta.

"Je přirozené, že pan ministr sáhl po odborníkovi, který pracuje v dané sekci sedm let a zastupoval dosavadního náměstka v jeho nepřítomnosti," uvedla.

Loučí se i Zajíček

Kromě Zídka Fischer odvolal i místopředsedu pražské ODS Zdeňka Zajíčka.

Zajíček vypovídal na policii v kauze údajného podplacení trojice exposlanců z ODS, řídil odbory, které měly na starosti hospodaření s majetkem státu a informatiku. Na policii odpovídal na otázky spojené s působením na ministerstvu a hospodařením s majetkem státu.

Jméno jeho nástupce Fischer oznámí příští týden. Nabídku pracovat na ministerstvu dostal podle iDnes i další Fischerův spolupracovník z volebního štábu Martin Hakauf. Rozmýšlí se, zda přijme.

Podivinský spěchal do Temelína

Rusnokovu úřednickou vládu Zeman jmenoval ve středu, ta začala rychle konat: na ministerstvech probíhají čistky a nový ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský se hned druhý den v úřadě vydal do Jaderné elektrárny Temelín a zajímal se o jeho dostavbu.

Ta je podle něj strategickou a bezpečnostní otázkou této země.

Tomáš Podivínský jmenován ministrem životního prostředí.
Tomáš Podivínský jmenován ministrem životního prostředí. | Foto: Vojtěch Marek

"Rozhodnutí nechci nijak urychlovat, ale ani zbytečně odkládat, například souhlasné stanovisko EIA bylo vydané naším ministerstvem už letos v lednu," naznačuje ministr, že dostavba je horkým tématem Rusnokovy vlády.

Na jeho bleskovou návštěvu reagovala mimo jiných Komora obnovitelných zdrojů energie. Ta pochopitelně patří k táboru, jenž dostavbu kritizuje.

"Celkové vícenáklady se mohou vyšplhat k 1 440 miliardám Kč  což bude pro konečné spotřebitele znamenat průměrné zvýšení ceny jedné megawatthodiny elektrické energie o dalších 670 Kč. Roční náklady čtyřčlenné domácnosti se zvýší zhruba o 4 tisíce Kč. Pro velké spotřebitele elektřiny budou roční vícenáklady atakovat hodnotu miliardy Kč, tvrdí Jan Habart, místopředseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Protlačování dostavby Temelína se z pochopitelných důvodů nelíbí ani Straně zelených. "Ve vládě budou sedět Martin Pecina a Jiří Cienciala, kteří dosud dýchali za těžký průmysl a protlačovali nepotřebné další reaktory v Temelíně. Nový Temelín se neobejde bez dotací, které mohou české ekonomice způsobit nezvratné škody," hodnotí rizika Rusnokova kabinetu Ondřej Liška, předseda Strany zelených. 

Vláda úředníků nemá jistou pozici, sněmovna bude o její důvěře hlasovat zřejmě 8. srpna. Prezident Miloš Zeman jí chce umést cestu, začne si zvát předsedy poslaneckých klubů na Hrad a vyjednávat Rusnokovi a spol. podporu.

"Předpokládám, že na Hrad pozvu předsedy všech poslaneckých klubů, protože jsou to právě oni, kdo ovlivňují postoj těchto klubů k hlasování o důvěře vládě," řekl prezident České televizi.

 

Právě se děje

Další zprávy