Fischer dopsal svůj lék na krizi, zemi ho ukáže v lednu

Petr Holub
13. 1. 2010 17:26
Tým expertů sepsal "exit strategy", která má vyvést Česko z ekonomické krize

Praha - Tým vládních expertů sepsal "exit strategy", která má vyvést Česko z ekonomické krize. Ministři o ní rozhodnou zřejmě do konce ledna.

Podle informací Aktuálně.cz je protikrizový materiál hotov. "Strategie bude příští týden předložena k diskusi ekonomické tripartitě. Po projednání pak následně vládě a veřejnosti," potvrdil vládní mluvčí Roman Prorok.

O plánu, jak definitivně překonat krizi, zatím nechce konkrétně mluvit.

"Vláda pracuje v souladu se slibem předsedy vlády na strategii, která pojmenuje z čistě odborného a maximálně apolitického pohledu hlavní problémy, které na cestě z ekonomické krize čekají vládu v nadcházejícím roce, respektive dalších letech," přibližuje záměry krizového materiálu Prorok.

Premiér Jan Fischer slíbil exit strategy tripartitě, tedy zástupcům zaměstnavatelů, odborů a ministerstev, už v září během jednání o Janotově protikrizovém balíčku.

Včera bylo pozdě

Podnikatelé a odboráři už ztrácejí trpělivost.

"Začali jsme sami v rámci tripartity a v prosinci jsme s vládou jednali o návrhu, který jsme připravili společně se zástupci podnikatelských svazů. Na jeho základě má premiér Fischer připravit vlastní materiál. Premiérovu verzi ale nemáme možnost ovlivnit," popisuje dosavadní postup jednání předseda největší odborové centrály ČMKOS Milan Štěch.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Exit strategy podle tripartity

I. Rovné podmínky pro podnikání

  • 1. Sjednotit státní kontrolu v podnicích
  • 2. Zabránit zneužívání podpor v nezaměstnanosti dohodami o provedení práce
  • 3. Sjednotit statistiky daní a pojistného, které odvádějí podniky
  • 4. Přísnější kontrola cen při obchodech v rámci koncernů
  • 5. Snížit rozdíl ve zdanění zaměstnanců a OSVČ

II. Státní výdaje

  • 6. Audit výdajů státního rozpočtu včetně mandatorních výdajů

III. Podpora firem

  • 7. Zlepšení podmínek pro poskytování úvěrů
  • 8. Zvýšení pojistných fondů EGAP o miliardu, zvýšení kapitálu České exportní banky o miliardu
  • 9. Zaměřit státní investiční pobídky na perspektivní obory
  • 10. Program výstavby 50 tisíc nájemních bytů
  • 11. Zahájit schvalovací proces dostavby Temelína
  • 12. Zahájit schvalovací proces kanálu Labe-Odra-Dunaj
  • 13. Čerpat strukturální fondy EU tak, aby pomohly v boji s krizí

IV. Trh práce

  • 14. Najít postup, jak v českých podmínkách zavést německou kurzarbeit
  • 15. Vyplácet zpožděné peníze z programů „Školení je šance" a „Vzdělávejte se"
  • V. Prostředí k podnikání
  • 16. Pokračovat v boji s korupcí
  • 17. Snížit administrativu ve firmách (uplatnit pravidla RIA a změnit zákony)
  • 18. Přísněji regulovat spotřebitelské úvěry
  • 19. Využívat dotace Evropského globalizačního fondu
  • 20. Zřídit Radu vlády pro rozvoj lidských zdrojů
  • 21. Zabránit zneužívání zahraničních pracovníků

"Podnikům nerostou zakázky a zvyšuje se nezaměstnanost. S tím je třeba v každém případě něco dělat," vyzývá viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, zároveň už připouští, že žádné zázraky nečeká: "Máme vládní krizi a tak je předem jisté, že se nic velkého nepřijme."

Ještě silnější skepsi přiznává odborář Štěch: "Nechci vytvářet dojem, že celé jednání jde ke dnu, ale musím se připravit na možnost, že se na ničem nedohodneme."

Úvěry a kurzarbeit

Podnikatelé a odboráři upozorňují, že díky jejich společné podpoře mohou "exit strategy" akceptovat také parlamentní strany, podobně jako se to podařilo u Janotova balíčku.

Štěch i Hanák zároveň připouštějí, že nemá smysl, aby se vláda pokoušela prosadit nějaké protikrizové zákony. Současná sněmovna je totiž před volbami už nestihne schválit. To se týká především návrhů, které mají omezit byrokracii ve firmách případně zjednodušit daňový systém.

Viceprezident Hanák nedává příliš šancí ani návrhu, který požaduje využít evropské dotace z rozpočtového období 2007-2013 na boj s krizí. „Na schválených programech se už nedá nic měnit. Ale už dnes se musí hledat cesta, jak čerpání usnadnit pro období 2014-2020," doporučuje.

Podle zástupců firem i zaměstnanců však může premiér prosadit až deset opatření, která pomohou omezit byrokracii či zbytečné státní výdaje, podpořit zaměstnanost a export.

Do této kategorie spadá návrh na státní záruky pro podnikatelské úvěry a posílení kapitálu exportní banky.

Evropské fondy by mohly financovat pokus, jak v Česku zavést německou "kurzarbeit". Tento režim sociální podpory umožňuje podnikům udržet celý rok pracovníky, pro které nemají dočasně práci. Stát jim doplácí až 60 procent jejich mzdy.

Neškodit, a co dál

Mluvčí Prorok připouští, že návrhy tripartity vládní materiál využije. "Čerpáme z řady podkladů, mezi jinými také od sociálních partnerů, což však neznamená, že je vláda bude všechny akceptovat," vysvětlil.

Další podklady si Fischer vyžádal od ekonomů, například od Miroslava Zámečníka, který pro něho pracoval už v odborné skupině NERV.

Přitom právě zkušení experti netají skepsi vůči samotné představě, že vláda může pomocí exit strategy v nejbližší době něco velkého dokázat, například bojovat s byrokracií, nezaměstnaností nebo usnadnit firmám cestu k úvěrům.

"Vláda už nemůže měnit zákony, jakýmkoli intervencím brání také stav veřejných rozpočtů. Vláda má dnes především velkou příležitost neškodit a to zatím plní dobře," míní například někdejší ministr financí Jiří Rusnok.

 

Právě se děje

Další zprávy