Fischer: Chci být moderní a uměřený prezident

Sabina Slonková
9. 2. 2012 8:40
Rozhovor s bývalým premiérem, který chce dobýt Pražský hrad
Jan Fischer by rád vystřídal Václava Klause na Hradě.
Jan Fischer by rád vystřídal Václava Klause na Hradě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Londýn - Bývalý premiér Jan Fischer neskrýval radost nad středečním verdiktem Senátu, který umožnil lidem, aby si zvolili příštího prezidenta v přímé volbě.

Sám hodlá nadcházející měsíce věnovat tomu, aby je přesvědčil, že právě on bude tím nejlepším nástupcem Václava Klause.

"Budu kandidovat jako nezávislý a nestranický kandidát a budu sbírat padesát tisíc podpisů pod příslušnou petici. Od žádné politické strany nepřijmu žádné finanční prostředky," říká Jan Fischer v rozhovoru pro Aktuálně.cz z Londýna, kde má čtyřletý kontrakt ve vedení Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Jan Fischer odpovídal na otázky e-mailem. Některé - jako třeba ty o směřování české zahraniční politiky a vztazích s Německem - nechal bez odpovědí s tím, že je dodá později. Zatím neřekl ani to, zda předčasně opustí EBRD, aby se mohl naplno věnovat kampani. "Nyní, kdy je schválena přímá volba, mohu se svým zaměstnavatelem začít jednat a o výsledku budu v odpovídající době informovat," říká.

A.cz: Proč myslíte, že budete dobrý prezident?

Jsem rád, že o tom, kdo bude v příštích letech vykonávat funkci prezidenta republiky, rozhodnou poprvé sami občané. Čas zbývající do prezidentské volby by neměl být vyplněn politikařením, vzájemnými útoky ani sebechválou. Budu se snažit podrobně vysvětlit, jak si představuji výkon funkce prezidenta, jak vidím hodnoty, na nichž bychom měli stavět další směřování naší země. Chci se setkat s co největším počtem lidí a osobně s nimi mluvit o problémech, které je trápí. Hodnoty, které jsem zastával jako předseda vlády, budu prosazovat i nadále.

A.cz: Co považujete za hlavní věc, kterou byste jako prezident prosazoval?

Prezident musí sehrávat integrující roli. Není zde od toho, aby zasahoval do běžných politických půtek. Svůj úřad má vykonávat moderně a uměřeně. Má se věnovat tématům, která nepřinášejí popularitu, nejdou vyřešit za jedno volební období, ale přitom trápí občany. Jde o kultivaci našeho veřejného života, zapojení co nejširších vrstev občanské společnosti do veřejných věcí, způsob, jakým se stát a jeho představitelé chovají k občanům. Dále péče o seniory, zdravotně postižené, sociálně slabé.

Klíčové bude i to, zda dokážeme Českou republiku udržet konkurenceschopnou a vzdělanou. S tím samozřejmě souvisí naše důstojná a sebevědomá zahraniční a bezpečnostní politika. To jsou jen některá z důležitých témat, o nichž chci s lidmi v příštích měsících mluvit.

A.cz: Měl by mít prezident v případě jmenování bankovní rady ČNB korekci v podobě spolupodpisu premiéra? Dnes je ČNB jednostranně zaměřená, což je dané tím, že máme prezidenta ekonoma s jasně daným názorem…

Považuji za přirozené, aby prezident konzultoval kandidáty na členství v Bankovní radě ČNB s předsedou vlády, ministrem financí a se zástupci parlamentu. To nesouvisí se změnami ústavy. Je bláhové si myslet, že ústava poskytne přesný návod pro všechny situace. Záleží především na tom, jak uvážlivě prezident svůj úřad vykonává.

A.cz: Tradice v Česku je udržovat v souvislosti s prezidentským úřadem starý majestát, neměl by podle vás prezident vystupovat poněkud civilněji, jako třeba v Německu?

Funkce prezidenta republiky je u nás spojena s mnohými tradicemi a já je nechci bořit. Vše má svůj čas a místo. Jsou chvíle, kdy má být prezident velmi civilní. Má se často setkávat s občany, a to jako rovný s rovnými. A jsou chvíle, kdy musí profesionálně, důstojně a se znalostí protokolu reprezentovat stát.

A.cz: Přemýšlel jste v té souvislosti například o tom, že by se mohl prezident přestěhovat z Hradu, nebo jde o tak silný symbol spjatý s úřadem, že to je nemyslitelné?

Proč by se měl úřad prezidenta někam stěhovat? Kromě tradice je zde i otázka nesmyslných nákladů, které by si to vyžádalo.

A.cz: Brzy vás čeká rozjezd prezidentské kampaně, stanovil jste si její finanční strop?

Rozhodně nepovedu žádnou kampaň v americkém stylu. Lidé jsou unavení politikou a politiky a nebudu k tomu přispívat. Náklady spojené s přípravou na prezidentskou volbu se budou odvíjet od toho, zda se mi ke spolupráci podaří přesvědčit dobrovolníky a podporovatele.

A.cz: Od koho byste finanční pomoc pro kampaň nepřijal?

Vyloučeny jsou peníze od státu, státních firem, politických stran nebo peníze, u nichž není jasný původ. Hledáme nejlepší model pro průhlednou a úspornou kampaň.

A.cz: Množí se úvahy o tom, že v prezidentské volbě vás podpoří ČSSD i VV. Stojíte obecně o stranickou podporu, nebo chcete jen sebrat podpisy a nespoléhat na politická uskupení?

Budu kandidovat jako nezávislý a nestranický kandidát a budu sbírat padesát tisíc podpisů pod příslušnou petici. Od žádné politické strany nepřijmu žádné finanční prostředky.

 

Právě se děje

Další zprávy