Fischer byl v USA vidět. Za cestu i CNN dal statisíce

Tereza Šídlová
4. 10. 2012 18:46
V USA si najal i americkou PR agenturu. Specializuje se na dohazování hostů do TV
Jan Fischer.
Jan Fischer. | Foto: ČTK

Praha - Favorit předvolebních průzkumů Jan Fischer nenechává ve své prezidentské kampani nic náhodě.

Cílevědomá práce je i za nenucenými fotkami s prominenty americké politiky, které si úřednický ex-premiér dovezl koncem září z USA.

Ukazuje to pohled do jeho předvolebního účtu. Jen za cestu do USA, kde se setkal s obdivovaným republikánským senátorem Johnem McCainem, českými krajany a vystoupil v CNN, zaplatil podle zveřejněných dat asi půl milionu korun.

Deník Insider upozornil na to, že dva a půl tisíce dolarů zaplatil i americké PR společnosti Guestbookers.com. Ta podle svého webu „dohazuje" hosty do prestižních televizních show a také pomáhá na obrazovku nováčkům v oboru.

Podle mluvčí Fischera Jany Víškové si agenturu prezidentský kandidát najal na to, aby dal o sobě v USA vědět. Stručně řečeno, jejím úkolem prý nebylo dostat Fischera do CNN.

„Zmíněnou společnost jsme použili na běžný mediální servis, související s prezentací cesty Jana Fischera v USA, tedy na formulaci a distribuci tiskových materiálů médiím v USA a na představení kampaně Jana Fischera televizním stanicím v USA, tedy včetně CNN," uvedla Víšková.

V prestižní americké zpravodajské televizi vystoupil Jan Fischer, který má ve svém CV i post viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v pořadu Quest Means Business a mluvil hlavně o eurokrizi. V tomto pořadu mluvil už v roce 2009 coby úřednický premiér Česka. 

Nejvíc publicity si získalo Fischerovo setkání s legendou americké diplomacie Henry Kissingerem a americkým senátorem Johnem McCainem. Ten má sice na svém politickém kontě neúspěšné prezidentské volby - v roce 2008 ho porazil současný prezident Barack Obama - ale zůstává vlivným a i díky hrdinství prokázaném během války ve Vietnamu váženým politikem.

Vlivný poradce z USA

Jak se Jan Fischer dostal až do jeho pracovny? Odpověď znovu leží na Fischerově účtu. Každý měsíc totiž jeho kancelář posílá asi třicet tisíc korun muži jménem Garrett Marquis, který je  americkým poradcem v oblasti politického PR. A na Marquisově webu je další stopa - tento Američan, který podle sociálních sítí žije v Praze, totiž měl pracovat právě na prezidentské kampani McCaina.

„Na zprostředkování přednášek a schůzek v USA se podílela řada lidí, byly využity osobní kontakty jak Jana Fischera, tak členů jeho týmu. Na organizaci setkání s oběma zmíněnými osobnostmi se v rámci své pracovní smlouvy s Kanceláří Jana Fischera samozřejmě podílel i pan G. Marquis," popsala organizaci cesty mluvčí Víšková.

Fischer má v týmu například Sabinu Tančevovou, bývalou tajemnici Václava Havla, který se těšil velkému obdivu odborné veřejnosti v USA, nebo Jana Nováka, který byl šéfem Úřadu vlády v době, kdy vláda Mirka Topolánka jednala s americkou republikánskou administrativou George W. Bushe o umístění radaru v Brdech a přijímala v Praze republikánské špičky.

Nejatraktivnější setkání měl Fischer v USA právě s republikány. V jeho itineráři chybí zvučná jména z vládnoucího demokratického tábora.

„S návrhem setkání jsme oslovili i další demokraty, v limitovaném čase cesty Jana Fischera se ale podařilo najít společné volné termíny jen s některými z oslovených osobností, což je přirozené. Senátor Ron Wyden, člen Zpravodajské komise, se kterým se Jan Fischer také sešel, je demokrat," odmítá orientaci jen na americké konzervativce Víšková.

Jisté je, že poradce Marquis je doma právě u republikánů. Jinak zůstává tajemným mužem v pozadí. Jak se ocitl v Praze, nesdělil po opakovaném dotazu on sám ani Fischerův tým.

„Pracovní a soukromé aktivity pana Marquise v České republice nejsme oprávněni komentovat - je na jeho volbě, zda chce svou osobu prezentovat v médiích," dodala Víšková.

 

Právě se děje

Další zprávy