Firmy s anonymními akciemi musí na zakázky počkat

Domácí, ČTK
27. 10. 2010 14:30
Senát vrátil sněmovně novelu, která má tyto firmy znovu vrátit do hry
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Firmy s anonymními akciemi nebudou mít ještě nějaký čas možnost soutěžit o veřejné zakázky.

Senát totiž vrátil sněmovně novelu, která to do jisté míry umožňovala. Návrh tak bude muset být znovu projednán v dolní komoře. Ta se zpravidla k vrácenům zákonům vrací na počátku nejbližší plenární schůze - takové jednání je zatím naplánováno na začátek prosince.   

Senát chce, aby firmy s anonymními akciemi měly přístup k veřejným zakázkám bez omezení.

Hra o čas

Právě sněmovna přijala nakonec novelu v takové verzi, že firmy s anonymními akciemi musely zveřejňovat pro veřejné zakázky všechny akcionáře s podílem vyšším než 10 % akcií a seznam statutárních orgánů, kteří v posledních 3 letech před zakázkou pracovali u  zadavatele.

Omezní jsou však podle senátorů nereálná a nesplnitelná, jejich přijetím by se prý ČR vystavila nebezpečí žalob od zahraničních firem z ostatních zemí EU. 

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský sice senátory varoval, že "vrácení (novely) do sněmovny by bylo zdržení, které nemusí být pro naši republiku příjemné", avšak senátor Jan Horník (za STAN) uvedl, že vládní koalice má ve sněmovně sílu zákon projednat přednostně, takže zpoždění se může pohybovat pouze v řádu dní. 

O takovém postupu koalice zatím nejsou žádné zprávy.

Jen nepříjemnost

MInistr Jankovský Aktuálně.cz řekl, že vrácení novely ze Senátu nepřinese žádnou katastrofu.

"Většina investorů ví, že legislativní proces byl nastartován a že je reálný předpoklad, že věc bude brzy uzavřena," řekl dnes Aktuálně.cz Jankovský. "Vrácení Senátem vyvolá maximálně zdržení. Nedomnívám se proto, že by to způsobilo nějakou velkou katastrofu, i když v jednotlivých případech může nějaká nepříjemnost nastat."

Novela, již senát vrátil, má zrušit ustanovení, které od 15. září vylučuje společnosti s akciemi na majitele, respektive doručitele, z účasti ve veřejných tendrech.

Cílem tohoto ustanovení bylo vyjasnit vlastnickou strukturu společností, které se o veřejné zakázky ucházejí. Zároveň ale z tendrů vyloučilo společnosti s akciemi na majitele, kteří jsou veřejně známi. Navíc znemožnilo účast v zadávacích řízeních firmám z jiných zemí EU, které vznikly podle platného práva domovského státu.

 

Právě se děje

Další zprávy