Filip: Zeman chce velvyslancem v Moskvě Remka

Martina Machová Martina Machová
27. 2. 2013 19:54
První československý kosmonaut v současnosti hájí barvy KSČM v europarlamentu
Vladimír Remek se stal vážným kandidátem na velvyslance v Rusku.
Vladimír Remek se stal vážným kandidátem na velvyslance v Rusku. | Foto: Jiří Just

Praha - Předseda českých komunistů Vojtěch Filip po středečním jednání se zvoleným prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že nová hlava státu má zájem, aby se ruským velvyslancem stal první československý kosmonaut a současný europoslanec za KSČM Vladimír Remek.

"Pan prezident Zeman má zájem, aby ukončil svůj mandát v Evropském parlamentu a vyslyšel jeho přání, aby se stal velvyslancem v Ruské federaci," řekl novinářům při odchodu ze Zemanovy kanceláře v pražské Loretánské ulici.

S politikem, který sice patří mezi hlavní tváře KSČM, ale její stranickou legitimaci nevlastní, se má Filip sejít v pátek 1. března a zjistit, zda má o místo v Moskvě zájem.

Remka by na půdě Evropského parlamentu měla případně nahradit bývalá komunistická europoslankyně Věra Flasarová, která je podle výsledků voleb v roce 2009 první náhradnicí KSČM.

Komunisté se podle něj nebojí, že by Remkovým odchodem z Evropského parlamentu ztratili. KSČM bude mít stále čtyři mandáty. Flasarová, která již dříve v Evropském parlamentu působila, je vedoucí oddělení zahraniční politiky komunistické strany. "Je výraznou osobností KSČM, pokud jde o zahraniční politiku vůbec," řekl Filip.

"Tyto věci nekomentuji," reagoval na dotaz Aktuálně.cz Remek. V minulosti ovšem tuto možnost nevyloučil. V rozhovoru pro deník Právo uvedl, že pokud dostane seriózní nabídku, bude se jí zabývat.

S politikem úzce spjatým s komunistickou stranou jako zástupcem Česka v Rusku nemá zásadní problém ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). "Umím si to představit," řekl pro středeční vydání LN.

 

Právě se děje

Další zprávy