Fialův náměstek Nantl rezignuje, MŠMT opouští podruhé

Jakub Novák
2. 7. 2013 15:10
Nantl odchází s ministrem Fialou, vznikající vláda podle něj nemá legitimitu

Praha - S odcházejícím ministrem školství Petrem Fialou opustí úřad také jeho nejbližší spolupracovník Jiří Nantl. Důvodem má být podle Nantla nelegitimita nově vznikající vlády.

"Pokračovat za dané ústavní a politické situace ve výkonu funkce by bylo v rozporu s mým občanským přesvědčením," zdůvodnil své rozhodnutí Nantl. Na svoji funkci rezignuje v den jmenování nové vlády.

"Role prvního náměstka se neomezuje pouze na funkci vedoucího zaměstnance v rámci ministerstva, ale zahrnuje také povinnost ve svěřené oblasti dotvářet, vysvětlovat a obhajovat politiku vlády. Nově vznikající vláda je formována mimo ústavní konvence a bez politické podpory, proto z mého hlediska postrádá legitimitu," dodal.

Nový ministr školství Dalibor Štys, který na ministerstvu dosud působí jako šéf odboru výzkumu a vývoje, tak bude mít do začátku o starost navíc.

Nantlova kariéra ve zkratce

  • 2012-2013 - první náměstek ministra školství
  • 2010-2012 - ředitel odboru vysokých škol MŠMT
  • 2009 -2010 - ředitel právních a korporátních vztahů Masarykovy univerzity
  • 2006 - 2009 - kancléř Masarykovy univerzity
  • 2005 - vedoucí Studijního odboru Rektorátu Masarykovy univerzity

Podle šéfa tiskového odboru je Nantl zatím jediným z náměstků, který po ohlášení jména nového ministra Dalibora Štyse ohlásil svou rezignaci. "Ostatní zatím zůstávají," uvedl Zeman pro Aktuálně.cz.

Rozpad "brněnské kliky"

Jiří Nantl je součástí ministerské "brněnské kliky", jak se jí občas říkalo, a na ministerstvu již dříve působil jako šéf odboru vysokého školství, odkud v lednu loňského roku - ještě za působení ministra Josefa Dobeše a v době vrcholících nepokojů spojených s přípravou vysokoškolské reformy - odešel, aby se o něm následně uvažovalo jako o jednom z potenciálních kandidátů na ministerský post.

Podle informací Aktuálně.cz tehdy Nantl dokonce nevylučoval ani vstup do Věcí veřejných, které měly resort školství ve své působnosti. On sám však takové tvrzení odmítá.

"Takovou možnost jsem explicitně vyloučil na jednání vedení Věcí veřejných, kam jsem byl přizván k debatě, i po tomto jednání ve veřejném vyjádření pro média," říká Nantl.

Na ministerský post se nakonec premiér Petr Nečas rozhodl jmenovat bývalého rektora brněnské Masarykovy univerzity Fialu, s nímž se Nantl znal mimo jiné ze svého působení na pozici tamějšího kancléře. S ním se tak Nantl vrátil na ministerstvo, aby ho oba po více jak roce působení společně opustili.

 

Právě se děje

Další zprávy