Fiala kývl. Pan Dokonalý na školství nahradí Dobeše

Jakub Novák
30. 4. 2012 19:12
Bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala vyhovuje všem. Je schopný a má zkušenosti
Foto: Jan Langer

Praha - Bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala přijal nabídku premiéra Petra Nečase, aby usedl v "horkém" křesle ministra školství.

S nominací souhlasí i koaliční partneři, a to včetně platformy vicepremiérky Karolíny Peake, informoval v pondělí navečer mluvčí vlády Michal Schuster.

Kancelář prezidenta posléze oznámila, že Václav Klaus nového ministra jmenuje ve středu dopoledne.

"Ve svých článcích a knihách jsem ale nejednou psal, že chceme-li dosáhnout lepšího stavu naší politické kultury, je nezbytné, aby lidé, kteří mají zkušenosti a kompetence, nedávali ruce pryč od politiky a státní správy," vysvětlil Fiala, proč Nečasovi kývl.

"Dospěl jsem k závěru, že by ode mne bylo neodpovědné nabídku pana premiéra, které si velmi vážím, odmítnout."

Spolupráce s Nečasem nebude novinka

Post ministra školství čeká na obsazení už přes měsíc, kdy ho opustil dlouhodobě kritizovaný Josef Dobeš.

Petr Fiala podle vlastních slov dostal v posledních dvou dnech řadu reakcí, kdy ho kolegové i studenti vyzývali, aby nabídku přijal. "Nemohu slíbit zázraky, ale udělám vše, co mohu a umím ve prospěch českého školství a vzdělanosti," slíbil.

Podpora mezi akademiky je nesporná. Jen v dobrém se o něm vyjadřuje například jeho nadřízený - rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Ten ho považuje za neobyčejně slušného člověka, který má své hodnoty, za nimiž si stojí, ale také realistu schopného dělat rozumné kompromisy. "Má schopnost nejednat unáhleně, dobře si věci promyslet a nejednat v afektu," řekl.

Spolupráce s premiérem Nečasem pro Fialu navíc nebude novinkou - už od roku 1998 je členem Rady pro výzkum, vývoj a inovace, loni se stal i Nečasovým šéfporadcem pro výzkum. I proto se ozývají kladné hlasy přímo z koalice.

Petr Fiala, kandidát bez chyb?

Šéfka sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09) v České televizi řekla, že Fiala "velmi dobře rozumí školství, má dobré zkušenosti s čerpáním evropských fondů a má prestiž."

Přidal se k ní i šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. "Pan Fiala je vhodný kandidát," řekl. Zároveň ale vyjádřil i drobnou pochybnost v souvislosti s Fialovým nestranictvím.

Volba Petra Fialy možná zaskočila opoziční sociální demokracii, která se ve své kritice neobrací na Fialu samotného, ale spíše na nemožnost provést potřebné změny.

Čekají ministerstvo lepší zítřky?

"Myslím si, mít odpovědnost za pana profesora Fialu není tak špatné. Myslím si, že je to velmi dobrý kandidát," řekl pro Aktuálně.cz Walter Bartoš (ODS).

Podle něj se jedná pouze o premiérovo rozhodnutí, mezi občanskými demokraty o tom prý debata neproběhla.

Profesor politologie Fiala má za sebou bohaté zkušenosti jak v akademické oblasti, tak v roli manažera.

Kromě šéfování druhé největší univerzitě v Česku například několik let předsedal České konferenci rektorů. V současnosti působí jako prorektor pro akademické záležitosti a je také ředitelem Mezinárodního politologického ústavu.

 

Právě se děje

Další zprávy