Fiala: Hnutí ANO je ve vládě nepřijatelné. Babišovy názory platí podle toho, jak se zrovna vyspí

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 6. 2017 15:12
Předseda ODS Petr Fiala odmítl, že by strana šla po nadcházejících volbách do koalice s hnutím ANO Andreje Babiše. O tom jak by povolební uspořádání mohlo vypadat ale Fiala spekulovat nechtěl. Fiala označil i předvolební koalici lidovců a STAN za nečitelnou a to kvůli účasti KDU-ČSL ve vládě, kde jsou v koalici i s hnutím ANO.
Andrej Babiš a Petr Fiala.
Andrej Babiš a Petr Fiala. | Foto: Radek Bartoníček

Praha - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je pro ODS z hlediska účasti v současné či budoucí vládě nepřijatelný, řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala. Totéž se podle Fialy týká i samotného hnutí, protože podle něj ANO je Andrej Babiš. Bývalého ministra financí, který byl v květnu odvolán kvůli údajným nesrovnalostem v příjmech a podezřením, že ovlivňoval svá bývalá média, navíc Fiala kritizuje za to, že sní, ale během svého působení ve vládě pro splnění svých slibů nic neudělal.

"S hnutím ANO je to vlastně jednoduché, hnutí ANO je Andrej Babiš, žádná jiná úvaha nemá smysl. Andrej Babiš je z hlediska účasti ve vládě nepřijatelný a to platí i pro hnutí ANO," řekl ČTK Fiala. U ANO mu vadí například to, že nemá zřetelné názory. "To je vždy pro politiku nebezpečné, něco platí ráno, něco večer, já nevím, podle čeho to je, jestli to je podle toho, jak se Andrej Babiš vyspí, nebo o čem zrovna sní," dodal Fiala.

Babiš představuje svou vizi v knize O čem sním, když náhodou spím. "Já se ptám, proč pro to něco neudělal za tolik let ve vládě. Pro mě je podstatné, abychom ukázali lidem - tady máte slibotechnu. Někoho, kdo spoustu věcí mohl udělat a neudělal, a teď o nich sní. My proti tomu nabízíme reálný skutečný program, z kterého budou něco mít," řekl Fiala. Babiš podle něj nedodržel sliby o vyrovnaném rozpočtu či snížení daní.

Obecně však Fiala nechtěl příliš spekulovat o tom, jak by mohlo vypadat povolební uspořádání. "Nedělejme koalice teď, dělejme je po volbách. Neporcujme medvěda, dokud běhá po lese," řekl. Babiše vylučuje kvůli tomu, že podle něj nedostatečně vysvětlil podezření, kvůli kterým byl odvolán z vlády. Jde o nesrovnalosti v Babišových příjmech, nákup jednokorunových dluhopisů Agrofertu či podezření z ovlivňování obsahu jeho bývalých médií.

Fiala přikládá jen omezený význam předvolebním průzkumům, ale těší ho, že dlouhodobě ukazují růst preferencí ODS. "Dostáváme se tam, kde chceme být, to znamená být rozhodující silou mezi demokratickými politickými stranami," řekl. Jako hrozbu však vidí možnou Babišovu jednobarevnou vládu, případně jeho kabinet s podporou KSČM. "To bychom neměli podceňovat, proto já vyzývám lidi, aby nám dali co nejsilnější mandát, protože my tady tomu zabránit můžeme," řekl.

Koalice lidovců a STAN je nečitelná

Podle Petra Fialy je předvolební koalice KDU-ČSL a hnutí STAN nečitelná kvůli vládnímu angažmá lidovců v končícím kabinetu a opoziční roli, kterou dosud hrají Starostové. Šéf ODS nechce před volbami komentovat jednání, která budou následovat po hlasování o novém složení Sněmovny a vlády, nové uskupení je podle něj nicméně přirozeným partnerem ODS.

"Všechny strany od středu doprava, demokratické strany, které jsou nesocialistické, jsou naším přirozeným partnerem, ale v tuto chvíli počkejme, jak rozhodnou voliči," uvedl Fiala na dotaz ohledně nejbližšího partnera ODS.

Lidovci jsou podle Fialy zodpovědní za všechna rozhodnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Skoro nevěřím svým očím a uším, když poslouchám vicepremiéra Bělobrádka, když nám vážně říká, co udělá s elektronickou evidencí tržeb. Vždyť oni to všechno odsouhlasili a je na tom jejich ruka. STAN byl zase v opozici, je to tedy, myslím, velmi nečitelné a nejasné, kterým směrem se tohle uskupení bude vydávat," uvedl.

Doplnil, že vítá jakoukoliv nesocialistickou stranu a že lidovci jsou tradiční součást českého politického systému. "Tak se na ně taky dívám, ale tohle je uskupení v jedné věci skutečně zvláštní, že sdružuje stranu, která je v opozici, se stranou, která je v koalici, a teď chce voličům namluvit, že to nějak bude. No já nevím," podotknul s tím, že nechce dělat koalice před volbami a snaží se o co nejsilnější mandát pro prosazování programu ODS.

"Nespekulujme o koalicích, pak se stane, co se stalo na Slovensku, že premiér (Rober) Fico měl 30 procent, pak se všichni probudili po volbách a zjistili že Fico sestavuje jednobarevnou vládu, to jsou ta nebezpečí, která tu jsou a o kterých je třeba mluvit," uvedl, když komentoval současné preference stran v narážce na výsledky hnutí ANO.

 

Právě se děje

Další zprávy