Fiala budí ODS: Potřebujeme kontrarevoluci normálních lidí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 5. 9. 2014 19:23
Představit nový program a hlavně namotivovat straníky před nadcházejícími volbami. To jsou podle předsedy strany Petra Fialy hlavní cíle mimořádného kongresu ODS.
Předseda ODS Petr Fiala
Předseda ODS Petr Fiala | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Až tisícovka delegátů a členů ODS se v pátek odpoledne sjela na mimořádný kongres v Praze. Na něm chce strana jak odstartovat kampaň pro blížící se komunální a senátní volby, tak i změnit program a motivovat členskou základnu.

"Občanská demokratická strana je zpět. Předstupujeme před veřejnost s jasným a smysluplným programem. Jedno vám můžeme zaručit - nejsme levice," prohlásil předseda partaje Petr Fiala v úvodním projevu s tím, že je třeba "kontrarevoluce normálních lidí".

Podle někdejšího rektora Masarykovy univerzity se již není možné ohlížet do minulosti, kterou nelze změnit. "Mým úkolem je změnit budoucnost," řekl. "Přestaňme si nadávat, zmateně pobíhat v kabině a pojďme hrát fotbal," vyzval v parafrázi na sportovní prostředí Fiala spolustraníky.

Ten si během hodinu a čtvrt trvajícího projevu několikrát rýpnul do hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše. "Možná si jeho voliči myslí, že je dobře, když je ministr financí bohatý. Naši voliči si zase myslí, že je lepší mít předsedu velmi inteligentního," prohlásil Fiala a opakovaně se vymezil i proti současné vládě.

Fiala připustil, že ODS sice momentálně není v dobré kondici, ale nachází se prý na "pevném dně". "S věřiteli se domlouváme, máme splátkové kalendáře, realistickou představu a celé zadlužení postupně snižujeme. Na celou tuto situaci doplácíte vy i my, ale buďte si jisti, že to zvládneme," narážel na dluhy, které se pohybují okolo čtyř desítek milionů korun.

ODS chce jednotné DPH

Zvednutí preferencí z jednociferných čísel chce ODS nastartovat i s novým programem, který by měl odpovídat i mottu kongresu: Svoboda a naděje. Počítá se zavedením jednotné sazby DPH

Zatímco současná vláda prosazuje třetí sazbu daně z přidané hodnoty, občanští demokraté jsou pro 15procentní daň. Navíc by mělo dojít ke zrušení daně z nabytí nemovitosti, dědické nebo silniční daně.

Strana rovněž počítá s tím, že by se zaměstnavatelé více zapojovali do odborného a učňovského školství. "Zaměstnavatel ví nejlépe, jakou kvalifikaci jeho zaměstnanci potřebují," stojí v kongresové brožuře.

ODS bude prosazovat i změnu výplaty sociálních dávek. "Kdo více než půl roku nepracuje, má být na minimu, žádné dávky na bydlení," seznámila straníky s koncepcí členka expertní komise Lenka Kohoutová.

Občanští demokraté na kongresu zahájili kampaň před říjnovými senátními a komunálními volbami. Účastníkům kongresu se představili kandidáti do Senátu a někteří úspěšní starostové. Ty starosty, které ve svých funkcích působí už 25 let, Fiala ocenil.

ODS spustila také web Úklid byrokracie, na kterém mohou lidé hlásit svoje zkušenosti se zbytečným papírováním. Strana slibuje, že se pokusí takové případy odstranit.

 

Právě se děje

Další zprávy