Farář Karásek se vrací do politiky. US mění za zelené

Michal Pavec
14. 4. 2008 17:46
Známý evangelický duchovní chce být senátorem za Louny
Podaří se Svatopluku Karáskovi návrat do politiky?
Podaří se Svatopluku Karáskovi návrat do politiky? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Louny - Další návrat do politiky plánuje známý evangelický duchovní a písničkář Svatopluk Karásek. V podzimních volbách do Senátu se pokusí uspět ve volebním obvodu Lounsko a Rakovnicko.

Karásek, který byl v minulosti poslancem za Unii svobody a neúspěšně kandidoval na jejího předsedu, se v boji o senátorské křeslo představí v barvách Strany zelených.

"Líbí se mi, co strana dělá. Určitě hraje na české politické scéně pozitivní roli," řekl Karásek Aktuálně.cz.

Silní soupeři z regionu

Známý kněz už zná většinu jmen svých největších soupeřů. Ve volebním obvodu č.6 se Karásek utká především s regionálními politiky, zatímco on sám žije v Praze.

Za občanské demokraty bude na Rakovnicku a Lounsku kandidovat současný starosta Loun Jan Kerner, za ČSSD rakovnický zastupitel Marcel Chládek a komunisty bude reprezentovat starosta Blatna u Jesenice Václav Beneš.

Kandidatury na další volební období se vzdal současný senátor a někdejší dlouholetý starosta Nového Strašecí Miloslav Pelc (ODS), který už se nechce věnovat vysoké politice.

Sám favorizuje svého stranického kolegu Kernera. "Myslím, že byl tím pravým ořechovým," myslí si senátor Pelc.

Šance Svatopluka Karáska, se kterým se několikrát osobně setkal, ale Pelc také nevidí jako úplně malé. Připouští však, že ho může limitovat skutečnost, že nepůsobí přímo v regionu jako jeho soupeři. 

A jak vidí své šance proti silným místním politikům sám Karásek? "Nevím, těžko odhadovat. Každopádně se o to chci pokusit," říká.

Karásek: Zaměřím se na lidská práva

Pokud by Karáska voliči vybrali, rád by se věnoval problematice, která je mu nejbližší: lidským právům. Zaměřit se chce na řešení romské otázky v regionu, ústavy sociální péče a dětské domovy.

Evangelický duchovní v době svého působení v Chartě 77
Evangelický duchovní v době svého působení v Chartě 77 | Foto: Jiří Bednář

Navázal by tak na své působení ve funkci vládního zmocněnce pro lidská práva, v níž působil od roku 2004 ve vládě vedené sociální demokracií.

V té době například vyjednával s vlastníkem vepřína v Letech u Písku o odkupu kontroverzního objektu - požadovanou částku chtěl vyčlenit ze státního rozpočtu. Neuspěl.

Politická budoucnost? Zelení

Karásek by se nyní do politiky rád vrátil, a to jako člen Strany zelených. "Zatím jsem pořád nestraníkem, ale v budoucnu bych do strany rád vstoupil," přiznal evangelický duchovní.

Šestašedesátiletý Karásek v minulém režimu aktivně vystupoval jako člen Charty 77, angažoval se také ve Výboru pro obranu nespravedlivě stíhaných (VONS).

Dále čtěte: Němec porazil Karáska, zůstal šéfem US

Po roce 1980 se zapojil do práce různých organizací na ochranu lidských práv na evropské úrovni, jako například v Amnesty International či Společnosti pro lidská práva.

 

Právě se děje

Další zprávy