Okamura se přidal k ODS či TOP 09, aby potopil vládu. Fanoušky na sítích pobouřil

Michaela Endrštová Radek Bartoníček Kateřina Frouzová Michaela Endrštová, Radek Bartoníček, Kateřina Frouzová
14. 11. 2018 10:05
Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se v úterý ve sněmovně postavil po bok opozičních lídrů, aby podpořil jejich snahu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše. Zaskočil tím však své příznivce, kteří mu na sociálních sítích vyjadřují slova nevole. Nelíbí se jim, že se šéf SPD spolčil s ODS či TOP 09. Okamura ale argumentuje, že je to příležitost sesadit vládu, s jejímž programem strana nesouhlasí.
Zástupci šesti opozičních stran oznámili, že podali návrh na vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO).
Zástupci šesti opozičních stran oznámili, že podali návrh na vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). | Foto: ČTK

Šest opozičních stran, ODS, TOP 09, STAN, piráti, SPD a KDU-ČSL, vyzvalo premiéra Andreje Babiše (ANO) k demisi, zároveň se shodly na hlasování o nedůvěře vládě. To vše kvůli aféře okolo premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

Podle opozičních politiků se Babiš mohl dopustit maření vyšetřování, neboť zaměstnanec Agrofertu z Babišova svěřenského fondu Petr Protopopov údajně odvezl Babišova syna na Krym proti jeho vůli. Premiér by proto dle opozice měl dát prostor policii, aby případ prošetřila. 

K výzvě k demisi se připojilo i hnutí SPD. Tomio Okamura se tak nezvykle ocitl po boku předsedy ODS Petra Fialy nebo předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila, se kterými si obvykle nemůže přijít na jméno.

Zcela nová situace vzbudila u řady příznivců strany pohoršení a náhle jsou k šéfovi SPD nezvykle kritičtí. Podle komentářů na facebookové stránce SPD jim ani tolik nevadí fakt, že se SPD postavila proti Babišovi, ale zejména to, že se Okamura spojil s předsedy stran, které bytostně nesnášejí.

"Parádní plán. To spojení s Kalouskem a Bartošem (poslancem TOP 09 Miroslavem Kalouskem a předsedou pirátů Ivanem Bartošem, pozn. red.) vám slušelo. Přišli jste o spoustu voličů. I komunisté se zachovali slušněji než SPD," zní jeden z komentářů od Petra H. Jiný uživatel Leo Š. poznamenal, že SPD volil v parlamentních volbách, ale po tomto "úletu" už prý od něj hnutí hlas nedostane. 

"O. K., Tomio, ale proč se stavíte vedle ODS, KDU-ČSL… atd. … je to velká chyba… Měl jste pronést své vlastní prohlášení k celé kauze, a ne stavět se vedle takové politické hrůzy," poznamenal Milan D. 

A v tomto duchu byla laděna většina z více než čtyř set komentářů pod příspěvkem, kde Okamura spojení s dalšími opozičními stranami oznamoval.

Okamura: S Fialou či Pospíšilem nemám nic společného

Okamura se snaží svým příznivcům postoj vysvětlit. "Když nás někdo pozve na schůzku, tak rádi jdeme, abychom si poslechli, co na ní zazní. Potom zvažujeme své stanovisko. Tak jsme to udělali i tentokrát. Kdyby nás pozvala například koalice ANO a ČSSD na nějaké jednání, tak také půjdeme," řekl Aktuálně.cz Okamura.

Reportáž novinářů Seznamu Zpráv s Andrejem Babišem mladším označil za žumpu, ale zároveň to považuje jen za jednu z věcí, kvůli kterým pád vlády SPD podporuje. "Chceme, aby policie prošetřila kauzu Čapí hnízdo, která trvá už dlouho. Za druhé, my nechceme, aby tady byla vláda, která například přidává nepřizpůsobivým nebo kde premiér říká, že by vojáci mohli jít do bojových misí. S Fialou, Bělobrádkem, Pospíšilem nebo Bartošem nemám nic společného a nerad bych, kdyby mě s nimi někdo dával do jedné skupinky," dodal Okamura.  

Podle zdrojů z kuloárů přitom předseda ODS Petr Fiala, který schůzi opozičních lídrů svolal, váhal, jestli Okamuru vůbec pozvat, nakonec tak učinil i poté, co k přizvání SPD i KSČM veřejně na Twitteru vyzval předseda pirátů Ivan Bartoš. Na schůzku nakonec ale nedorazil Okamura, nýbrž místopředseda klubu Radek Rozvoral. Podle informací Aktuálně.cz se Okamura seznámil s výsledkem tohoto jednání těsně před společnou konferencí, na které vůbec nepromluvil.

Okamura vysvětloval společný postup opozice znovu v úterý večer v pořadu Aréna televize Barrandov. Když se poté znovu zeptal na Facebooku svých fanoušků, co na jeho vystoupení říkají, i tentokrát se ojedinělé pochvaly ztratily v desítkách výtek. "Dnes jsem z vás cítila 'neupřímnost a pokrytectví'," napsala jedna z podporovatelek.

Straníci stojí za Okamurou

I přes nesouhlas řady fanoušků SPD na sociálních sítích podporují kroky předsedy jeho spolustraníci. 

"Podepsala jsem žádost o hlasování o nedůvěře a nevím o nikom z poslaneckého klubu SPD, kdo by tak neučinil," uvedla pro Aktuálně.cz poslankyně a předsedkyně regionálního klubu SPD pro Plzeňský kraj Jana Levová. 

"Postavili jsme se na stranu opozice, nemá to nic společného s tím, že bychom s těmi stranami měli něco společného. Jsme prostě proti této vládě, nikdy jsme pro její důvěru nehlasovali a nebudeme pro ni hlasovat teď. Musíme lidem vysvětlit, že nesouhlasíme s programem vlády ani s programem ANO," uvedl místopředseda SPD Radim Fiala. 

"Samozřejmě, že stojíme za předsedou," přidal stručné vyjádření předseda pražského oblastního klubu Vít Novák. Také podle poslance a předsedy klubu Libereckého kraje Radovana Vícha je stanovisko SPD jasné. "Jsme připraveni podpořit hlasování o vyslovení nedůvěry vládě,"  podotkl Vích.

Opozice, která sdružuje celkem 92 poslanců, se nyní chystá shromáždit alespoň padesát podpisů potřebných k návrhu na hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Pro případné odhlasování nedůvěry se ale musí vyslovit 101 členů. Návrh podají poslanci předsedovi Poslanecké sněmovny, který je povinen svolat schůzi neprodleně, pravděpodobně někdy v příštím týdnu. 

VIDEO: Reakce opozice na kauzu Babiš

 

Právě se děje

Další zprávy