Kandidovat do prostějovského zastupitelstva už asi nebudu, říká Faltýnek. Na jednání téměř nechodil

Radek Dragoun Radek Dragoun
27. 4. 2018 21:15
Z devatenácti jednacích dnů prostějovského zastupitelstva v tomto a minulém roce byl Faltýnek přítomen pouze dvakrát.
Místopředseda ANO a prostějovský zastupitel Jaroslav Faltýnek.
Místopředseda ANO a prostějovský zastupitel Jaroslav Faltýnek. | Foto: Jakub Plíhal

Prostějov - Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek je nejen poslanec, ale také dlouholetý zastupitel svého rodného Prostějova. Komunální politice se ale navzdory své funkci příliš nevěnuje, na což pravidelně upozorňují ostatní zastupitelé během jednání.

Jak často se účastní Faltýnek prostějovského zastupitelstva

16. dubna - omluven na celé jednání

19. - 20. února 2018 - omluven na celé jednání

11.,12. a 20. prosince 2017 - omluven na celé jednání

6. listopadu 2017 - nepřítomen bez omluvy

30. a 31. října a 6. listopadu 2017 - přítomen část dne, na zbytek omluven

11. září - omluven

17. července - přítomen, na konci jednání odešel

12. a 13. června - první den nepřítomen bez omluvy, druhý den omluven

3. a 4. dubna - nepřítomen bez omluvy

20. a 21. února a 13. března - omluven na celé jednání

Z devatenácti jednacích dnů zastupitelstva v tomto a minulém roce byl šéf poslaneckého klubu ANO přítomen pouze dvakrát. Navíc během své poslední návštěvy v loňském listopadu nevydržel ani do konce jednání. "Pan Faltýnek signalizoval, že pojede dříve, nicméně odjel dříve, než signalizoval," komentovala jeho odchod prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD). Z některých jednání se Faltýnek dokonce neomluvil vůbec.

"Za mojí malou účastí stojí pracovní povinnosti v Praze. Mrzí mě to, omlouvám se," vysvětlil Aktuálně.cz Faltýnek. Na jeho častou nepřítomnost během jednání pravidelně upozorňují ostatní zastupitelé. "Bohužel pan Faltýnek tady není, že bych se ho zeptal. To je styl práce, který je dlouhodobý," kritizoval ho například v listopadu František Švec.

Opoziční zastupitel Aleš Matyášek (TOP 09 a Nezávislí Prostějované) se domnívá, že se Faltýnek měl již dávno vzdát svého zastupitelského postu. "Hnutí ANO se ohánělo tím, jak bude makat. A pan Faltýnek je živoucím příkladem, že to tak není. Zastupitelstvo je úplně stejná odpovědnost - možná i větší - jako poslanecký klub. Tímto dává najevo občanům, jak si váží jejich důvěry," říká Matyášek. Hodnotit jeho práci pro město však nechce, neboť podle něj není co hodnotit.

Faltýnek je zastupitelem v Prostějově nepřetržitě už od roku 1994. Dlouhá léta v něm reprezentoval ČSSD, do ANO vstoupil až v roce 2012. Po podzimních komunálních volbách ale pravděpodobně o post zastupitele přijde. "Kandidovat již patrně nebudu. Pokud ano, tak na nevolitelném místě," prozradil Faltýnek.

ANO má v současnosti kromě Faltýnka v prostějovském zastupitelstvu další dva zastupitele. Trojice dalších včetně lídryně kandidátky Hany Naiclerové hnutí před dvěma lety opustila kvůli odklonu od programových zásad a souzněním s mocenskými zájmovými skupinami. Z prostějovské organizace ANO odešlo celkem 12 lidí, což byla téměř třetina členů.

Faltýnek je v Prostějově kromě zastupitelstva také v dozorčí radě společnosti FCC Prostějov, jejímž čtvrtinovým vlastníkem je město.

Související video: Jsme rádi, že Ondráček odstoupil, jednání o vládě to významně neovlivní, říká Faltýnek

Sledujte tiskový brífink hnutí ANO. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy