Exstarosta Litvínova a exčlen ODS se postaví Paroubkovi

Eliška Bártová Eliška Bártová
23. 2. 2010 12:10
Milan Šťovíček se stal lídrem Věcí veřejných v Ústeckém kraji
Nový krajský lídr Věcí veřejných v Ústeckém kraji Milan Šťovíček (vpravo)
Nový krajský lídr Věcí veřejných v Ústeckém kraji Milan Šťovíček (vpravo) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý starosta Litvínova Milan Štovíček se stal v Ústeckém kraji lídrem strany Věci veřejné do nadcházejících parlamentních voleb.

Ve volebním boji se utká s politickými matadory Jiřím Paroubkem (ČSSD), Milošem Zemanem (SPO), bývalým šéfem zelených Martinem Bursíkem a Petrem Gandalovičem (ODS).

Právě za ODS stál řadu let v čele Litvínova a pravidelně získával nejvíce preferenčních hlasů. Po puči před rokem byl z vedení radnice sesazen.

Kvůli nesouhlasu s praktikami v ODS na severu Čech stranu na konci roku opustil a jako nezávislý vstoupil na kandidátku Věcí veřejných.

V referendu, kdy hlasy občanů rozhodovaly o volebních lídrech v jednotlivých krajích, získal nejvyšší počet hlasů ze všech. V klání o post Ústeckého lídra porazil se 73% hlasů dosavadního kandidáta a místopředsedu strany Jaroslava Škárku.

"Jsem nesmírně potěšen. Svých silných soupeřů se nebojí. Žiji v tomto kraji, mám podporu místních a vždyť i David porazil Goliáše..." uvedl záhy po zveřejnění výsledků referenda Šťovíček. "Mám čtyři priority: zachování limitů těžby, průhledné veřejné zakázky, školství, boj proti zneužívání sociálních dávek."

Proti nekalým praktikám

Šťovíček působil na kandidátkách ODS od roku 1994. Coby starosta Litvínova upozorňoval na nekalé praktiky a na přidělování zakázek firmám zastupitelů jak z řad ČSSD, tak z domovské ODS.

V Litvínově řešil Šťovíček problémy s pravicovými extremisty
V Litvínově řešil Šťovíček problémy s pravicovými extremisty | Foto: Ludvík Hradilek

Následně byl kritizovanými zastupiteli z čela města odvolán. Jeho nástupce Daniel Volák (ODS) je jedním z těch, kdo milionové zakázky získali. Za 6,4 milionu korun získal zakázku na právní zastupování města. Po nástupu do vedení radnice se právního zastupování vzdal.

S pučem na radnici projevila nesouhlas řada občanů, na protest proti novému vedení proběhla demonstrace, kde nového starostu Voláka označili za "kmotra". Litvínovští také sepsali proti novému vedení petici s 1 500 podpisy.

Volák však ve vedení města zůstal a následně místo Šťovíčka získal licenci pro vedení místní organizace ODS.

Šťovíček přitom od roku 2002 pravidelně získával nejvyšší počet preferenčních hlasů a ODS v Litvínově vyhrála každé volby.

Šťovíček na konci loňského roku ze strany vystoupil kvůli nekalým poměrům v ODS a "honbě za vlastním prospěchem a byznysem". Následně využil nabídky Věcí veřejných ucházet se v referendu o post krajského lídra.

 

Právě se děje

Další zprávy