Exšéf Škodovky Kulhánek míří do Senátu. Láká ho i Babiš

Domácí Domácí
12. 3. 2012 14:40
Do voleb by šel jako nezávislý, byť nabídky podle svých slov dostal od několika stran
Vratislav Kulhánek (vlevo).
Vratislav Kulhánek (vlevo). | Foto: AAA Auto

Praha - Vratislav Kulhánek, bývalý nejvyšší šéf Škody Auto, se rozhodl vstoupit do politiky, zvažuje svou kandidaturu v letošních senátních volbách.

Nabídku podpory získal i od miliardáře Andreje Babiše.

Kulhánek to potvrdil v rozhovoru pro server lidovky.cz.

"Jsem zatím v procesu rozmýšlení, ještě nevím, jestli do toho půjdu. Jsem spíše apolitický člověk, nabídky jsem dosud odmítal, ale teď si myslím, že jsem už moudřejší a můžu se o kandidaturu pokusit," řekl serveru.

Doplnil, že ho láká především Senát.

"Senát sice nemá moc pravomocí, nicméně jako senátor bych měl přece jen větší prostor se ptát a jít v některých věcech takříkajíc až na dřeň," dodal s tím, že se chce věnovat především boji s neprofesionalitou.

Zároveň potvrdil, že ho Babiš oslovil. "Ano, pan Babiš mě kontaktoval, ale nabídky přicházely i z jiných stran. Kandidoval bych rozhodně jako nezávislý," doplnil. Zatím tedy není jasné, zda Babišovu nabídku přijme.

Andrej Babiš již dříve deníku Insider potvrdil, že do letošních krajských voleb nepostaví žádnou kandidátku a chce se soustředit právě na podporu nezávislých kandidátů do Senátu.

S vlastní kandidátkou si počká až na sněmovní volby v roce 2014. Důvodem jeho ústupu je podle Insideru nedostatek lidí, kteří by mohli za Babišovo hnutí ANO 2011 kandidovat.

Odměny pro státní zaměstnance

Vratislav Kulhánek je v současnosti majitelem úspěšné poradenské firmy Industrial Advisors, která například vypracovala pro vládu pravidla pro odměňování státních zaměstnanců.

Působí také jako předseda správní rady společnosti AAA Auto, člen dozorčí rady Pojišťovny Kooperativa a Vědecké rady Vysoké školy ekonomické.

Od roku 1997 do roku 2004 byl předsedou představenstva Škody Auto, další tři roky poté zastával funkci dozorčího rady. Působil také v čele Českého svazu ledního hokeje a Sdružení automobilového průmyslu a Svazu průmyslu a dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy