Expremiér Sobotka po 32 letech opustil ČSSD, nezaplatil členský příspěvek

Domácí Domácí
Aktualizováno 15. 7. 2021 8:51
Bývalý premiér a ministr financí Bohuslav Sobotka po 32 letech opustil ČSSD. Deníku Právo to potvrdily dobře informované zdroje blízké Lidovému domu. Sobotka podle listu do konce června nezaplatil členské příspěvky, čímž mu dle stanov členství v ČSSD automaticky zaniklo.
Bývalý premiér Bohuslav Sobotka
Bývalý premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Lukáš Bíba

Sobotka na dotaz deníku, co ho vedlo k odchodu ze strany, nereagoval. Stejně tak se k tomu nevyjádřil ani současný šéf strany Jan Hamáček, který je na zahraničním jednání.

Nyní devětačtyřicetiletý Sobotka vstoupil do ČSSD krátce po svých osmnáctinách na podzim roku 1989. O sedm let později se stal poslancem, mandátu se vzdal v roce 2018.

Mezi lety 2002 a 2006 byl Sobotka ministrem financí, ve vládách sociálně demokratických premiérů Vladimíra Špidly a Jiřího Paroubka působil také jako místopředseda. Šéfem ČSSD se stal v roce 2011, kdy ve funkci vystřídal právě Paroubka.

Ve volbách 2013 dovedl sociální demokracii k vítězství ve volbách, ač s menším náskokem, než se čekalo. Premiérem zůstal po celé následující čtyřleté funkční období, ještě v červnu 2017 se ale vzdal křesla předsedy ČSSD.

Dnes podle informací z jeho okolí pracuje v nadnárodní společnosti, která vyrábí a prodává zdravotnickou techniku.

Podívejte se, jak Sobotka v roce 2018 ohlašoval konec své politické kariéry:

Bohuslav Sobotka oznámil konec politické kariéry: Budu číst knížky a zlepšovat si angličtinu | Video: Tomáš Cetkovský, Tomáš Pergler
 

Právě se děje

Další zprávy