Expremiér Gross nakoupil akcie za stovky milionů

gaz
25. 9. 2007 8:02
Gross odmítá komentovat, kde peníze na nákup vzal
Stanislav Gross
Stanislav Gross | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Bývalý sociálnědemokratický premiér Stanislav Gross a jeho žena Šárka nakoupili 31 procent akcií firmy Moravia Energo v hodnotě 300 milionů korun. Informoval o tom týdeník Euro.

Stanislav Gross odmítl zdroj peněz na nákup akcií komentovat, prý si vzal úvěr. V Česku by však obtížně hledal banku, která by na takovýto obchod koncipientovi advokátní kanceláře bez většího majetku půjčila stamiliony korun.

"Transakce tohoto typu jsou v podstatě těžko financovatelné dluhem a banky je na trhu neposkytují," sdělili týdeníku investiční bankéři z ČSOB.

Podobně se vyjádřily i ostatní velké české banky.

Zakoupené akcie v nejbližší době Grossovi nepřinesou podle všeho žádný okamžitý zisk, ale jejich hodnota může ještě stoupat. Týdeník totiž s odvoláním na usnesení valné hromady společnosti uvedl, že Moravia Energo bude nyní spíše investovat, než vyplácet dividendy.

Společnost Moravia Energo, která patří mezi dominantní hráče na trhu s elektřinou, vznikla roku 2000. Jejím spoluzakladatelem jsou Třinecké železárny a hlavním akcionářem jejich spolumajitel Tomáš Chrenek. Společnost Enias, kterou Chrenek ovládá, vlastní zbývajících 69 procent akcií Moravia Energo, které nejsou veřejně obchodovatelné.

Podíl, který koupil Gross, byl podle úterního vydání deníku Mf Dnes ještě roku 2004 v majetku Roberta Sýkory. S bývalým náměstkem ministra průmyslu a obchodu Sýkorou se Gross zná z Mladých sociálních demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy