Exposlanec Morava se na kongres ODS nechystá

Kateřina Eliášová
5. 12. 2008 14:28
Podle svých slov by ale zřejmě dal hlas Topolánkovi
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někdejší poslanec ODS Jan Morava, ústřední aktér stejnojmenné předvolební aféry, nepojede na kongres své domovské strany.

A to navzdory tomu, že mu místní organizace ve středočeských Neratovicích navrhla, aby se ho zúčastnil. "Byl jsem dotazován, zda se kongresu chci zúčastnit jako delegát. Myslím si, že by to nebylo vhodné, odmítl jsem," řekl deníku Aktuálně.cz.

Moravu "nachytala" televize Nova ve své reportáži "Tlustý ve vířivce". Reportéři chtěli odhalit zákulisí politiků. V síti uvízl právě mladý poslanec z ODS. Kamera jej zachytila, kterak si objednává kompromitující materiály na některé své kolegy z Poslanecké sněmovny.

Morava se pak vzdal mandátu poslance a stáhl se do ústraní.

Volil bych Topolánka

Na otázku, komu by dal svůj hlas, nechtěl zprvu exposlanec odpovídat. Poté připustil, že by ho nezískal Pavel Bém. "Nedal bych hlas tomu, kdo se mě nikdy osobně nezeptal, jak to celé doopravdy bylo," řekl.

"Pavel Bém, aniž by se mě na to kdy zeptal, mě vyzýval k odchodu. Přitom se nikdy neprokázalo, že došlo k trestnému činu," vysvětlil.

Kongres budu sledovat

Ačkoliv se kongresu ODS nezúčastní, chce jej sledovat. První dva dny ale vynechá. "Politického tlachání jsem si užil dost," komentoval to. Zajímat se bude až o nedělní volbu předsedy.

Morava nevyloučil, že by se mohl zúčastnit už příštího kongresu ODS. Ten bude mimo jiné schvalovat kandidátky pro nadcházející parlamentní volby. "Určitě nebudu kandidovat do parlamentních voleb v roce 2010. Pro ODS by to nebylo dobré," řekl Aktuálně.cz Morava. "Abych mohl žít, potřebuji, aby se na to celé zapomnělo," dodal.

Aféra Morava-Tlustý odlákala ODS část voličů. Výzkumy odhadovaly, že pokles volebního výsledku ODS byl pouze působením této kauzy o sedm procent.

"Lze předpokládat, že vliv této kauzy by nebyl tak silný, kdyby nedošlo k dlouhodobému rozvolnění voličské vazby na ODS i jinými faktory, než uvedenou kauzou," píše se v povolební analýze, kterou si nechala strana vypracovat.

 

Právě se děje

Další zprávy