Exposlanec ANO kvůli majetkovému přiznání stíhán nebude

ČTK ČTK
8. 4. 2014 12:34
Jan Sobotka dodal majetkové přiznání pozdě. Sněmovní výbor se v úterý rozhodl upustit od zahájení přestupkového řízení.
Jan Sobotka byl poslancem pouze několik dní, hnutí ANO totiž zatajil dluh.
Jan Sobotka byl poslancem pouze několik dní, hnutí ANO totiž zatajil dluh. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bývalý poslanec hnutí ANO Jan Sobotka se vyhne přestupkovému řízení, které mu hrozilo za to, že navzdory výzvám nedodal do Sněmovny včas majetkové přiznání.

Dokument, byť se zpožděním, nakonec doručil. Mandátový a imunitní výbor v úterý rozhodl, že podnět k zahájení řízení příslušné radnici nepodá, řekla jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS).

Sobotka byl poslancem jen několik dní. Koncem loňského listopadu nahradil Miloslava Bačiaka, který se vzdal mandátu kvůli své sporné minulosti. Stejný krok Sobotka učinil začátkem prosince potom, co se ukázalo, že před hnutím ANO zatajil dluh.

Němcová: Zpoždění bylo bagatelní

Podle zákona o střetu zájmů měl Sobotka majetkové přiznání doručit do měsíce. Výbor mu potom dal čas do konce února a začátkem března rozhodl, že podnět podá. Exposlancův dokument dorazil podle Němcové následující den. Sobotka prý navíc zpochybňoval adresu, na kterou mu výbor výzvu zasílal.

Předsedkyně označila zpoždění za bagatelní. "Takže mandátový a imunitní výbor rozhodl hlasováním, že nebude dávat podnět k zahájení přestupkového řízení," uvedla.

Výbor už dřív uzavřel jednání o majetkových přiznáních členů dolní komory po konci minulého volebního období, když se Sněmovna rozpustila. Dokumenty dodali všichni. Zhruba ve třech desítkách případů obsahovala přiznání formální chyby, ve lhůtách daných výborem byly odstraněny.

"Kontrola proběhla, všechna ta přiznání byla v pořádku," dodala Němcová.

Majetková přiznání podali i všichni členové někdejší úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

 

Právě se děje

Další zprávy