Exposlanec ANO nedodal majetkové přiznání, hrozí mu postih

ČTK ČTK
4. 3. 2014 11:41
Sobotka byl sice poslancem jen několik dní, dokument ale je povinen dodat.
Jan Sobotka (ANO)
Jan Sobotka (ANO) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bývalému poslanci hnutí ANO Janu Sobotkovi hrozí postih za to, že sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru nedodal navzdory výzvám majetkové přiznání.

Měl tak podle zákona o střetu zájmů učinit do měsíce po skončení mandátu. Výbor se obrátí na radnici v jeho bydlišti, aby zahájil přestupkové řízení, řekla po úterním jednání výboru jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS).

Sobotka byl sice poslancem jen několik dní, dokument ale je podle Němcové povinen dodat. Podnět k zahájení přestupkového řízení výbor pošle radnici ve Žďáru nad Sázavou, uvedla. Za prohřešek proti zákonu o střetu zájmů hrozí až padesátitisícová pokuta.

Sobotka nahradil loni koncem loňského listopadu Miloslava Bačiaka, který se vzdal mandátu kvůli své sporné minulosti. Stejný krok Sobotka učinil začátkem prosince potom, co se ukázalo, že před hnutím zatajil dluh.

Přiznání dosud nepodali podle Němcové ani dva členové bývalé úřednické vlády Jiřího Rusnoka, a to exministr zdravotnictví Martin Holcát a exministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský, který je nyní poslancem za KDU-ČSL.

Prohřešek lze napravit do dvou týdnů

Výbor nemá ani majetkové prohlášení tehdejšího vedoucího Úřadu vlády Radka Augustina.

Prohřešek mohou napravit podle Němcové do dvou týdnů. Pokud tak neučiní, mandátový a imunitní výbor rozhodl, že bude postupovat stejně jako v Sobotkově případě, tedy podá podněty příslušným radnicím, dodala Němcová.

Výbor uzavřel jednání o majetkových přiznáních členů dolní komory po konci minulého volebního období, když se Sněmovna rozpustila. Dokumenty dodali podle Němcové všichni. Zhruba ve třech desítkách případů obsahovala přiznání formální chyby, ve lhůtách daných výborem byly odstraněny.

 

Právě se děje

Další zprávy