Experti nechtějí v lékárničkách masku, je nepraktická

ČTK ČTK
8. 3. 2011 20:30
Laik zvládne podle odborníků její použití jen velmi těžko
Složení lékárniček do auta ještě není definitivní
Složení lékárniček do auta ještě není definitivní | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od ledna je součástí povinné výbavy autolékárniček resuscitační maska, někteří odborníci ale tuto pomůcku kritizují jako obtížně použitelnou.

Česká resuscitační rada (ČRR) masky nedoporučila, laik prý její použití zvládne jen těžko.

"Názory odborníků bereme vážně," řekla Vlasta Vrchotová z ministerstva zdravotnictví s tím, že do tří týdnů rozhodnou, jak se po právní stránce k obsahu nových lékárniček úřad postaví. Celá věc se prý ještě musí projednat s ministerstvem dopravy.

"Technika dýchání přes resuscitační (obličejovou) masku je obtížnější a běžně ji používají ve spojení s ručním dýchacím přístrojem pouze vysoce specializovaní lékaři. Většina neproškolených laiků pravděpodobně nedokáže resuscitační masku použít ani rozpoznat komplikace," uvedla Česká resuscitační rada.

Podle Marka Uhlíře z ČRR je prý při oživování důležitá hlavně masáž srdce, umělé dýchání není nezbytné. "Celosvětový trend je první pomoc zjednodušovat," řekl Uhlíř s tím, že při oživování navede operátorka na lince první pomoci volajícího krok za krokem.

ČRR se zabývá vzděláváním v oblasti resuscitace, organizováním kurzů a osvětou. Spolupracuje například s Českou pediatrickou nebo kardiologickou společností.

Od ledna tohoto roku patří k povinnému vybavení lékárniček do aut kromě resuscitační masky s výdechovou chlopní a filtrem také isotermická fólie a leták s návodem, jak pomoci raněným při autonehodě.

Doplnění autolékárničky o izotermickou fólii považují odborníci za přínosné, může prý raněného ochránit před chladem a snížit riziko šoku. Naopak leták by měl být podle ČRR pravidelně revidován podle nejnovějších vědeckých poznatků, pokud ne, měl by být podle odborníků vyřazen.

 

Právě se děje

Další zprávy