Experti: Biolíh přiblížil výměnu vlády

Martina Macková, Ondřej Horňák, Petr Holub
31. 5. 2006 0:00
Volby - Aféra s biolihem volby ovlivní, tvrdí znalci politické scény. Sníží volební účast a může odradit především voliče ČSSD. Uvnitř: DOKUMENTY, ANKETA

Poslední velká předvolební kauza naopak může podle odborníků pomoci protestním stranám, například zeleným.

Co je na demokracii nejlepší

Podrobný popis korupční praxe vysokých vládních úředníků, jak ho přináší publikace části vyšetřovacího spisu v případu biolíh, patří podle bývalého ústavního soudce Vojtěcha Cepla k pozitivním stránkám předvolebního období:

"Tohle by se neobjevilo, kdyby volby nebyly," řekl významný právník na dotaz deníku Aktuálně.cz. "Všichni přece víme, že všechno není v nejlepším pořádku a proto je správně, že se ta špína zdola vyvalí."

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

CO ŘÍKAJÍ EXPERTI

  • Deník Aktuálně.cz se dotázal odborníků - sociologů a politologů - na to, jak podle nich aféra Biolíh ovlivní volby. VŠECHNY ODPOVĚDI ČTĚTE ZDE

V SOUVISLOSTECH

Profesor Cepl připomíná, že k publikaci skandálních skutečností přispělo očekávání, že se vláda může změnit. "To je na demokracii nejlepší, že je možná rotace," říká. Sám však nechce předpovídat, jestli zpráva o korupci voliče ovlivní. "Mě by to ale ovlivnilo," podotýká.

ČSSD musí vysvětlovat

Experti se shodují, že na výsledek nebude mít vliv pouze aféra, ale i to, jak se s ní strany vyrovnají.

"Když už se věc dostane ven, nedá se vývoj zastavit," říká specialistka na politický marketing Eva Bradová z olomoucké Univerzity Palackého.

Podle ní by měla ČSSD v posledních dnech před volbami zveřejnit dostupné informace o případu. "Musí vyvrátit podezření. A to je vždy obtížné, zvlášť pokud jsou další informace negativní. Jestli se ale rozhodnou z jakéhokoliv důvodu něco tajit, tak se s tím nedá nic dělat," doporučuje sociálním demokratům politoložka.

Občanští demokraté mají lepší pozici, do voleb nemusí hnout prstem. "Stačí, že se jim podařilo informace dostat ven a zpochybnit soupeře. Čas hraje pro ně, mohou už jen říkat, že další informace jsou tajné. Nemusí dokazovat, nemusí dělat už vůbec nic," soudí Bradová.

Repelent nerozhodnutých voličů

Nová rizika především pro sociální demokraty vidí také většina politologů a sociologů, které deník Aktuálně.cz oslovil. "Především tato kauza odradí nerozhodnuté voliče," předpovídá nižší volební účast například Daniel Kunštát z agentury CVVM, která se zabývá výzkumy veřejného mínění.

Jsou však různé názory na to, jestli může případ někoho poškodit, anebo někomu prospět.

"Může to ubrat několik desetin jak ČSSD, tak ODS," odhaduje Jan Herzmann ze společnosti Factum Invenio. Větší důsledky vidí ostravský sociolog Jan Keller: "Může to reálně připravit ČSSD až o několik procent," tvrdí.

Naopak politolog Milan Znoj z Karlovy univerzity předpokládá, že příznivci obou hlavních rivalů mohou být aférou ještě více motivováni, aby k volbám přišli. Podobný názor má Znojův kolega z Masarykovy univerzity Miroslav Mareš, podle kterého může případ přitáhnout k ODS voliče menších pravicových stran.

Častější je názor, že poslední souboj velkých stran pomůže třetímu - Straně zelených.

Není to kachna?

Na rozdíl od Cepla část politologů publikaci údajů z vyšetřovacího spisu odsuzuje: "Celá kauza zůstane v režimu nepodložených podezření, pro voliče naprosto nečitelná, spíš matoucí a řekl bych až znechucující," míní  například Petr Just z Karlovy univerzity.

Podle Kellera je propojení mafií a politiky větší, než se přepokládá, vadí mu však účelová publikace skandálních informací čtyři dny před volbami: "V létě se může ukázat, že to celé byla kachna," varuje sociolog.

 

Právě se děje

Další zprávy