Expert politikům: Nezatajujte majetek, závist vymizí

Jakub Antoš
29. 7. 2007 19:12
Uvnitř: fotokopie majetkových přiznání politiků
Jednání sněmovny - ilustrační snímek
Jednání sněmovny - ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Před časem deník Aktuálně.cz zveřejnil majetková přiznání poslanců ČSSD, kteří je zpřístupnili v prostorách poslaneckého klubu. Pouze jeden z nich, zato ten nejvýše postavený - předseda sněmovny Miloslav Vlček, odmítl dát redakci souhlas s publikací. Měl obavy ze závisti lidí, kteří se dostanou k informacím z jeho soupisu.

Expert na problematiku otevřené veřejné správy Oldřich Kužílek, který deníku Aktuálně.cz poskytl krátký rozhovor, považuje takovou argumentaci za pokrytectví.

"Zvědavost, která se občas může jevit i jako závist, je vyvolána utajováním. Až tyto informace budou v zásadě volně přístupné, zájem o ně poklesne," myslí si Oldřich Kužílek.

A: Letos nemají politici povinnost podávat majetková přiznání. Ta nastane až v příštím roce. Jste spokojený s novým zákonem o střetu zájmů?

Nejsem spokojen hlavně proto, že zákon zcela "zmatlal" otázky přístupu veřejnosti k informacím z databáze přiznání. Přísně právně jsou tyto informace veřejně přístupné i například na žádost poslanou poštou, a kdo tak učiní, soudní spor vyhraje.

Ale formulace v zákoně je tak diletantská, že si například Kancelář poslanecké sněmovny vymýšlí jakési registrace s občankou v ruce a poskytování jen při osobní návštěvě. Samotný věcný obsah zákona považuji za více méně vyvážený. Množství legislativních chyb, které v něm jsou rozesety, ho však znehodnocuje.

A: I přesto, že podávat přiznání není povinné, někteří tak učinili. Nejde pouze o hru na transparentnost, když majetková přiznání sice odevzdají, ale omezí k nim přístup?

Oldřich Kužílek, někdejší poslanec za ODA.
Oldřich Kužílek, někdejší poslanec za ODA. | Foto: Aktuálně.cz

Těžko vyčítat někomu, že to, co učiní dobrovolně, učiní jen v omezeném rozsahu. Tato omezení navíc, myslím, nesnižují příliš účel věci. Ten nespatřuji v rejdění každého zvědavce, jako spíše v seriózní práci médií a několika nevládních organizací, které dlouhodobě analyzují střety zájmů a korupci. A pro ty je i tento zatím částečný přístup k údajům lepší než nic.

A: Je v pořádku, když je zapovězeno pořizovat fotokopie majetkových přiznání a například je otiskovat v médiích? Nevytrácí se pak smysl "zveřejňování"?

Takový zákaz zákon neobsahuje. Jde o mylný výklad. Až to někdo udělá a dojde k soudnímu řízení, včetně vyšších typů soudů, ukáže se, že média samozřejmě mohou zveřejnit naprostou většinu informací z těchto registrů.

A: Politici často nechuť zveřejňovat své majetkové poměry vysvětlují obecnou závistí mezi lidmi. Myslíte, že je takový argument na místě?

Tento argument je pokrytecký. Zvědavost, která se občas může jevit i jako závist, je vyvolána utajováním. Až tyto informace budou v zásadě volně přístupné, zájem o ně poklesne. Zajistit, aby informace nebyly zneužitelné například ke kriminální činnosti, lze celkem snadno.

Naopak to, že část těchto informací u malé části veřejných představitelů může identifikovat jejich kriminální činnost, považuji za jisté. A to je dostatečně silný důvod pro to, aby ti ostatní slušní brali jako daň za významné a vlivné veřejné postavení to, že jsou pod kontrolou veřejnosti.

Nejvyšší správní soud v nedávném verdiktu uvedl: "V moderním demokratickém právním státě představuje právo na informace jednu ze záruk zákonnosti. Bez informací nelze účinně vykonávat kontrolu." Jinými slovy: bez dobrých informacích o motivech rozhodování veřejných činitelů nejsme demokratickým právním státem.

 

Právě se děje

Další zprávy