Expert Aktuálně.cz online: Proč bují korupce nemocnic

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
27. 2. 2011 16:25
Petr Holub odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už téměř rok se na Aktuálně.cz věnujeme tématu podezřelých a předražených zakázek v českých nemocnicích. Snažíme se mapovat jednotlivé případy, které ukazují, jak se v českém zdravotnictví ztrácejí stamiliony korun.

Tedy peníze, chybějící následně i na mzdách lékařů, kteří k tématu zdravotnictví připoutali pozornost svou akcí Děkujeme, odcházíme.

Příklady korupce v nemocnicích a důkazy o ní jsme pro vás poskládali do speciální stránky.

Zajímá vás téma korupce ve zdravotnictví? Ptát se na to, co potřebujete vědět, můžete kontinuálně reportéra Aktuálně.cz Petra Holuba.

Zde přinášíme první "baterii" jeho odpovědí:

Odpovězeno: 27. 02. | 15:28Autor: jeníček

Otázka: Dobrý den, pane Holube, ano, je pravda, že mzdy lékařů jsou jednou z nejmenších položek ve zdravotnictví. Nevím, proč se kolem toho dělá takový humbuk a proč ani jeden z ministrů nebyl schopen udělat v tom pořádek. O korupci vím své, rád bych vám napsal více, ale nevím kam.

Petr Holub: Mzdy ve zdravotnictví jsou největší položkou, ale nedosahují ani polovinu zdravotnických výdajů. Tím Česko zaostává za zbytkem Evropy a tlak na mzdy srovnatelné s Evropou určitě poroste. K zastižení jsem na redakčním mailu [email protected]

Odpovězeno: 27. 02. | 15:29Autor: Bavor

Otázka: Pan Heger neustále v souvislosti s reformou zdravotnictví hovoří o omezení počtu lůžek. Neslyšel jsem však, že by aktuálně a urgentně chystal nějaké změny v stanovení cen léků a omezení nákupu služeb nemocnicem. dříve bylo úplně běžné, že nemocnice měly ve své režii úklid, stravování a další.

Petr Holub: Regulace cen léků se zavádí už od roku 2008, ale jde to zatím pomalu vinou nešikovného zákona. Je pravda, že outsourcování služeb pro nemocnice je jedním z korupčních kanálů, kterým utíkají peníze. Příkladů existuje celá řada. Pokud by fungovala ministerská a krajská kontrola, pak by se dalo dost ušetřit. Ovšem outsourocování jako takové občas funguje.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:30Autor: Hanka

Otázka: Vážený pane Holube, děkuji za Vaše články!
Pracuji ve výzkumu,byla jsem nejdřív překvapená že lékaři do tak zoufalé akce šli. Ptala jsem se jich na jejich motivaci:1., 2., 3.korupce 4.šílené přesčasy 5.teprve platy Díky že o 1.-4. píšete!
Kdo má podle Vás zájem na nedohodě a odchodu lékařů?

Petr Holub: Souhlasím, že korupce byla hlavní motiv, protože vytváří protředí, kde se nedá pracovat. Zájem na pokračování jakéhokoli konfliktu má přirozeně vždy někdo z politiků. Dnes ve zdravotnictví ztrácí na vlivu ODS a ředitelé nemocnic, kteří k ní mají blízko. Logicky se stávají podezřelými, a jejich kroky tak bývají interpretovány. Viz případ ředitele vinohradské nemocnice.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:31Autor: Vladimír

Otázka: Kolik mld Kč ze zdravotního pojištění se nepodařilo vybrat VZP(říká se 30) a kolik ostatním pojišťovnám.
Je pravda, že pan Julínek dal 20 mld zdravotním pojišťovnám připravpovaným na privatizaci?

Petr Holub: VZP vybírá pojistné velmi efektivně a nevybrané pojistné jde do dvou procent. Třeba na Slovensku se nevybere až sedm procent. Tomáš Julínek ještě jako senátor prosadil s tehdejším ministrem Davidem Rathem zvýšení pojistného za státní pojištěnce o patnáct miliard. Skutečně se v roce 2007 a 2008 uvažovalo o privatizaci pojišťoven a tento balík na jejich účtech mohl vzbudit větší zájem investorů. Ovšem mezitím se balík ztenčil.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:31Autor: Martin

Otázka: Jaké odměny dostávají představitelé VZP za činnost pojišťovny ? Jací političtí představitelé se nechají vykrmovat z peněz poplatníků ze zákona?

Petr Holub: Management pojišťovny nepřekračuje svými platy srovnatelné finanční instituce. Spíš je pozoruhodné, že ve správní a dozorčí radě VZP sedí 50 politiků, kteří berou měsíčně v průměru 30 tisíc, když absolvují jednu schůzi.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:34Autor: stavos

Otázka: Při svých cestách republikou jsem byl překvapen, že mnohé opravy nemocnic provádi firma Unistav a.s. To má tak speciání technologie nebo tak dobře korumpuje?

Petr Holub: Případu Unistav jsem si nevšiml. V letech 2009-2010 získaly tři čtvrtiny stavebních zakázek v nemocnicích Metrostav, OHL a Imos. S Unistavem jsem se setkal v soutěži o Centrum akutní péče v Karlových Varech. Zakázku za půl miliardy ale získal Metrostav, i když nabízel horší podmínky. Případ šetří protikorupční policie.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:36Autor: clay

Otázka: hrajete si na experta, přitom nerozumíte tomu, o čem píšete. To tarifní zvýšení se promítne do všech úvazků, částečných úvazků, do všech přesčasů, do všech dalších úvazků. Tedy nikoliv jen do "počtu lékařů", ale do "přepočteného stavu". Máte to za 5

Petr Holub: Dík za připomínku. Ovšem zvýšení se nepromítne do smluv o pracovní činnosti ani do smlouvy, kde lékař vystupuje jako zaměstnanec externí firmy. Otázka je, jestli se tarifní zvýšení promítne do pracovních úvazků u mrtvých duší. Tím by se jen dotovaly stávající podvody.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:38Autor: Pool

Otázka: Dobrý den, mě by zajímalo kolik doktorů pacujících v nemocnicích má ještě privátní praxe, zvláště ti, kteří se nyní tak angažují ve sdělovacích prostředcích. Dále proč má mít obvodní lékař za každého potenciálního pacienta " desátek", i když k němu nepříjdu ani jednou za rok .? Děkuji

Petr Holub: Kolik lékařů z nemocnic má praxe, nevím. Neví to kupodivu nikdo, protože ani ministerstvo ani pojišťovny neprovádějí kontroly, ani lékaře neevidují podle rodného čísla či jiného identifikátoru. Předpokládám však, že lékaři, kteří mají kromě zaměstnání v nemocnici ještě soukromou ordinaci, se k protestům nehlásili. Neznám takový případ. Platby za hlavu u praktika jsou běžnou praxí v řadě zemí. Ovšem v řadě zemí mají větší odpovědnost než v Česku.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:42Autor: Václav Černý

Otázka: Nerozumím této vládě. Napřed seberou peníze všem slušným normálním lidem a pak slibují, že také bude něco dělat s korupcí. Dosud s korupcí nic neudělala. Já si myslím, že by to mělo být právě naopak. Napřed zabránit korupci a potom pokud by to nestačilo přispět také od lidí. Že mám pravdu ?

Petr Holub: Máte. I kdyby vláda nedělala velké reformy typu penzí a zdravotnictví, tak si myslím, že by byla dobrou vládou, kdyby zlikvidovala korupci v evropských fondech, na dálnicích a ve zdravotnictví, o armádě nemluvě.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:42Autor: kaspik

Otázka: Dobry den,

zajimalo by mne, jak je to s nakupovanim leku? Proc nekupujeme levnejsi, stejna generika napriklad z indie? Stejny lek, 100x mensi cena.

Jak to funguje, ze si muze SUKL diktovat ceny? To neni tak, ze se vypise vyberove rizeni a nejnizsi cena vitezi?

Kurnik 78 miliard za leky je ranec!!

Petr Holub: Regulace léků má zpoždění, přístup generik na český trh by šel usnadnit. To jsou jasné problémy, které se bohužel řeší jen velmi pomalu. Problém, který se neřeší, jsou specializovaná centra při velkých nemocnicích, které nemají žádný strop na nákup nejdražších léků a materiálu. Tam by šlo ušetřit pár miliard, ale nedělá se nic.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:57Autor: Miroslav H.

Otázka: Co takhle začít šetřit na maličkostech? A to víte, že každému, kdo (po zranění) na pár týdnů potřebuje Francouzské hole je pojišťovny darují na doživotí A při zranění po 3 letech dostává další.
Před 20 lety pojišťovna hole i dřevěné půjčovala. Nevíte jak byl vybrán výrobce nových, hliníkových?

Petr Holub: S francouzskými holemi jsem si toho také všiml. Prý se nemohou vracet kvůli tomu, že jejich nové použití by vyžadovalo nákladnou sterilizaci a evidenci. To je příklad zbytečné byrokracie. Pokud jde o dodavatele, pak předpokládám, že si ho vybírá každá nemocnice sama.

Odpovězeno: 27. 02. | 15:58Autor: NATTER

Otázka: Proč se nezavede transparentnost při vyúčtování např . Zubních náhrad tak aby bylo jasně zřetelné pro pacienta co hradí pojišťovna co je honorář lékaře a co je honorář zubní laboratoře. Proč není z účtu stomatologa jasné, že např . na tzv plně hrazené výkony si pacient NESMÍ doplácet.

Petr Holub: Přiznávám, že jsem přívržencem nesociálního přístupu, kdy se zubní péče platí na dřevo, případně z připojištění. Chudší vrstvy mohou mít nárok na dodatečné proplacení. Tím odpadne současná byrokracie a nejistoty.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:06Autor: Rozina

Otázka: Naše zdravotnictví by se mělo spíše jnenovat nemocnictví.Není založeno na zdravém a vyléčeném člověku.Je založeno na člověku.nemocném a léčeném.Proto je všechno tak drahé.Léčit,léčit,léčit.A kde je to zdraví?Pokud se toto nezmění, budeme se stále motat v začarovaném kruhu..

Petr Holub: Hovořil jsem s jedním chirurgem, který měl víkendovou službu a ten popisoval, že polovina případů, které dostal na stůl, byla z přejedení. Z tohoto pohledu by šla nabídka zdravotních služeb určitě omezit. Ale většina společnosti by byla proti tvrdé státní regulaci, která to může jako jediná zajistit.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:13Autor: koudy

Otázka: Jaký je vztah krajských úřadů k investicím do nemocnic (přístroje apod) a jakým způsobem krajské úřady nemosnice řídí?

Petr Holub: Krajské úřady jsou zřizovatelé krajských nemocnic, podobně jako je ministerstvo zdravotnictví zřizovatelem fakultních a dalších státních nemocnic. Kraj je tedy plně odpovědný za všechny investice do svých nemocnic.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:25Autor: Rath

Otázka: Byl nebo bude vůbec někdo nějak postižen za to, že nevybíral 30 kaček za návštěvu u doktora a rozkrádal tak krajskou kasu ? Bude někdo někdy odstíhán za předražené nákupy zdravotnických zařízení ? Kolik kauz závažné korupce bylo v oblasti zdravotnictví vyšetřeno a odstíháno - příp. jak ?

Petr Holub: Politická aféra se zdravotnickými poplatky se už řešit nebude, což je podle mě rozumný přístup. Pokud jde o předražené nákupy, pak se zatím daleko nedošlo. Protikorupční policie zatím obvinila manažery Karlovarské nemocnice za tunel z let 2006-2007 a ředitele nemocnice v Olomouci za neprůhledná výběrová řízení. Už dva roky policie bez výsledku šetří případy předražených přístrojů v Krajské zdravotní v Ústeckém kraji a v Královéhradeckém krajském zdravotním holdingu. Nově se šetří neprůhledná výběrová řízení v Karlových Varech a nákupy Nemocnice Na Homolce.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:29Autor: J. Graf

Otázka: Není pozoruhodné, jak se v posledních týdnech přestává nmluvit o lécích jako možném zdroji úspor? Krátce po nástupu do funkce pan ministr je opakovaně zmiňoval. Nyní jsou "neslušným" slovem? Pan ministr neví, že zde je možno ušetřit letos až 3 miliardy, tedy více než činí požadavek lékařů?

Petr Holub: Dobrý den. Pevně věřím, že se ministr k lékům vrátí. Opravdu je nepochopitelné, proč se nezjednoduší systém, podle kterého SÚKL určuje maximální ceny léků a maximální úhrady pojišťoven. Také jsem si nevšiml, že by s tím někdo něco dělal.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:30Autor: Sisi

Otázka: Lze zjistit a zveřejnit příjmy oněch vůdců-odborářů z LOK ? Kolik si asi tak bokem přilepšují měsíčně nemocniční lékaři ? Jaká je asi tak výše úplatku, aby si pan doktor pacienta všiml a opravdu pro něj něco udělal ? Díky předem za odpovědi a držím novinářům všechny palce.

Petr Holub: Dík za podporu. Obávám se, že lékaři výši svých úplatků nezveřejňují. Asi by stálo za to, zkontrolovat majetkové poměry některých zdravotníků. Osobně bych začal od nejvyšších pater v nemocnicích, které na sebe upozornily předraženými nákupy.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:31Autor: angažovaný občan

Otázka: Když se řekne "korupce" a "zdravotnictví", vybaví se většině jméno Bc. Šnajdra, jak je možné že tento člověk ještě není ve vězení, přestože stojí v pozadí těch největších korupčních afér?

Petr Holub: Pan poslanec Šnajdr je skutečně obviňován ze všeho možného, ovšem neexistuje jediný doklad o tom, že by porušoval zákony. Osobně mu dávám za vinu, že v roli ministerského náměstka připustil neprůhledný způsob investování.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:35Autor: Anna

Otázka: Pane Holube,popište prosím mechanismus realizace investic do zdrav.zařízení,kdo s nimi musí souhlasit a schválit je řediteli? Domnívám se,že na vše supím okem zírá pojišťovna,tudíž s ní musí ředitel vše konzultovat. Kde bere peníze? Z úvěrů? Atd.Děkuji a přeji vše dobré.

Petr Holub: Dobrý den. O investice do nemocnice žádá její ředitel. Může peníze získat tak, že přes ministerstvo zdravotnictví prolobbuje vládní dotaci, případně napíše žádost o evropské dotace, které obvykle schvaluje kraj resp. opět ministerstvo zdravotnictví. Pojišťovny musí souhlasit s tím, že se uvedou do provozu nové kapacity. V případě vládních ani evropských investic nikdy neprotestují. Potíž je v tom, že neexistuje jasná představa, čeho se má v rámci českého zdravotnictví investicemi dosáhnout. Pak se investuje neefektivně, ani nemusí být investice předražené.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:37Autor: Janošík

Otázka: Nevíte něco na téma chystaného soukromého zdravotnického centra ve Frýdku-Místku za 120 milionů, kde má být magnetická rezonance a další soukromé aktivity vyvádějící péči z Frýdecké nemocnice. Údajně za tímto projektem je pan M. Šnajdr a vše bylo domlouveno na VZP v Praze (mimo krajské pobočky VZP).

Petr Holub: Děkuji za tip. Proč se v období úspor povoluje právě ve Frýdku-Místku nová magnetická rezonance s deseti dalšími ordinacemi, to je dobrá otázka.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:39Autor: Zdenka

Otázka: Dobrý den.To je tak velký problém zjistit jaký je fyzický stav lékařů a zdrav.sester v ČR? Na to je např. rodné číslo a stačí malý program a statistika je hotová. Když se nechce tak to nejde, protože to takto vyhovuje a stále se bude naříkat jak jsou malé platy.

Petr Holub: Máte pravdu. Dnes se pracuje s identifikačními čísly lékařů, která neumožňují přehlednou evidenci fyzických osob. Rodná čísla by si mohl vyžádat zřizovatel, tedy zpravidla stát nebo kraje, ti se ale k tomu bůhví proč nemají.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:42Autor: Alexa Dovbuš

Otázka: Dobrý den.Kdo je zodpovědný a to jmenovitě za nákup Gama nože na Homolce.A proč se stát nezajímá jak bylo naloženo s prostředky jimi vynaložené v tomto případě 120 milionů kterýma přispěl stát na nákup tohoto nože.I když tento nůž byl nabízen Švédskou firmou za 115 milionů?

Petr Holub: Gama nůž Na Homolce a CyberKnife v Ostravě jsou krystalickými případy vyhazování peněz. O investicích rozhodla na svém posledním zasedání v květnu 2009 Topolánkova vláda. Policie ani žádná kontrola se o tyto případy nezajímají.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:45Autor: Hlavy na Kůl

Otázka: Za největší rozrádačku roku považuji chystanou důchodovou reformu naší vlády, která dokonce ani v maďarsku moc dlouhého trvání neměla. Vše u nás začíná být dražší, než v sousedním německu a rakousku. Dálnice, benzín, potraviny, dřevo ... Drží tedy jen české zdravotnictví se vším ostatním u nás krok?

Petr Holub: Penzijní reforma východoevropského typu je opravdu sporná a vláda skutečně jen obtížně přesvědčuje veřejnost, proč ji zkoušet i v Česku. I kdyby šlo v penzijní reformě o korupci, tak pohltí ročně 20-30 miliard, které stát předá soukromníkům. Ve zdravotnictví jde ročně o 250 miliard z veřejných zdrojů. Proto jde o značně specifický případ.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:45Autor: Alexa Dovbuš

Otázka: Rád bych se dozvěděl kolik vlastně je tady u nás zdravotních pojišťoven kolik je tam zaměstnaných lidí.A jaké náklady nese v celku Český poplatník ze zdravotního pojištění těmto organizacím?A jakým průměrem se pohybují platy zaměstnánců těchto pojišťoven.

Petr Holub: Česko má osm zdravotních pojišťoven a na svůj provoz čerpají tři procenta obratu. Jde tedy ročně o cca sedm miliard. Platy se neliší od jiných státních institucí, na rozdíl od nich se ale letos nesnižovaly.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:47Autor: Jana.B

Otázka: Kdo zarhne korupci v tzv.podpore investic, kdy se reditele ustavu a vzdy stejne, navzajen se stridajici domluvene firmy s pomoci uplatneho urednika s rozhodovacim pravem zaradit tunel do statniho rozpoctu ucastni "protikorupcnich vyberovych rizeni"Ktera jsou ucastniky dopredu domluvena

Petr Holub: To je úkol pro ministra zdravotnictví, ministra financí a krajské úřady. V první řadě by měli provést podrobný audit investic za poslední čtyři roky a odhalit, kde byly neefektivní a nehospodárné. Bez toho se podle mého soudu nic významně nezmění ani v budoucí praxi.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:49Autor: klučík

Otázka: Víte o rozkrádačce ve Zdravotnickém holdingu Lrálovehradeckého kraje za šéfovánbí exnáměstka hejtmana Všetečky??
Já mám důkazy. Pokud zajistíte reálný výstup šetření, důkazy pošlu.

Petr Holub: Dík za nabídku. Ten případ šetří policie už dva roky. Předražení zakázek o 100 procent je prokázáno. Otázka pro policii tedy zní: Proč je případ u ledu?

Odpovězeno: 27. 02. | 16:50Autor: volič2

Otázka: Reportér vypátrá případ korupce např. ve zdravotnictví. Čtenáři se "s hrůzou" dozvídají kdo, kdy, jak byl ministr, nebo poslanec PČR korumpován. V tu chvíli senzace končí. Pánové mají imunitu a jen se Vám (nám) smějí např. z Katalánska. viz. Řebíček... Baví Vás tahle práce?....

Petr Holub: Je pravda, že policie nic nevyšetřila. O to ale při práci novináře nejde. Tam jde o to, aby se odhalily systémové chyby a prokázaly na konkrétních případech. Tato práce by měla být podnětem spíše pro politické než policejní řešení. V tomto směru určité výsledky existují, například příslib ministra zdravotnictví, že státní komise bude hodnotit nákup přístrojí.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:59Autor: František

Otázka: Rád bych se zeptal k čemu jsou všechny debaty? Z hmotných statků je vše rozkradeno a všude ,kde je soukromý sektor napojen na stát se krade.Všichni to víme, ale stejně se nic neudělá. Tak proč se pořád debatuje o ničem?

Petr Holub: Obávám se, že v globále máte pravdu. Ale znám i případy, kdy k tomu tak není. Také pořád předpokládám, že popis problémů povede k jejich řešení.

Odpovězeno: 27. 02. | 16:59Autor: anos

Otázka: korupce je všude jen je smutné , že je to ve zdravotnictví . Ale nedivme se, na tuto cestu nás přivedla naše skvělá česká politika - razíme cestu můžu si dělat co mi zákony dovolí a ty dovolují hodně

Petr Holub: Takhle obecně vzato je možné hledat kořeny ještě v socialismu, kdy platilo ,,kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu". Teď se prostě uznává, že peníze nesmrdí, a vtipná pořekadla zatím chybí.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:00Autor: jindra

Otázka: Není ve zdravotnictví na některých odděleních příliš mnoho personálu. Když čekám v čekárně tak vidím jak někteří chodí s jedním listem papíru sem tam a mnozí si nesou kafčo.Nezaměstnává zdravotnictví známé svých známý atd. sledoval jsem prac. nápln části oddělení jedné nemocnice a přišlo mi,že někt

Petr Holub: České zdravotnictví má ve srovnání se zeměmi OECD mírně nadprůměrný počet lékařů a výrazně podprůměrný počet sester. Těžko říct, jak jsou pracovní síly efektivní a jestli jsou efektivně rozmístěny. Existuje studie, která říká, že máme málo lékařů v lůžkové péči a příliš mnoho ambulantních specialistů.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:05Autor: Mirek

Otázka: Dobrý den,nemyslíte si že podstatné zpřísněí trestů =90 procentní vyléčení všech korupcí.Selský rozum říká ano.Jenže ryba smrdí od hlavy.

Petr Holub: Takový je singapurský model, který udělal ze Singapuru nejméně korupční zemi hned vedle Dánska.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:06Autor: Ala

Otázka: Nemyslíte si, že když firmy podnikající v průmyslu musí od r.2008 šetřit,i ve mzdách, že za součas. stavu české vykradené ekonomiky je navyšování platů počinem mravním? Což hledat zdroje na mzdy uvnitř - velké zdravot. pojišťovny, předraž. nákupy zařízení, provize farmaceut,firem....

Petr Holub: Peníze na platy lékařů jsou opravdu v pojišťovnách, našel je tam i ministr zdravotnictví Heger. Napadá mě, jestli by se peníze na platy nenašly také v průmyslových firmách: už se ve výrobě dostaly na úroveň výroby v roce 2008, ale pracovníků mají pořád o 15 procent méně, než ve zmíněném roce.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:09Autor: Jarmila

Otázka: Nejvíce korupce je v prodeji léků. Farmaceutické firmy prostě umí. Co tak nasměrovat svoji pozornost tímto směrem.

Petr Holub: Ano, případ specializovaných center, které nemají strop na spotřebu léků a materiálů, stojí za pozornost.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:09Autor: jan

Otázka: kde prosím korupce není?

Petr Holub: Do určité míry funguje korupce resp. klientelismus všude. Jde však o to, do jaké míry.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:16Autor: Iktomi

Otázka: Pravomoc odborů u nás je redukována na prosazování pracovních podmínek a odměn za práci. Dál nemohou z principu, nepřísluší jim boj proti korupci. Ta kvete díky lhostejnosti každého lékaře, který ji má pod nosem, díky ředitelům dosazeným politicky a díky nekonání Lék. komory a kontrolních orgánů.

Petr Holub: Dosazování ředitelů nemocnic politickým rozhodnutím, je zásadní systémová chyba. Ve fakultních nemocnicích jsou dnes ředitelé z ODS, z velké části přímo straníci, výjimkou jsou dva sociální demokraté, kteří tam zbyli z minulých dob. Považuji za chyu lékařů, že dlouho ke korupci mlčeli, teď se polepšili.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:17Autor: Jirka

Otázka: Myslíte si, že by tento neutěšený stav v českém zdravotnictví vyřešilo sloučení všech zdravotních pojištoven do jedné státní? Mám za to že po tzv, sametové revoluci se stalo zdraví občanů převelice výnosným byznysem pro některé politiky, kmotry některých velkých stran a jejich příbuzné.

Petr Holub: Na to nemám jasný názor. Existuje studie http://www.healthpowerhouse.com/files/2008-EHCI/EHCI-2008-report.pdf, podle níž je lepší vyšší počet pojišťoven než jedna. Provoz českých pojišťoven pochopitelně budí značné pochybnosti o tom, jak jsou efektivní.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:21Autor: Viky

Otázka: Proč kardiostimulátor, který dodává jediná firma ze Španělska příjde v Německu na 15.000 a tady se kupuje za 30.000 ? A jak je možné, že v Německu jde 70% peněz na mzdy a 30% jsou náklady nemocnic ? U nás to je obráceně. 70% tvoří náklady nemocnic a nákup předražených zařízení. Co s tím ?

Petr Holub: Systém předražených nákupů u zdravotnických přístrojů je příkladem, jak v Česku selhává státní správa. Snad s tím ministr zdravotnictví něco podnikne, Otázka platů je složitější. V Česku tvoří výdaje obyvatelstva polovinu HDP, to je nejméně z celé Evropské unie. Znamená to, že platy jsou nízké v celé ekonomice. V nemocnicích je to nápadné, protože přístroje, léky a materiál se nakupují za evropské ceny a navíc ještě s předražením. Proto podle mého soudu vznikají protesty kvůli platům právě v nemocnicích.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:24Autor: Irma

Otázka: Dobrý den,chci se zeptat když je proč je na VZP tolik zaměstnanců a na jinýh pojšťovnách jich je daleko méně viz met.alianz nebo zpmv atd Děkuji Irma

Petr Holub: VZP podle mých informací neutrácí za provoz vyšší procento příjmů, než jiné pojišťovny. Spíš mi vadí, jak neprůhledně proudí přes pojišťovny peníze.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:25Autor: Kvakin

Otázka: Stále zjišťuji, že si pletete kategorie "počet procent" a "počet procentních bodů". Je komické, když píšete, že ten kdo počítal s růstem nějaké veličiny o 5 % za rok a ona vzrostla o 2,5 %, se spletl o 2,5 %. Nespletl se o 2,5 % ale o 2,5 procentního bodu. Spletl se o 100 %.

Petr Holub: Dík za připomínku. Tento problém jsem rozřešil podle vzoru zahraničních periodik. "Procento" a "procentní bod" tedy nerozlišuji, pokud je z kontextu jasné, co se slovem "procento" míní.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:26Autor: Molísek

Otázka: Vétšina národa konstatuje, že lékaři jsou vydřiduši a pacient je rukojmí !!!!

Petr Holub: Když jsem nedávno čekal několik hodin na chirurgii v jedné pražské fakultní nemocnici, tak jsem měl přesně stejný pocit.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:26Autor: Molísek

Otázka: Může lékař i přes přísahu a slib nechat pacienta na holičkách a odejít ?

Petr Holub: Naštěstí k tomu nedojde. Také bych nevěřil tomu, že lékař opustí ze dne na den oddělení s pacienty, kteří ještě nepřekonali zdravotní potíže, se kterými tam přišli.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:37Autor: Eva

Otázka: Dobrý den experte! Jak je to se zákoníkem práce? Doktoři podali výpověď, ta jim běží. Pokud by po 28. 2. nastupovali, tak nastoupí jako nový pracovník za nástupní plat? Tak by tomu podle selského rozumu mělo být. A k Martinovi - dotaz z 05.24 hod. -Váš zájem pacienta je:" Náš exodus - Váš exitus?"

Petr Holub: Dobrý den, předpokládám, že většina nemocnic postupuje prostě tak, jako by se nic nestalo. Nějak jsou všichni rádi, že konflikt skončil. Upozorňuji na nemocnici v Uherském Hradišti, která postupuje podle toho, jak naznačujete. Odborům se to velmi nelíbí.

Odpovězeno: 27. 02. | 17:49Autor: Martin

Otázka: Dobrý den,předně Vám velmi děkuji za Vaši práci.Víte o tom,že lékař pracující v českém zdravotnictví je nucen kromě zájmů pacienta hájit i ekonomické zájmy pojišťovny,k čemuž je tlačen různými limity...?Vystupuje z role experta.Pacient o tom,že lékař je ve střetu zájmů,neví.Co si o tom myslíte?

Petr Holub: Děkuji za podporu. Nedokážu si představit, že by se limity na spotřebu léků zrušily, byť jsou špatně nastaveny. Lékaři by mohli získat větší vliv na předpisy o zdravotní péči, kdyby lékařská komora podobně jako v Německu spolurozhodovala o zdravotních standardech.

 

Právě se děje

Další zprávy