Exministr Fiala: Beze změn nebude mít ODS budoucnost

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 11. 2013 13:55
Rozhovor s možná budoucím předsedou ODS o příčinách volebního fiaska i plánech
"Nechci být nová tvář - a jinak jedeme dál..."
"Nechci být nová tvář - a jinak jedeme dál..." | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Do ODS vstoupil minulý týden, přesto se o něm ve straně začíná mluvit jako o možném budoucím předsedovi. Jihomoravská ODS už ho na post předsedy oficiálně navrhla.

Exministr školství Petr Fiala ale v ODS není žádný nováček: dlouhodobě s ní spolupracuje, byla to ODS, která ho jako nestraníka nominovala do vlády, vedl kandidátku strany na jižní Moravě.

"Pro moje rozhodnutí budou důležité ještě příští dny a týdny," říká k možné kandidatuře Petr Fiala.

V následujícím rozhovoru pro Aktuálně.cz nicméně budí dojem téměř jistě rozhodnutého člověka: rozvíjí úvahy, co se musí změnit, a poměrně jasně říká, že jinak ODS jako významná politická strana prakticky skončila: "Nelze jen vysunout novou tvář - a jedeme dál. Není kam jet dál."

ODS, která dlouhou dobu hrála na politické scéně první nebo druhé housle, spadla v letošních volbách na své dosavadní dno. Někdejší lídr Sněmovny je jedním ze dvou nejmenších poslaneckých klubů (stejně jako Úsvit Tomia Okamury má pouhých 14 poslanců).

"To, co se teď děje s ODS, není výsledkem pádu Petra Nečase a posledních měsíců. Je to dlouhodobý proces," říká Petr Fiala a poukazuje na to, že ODS volby od voleb na všech úrovních "taje".

Zcela jistě bude mít Petr Fiala - pokud se rozhodne kandidovat - protikandidáty. Kandidaturu už oznámila volební lídryně ODS Miroslava Němcová.

Aktuálně.cz: Mluvím už s člověkem rozhodnutým kandidovat na předsedu ODS?

Petr Fiala: Mluvíte s člověkem, který je z různých míst Občanské demokratické strany - a to myslím horizontálně i vertikálně - vyzýván, aby kandidoval na předsedu. Aktuálně to zvažuji. Tyto výzvy dostávám nejen od elity strany, ale i spousty řadových členů nebo místních sdružení.

Foto: Vojtěch Marek

Ale tato funkce nemá pro mě sama o sobě hodnotu, pokud bych neměl pocit, že jejím prostřednictvím mohu něco změnit. Nechci být nějaká nová tvář, která se vysune do popředí - a jedeme dál. To nechci i z toho důvodu, že myslím, že není kam jet dál. Přijal bych to jen za předpokladu, že bych měl dojem, že je tu velká vůle ke změně.

A.cz: To ale nezjistíte do kongresu, budete muset sbírat nominace a na tyto vaše otázky dá odpověď až kongres ODS. Budete se muset rozhodnout...

To si nemyslím. Ano, máte pravdu obecně, ale pro moje rozhodnutí budou spíš důležité příští dny či týdny, kdy budu vědět, z jakých stran uvnitř ODS a s jak vážnými úmysly moje jméno padá.

Potřebujeme krizový management

A.cz: Měl by budoucí předseda ODS mít právo vybrat si svůj tým - své místopředsedy?

Myslím, že teď musí nastoupit něco jako krizový management. Vedení ODS musí fungovat jako tým, ale to nestačí. Nejdůležitější je obnovit plnohodnotný vnitrostranický život. Během kampaně členové často zdůrazňovali své pocity naprosto nedostatečné komunikace. Zkrátka aby všichni ve straně věděli, co děláme, proč to děláme, koho chceme oslovit. Bez toho nemůže ODS jít dál.

A.cz: Nebojíte se ale struktur v pozadí, které bývalý předseda ODS Mirek Topolánek, nikoliv někdo zvnějšku, nazval kmotry, kteří hýbají ODS?

Myslím, že některým lidem, o kterých se v médiích spekuluje, že jsou kmotři - a já je neznám -, by dneska nikdo nevzal ani telefon. A pak strana velikosti dnešní ODS už není ani výtahem k moci, ani není atraktivní z hlediska nějakých ekonomických zájmů. Takže to je zároveň obrovská příležitost, abychom se zbavili těch, u kterých vlastní ekonomické zájmy převažovaly nad politikou. Teď mají všichni tzv. kmotři šanci být řádnými členy ODS a podílet se na její obnově standardními čestnými prostředky.

A.cz: Takže abych vám úplně rozuměl: U koho si teď testujete podporu - u regionálních představitelů, nebo třeba v poslaneckém klubu?

Nechci jít do detailů a jmenovat nějaké skupiny, ale ono to tak ani není - já si vlastně žádnou podporu netestuji. A nejde mi o to, slyšet, zda mám nějakou podporu - nějakou už zjevně mám. Jde mi o to, jestli se s touto podporou pojí vůle změnit ODS.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: A to mě právě zajímá: Jak zjistíte, že tam ona vůle je?

Podívejte se, ve všem je určité riziko. Není to objektivní proces. Ale jako člověk, který prošel řadou funkcí, mám dost zkušeností na to, stanovit si, jestli to má smysl, jestli tu ona vůle ke změně je. Ale na to, abych mohl říct ano, nebo ne, potřebuji čas. Myšlenka, že bych měl být předsedou ODS, je pro mě zcela nová.

ODS "taje" už dlouho

A.cz: ODS volby od voleb na všech úrovních ztrácí a dnes je ve Sněmovně na úrovni Tomia Okamury, zatímco dřív hrála první nebo druhou roli...

Ano, to, co se teď děje s ODS, není výsledkem pádu Petra Nečase a posledních měsíců. Je to dlouhodobý proces. Nejde o to, že teď jsme náhle ztratili nějaké voliče. Jde o hlubší příčiny. ODS v posledních letech ztrácí celé voličské skupiny, sociální skupiny. A to i z té části, která byla dříve označována jako pevné voličské jádro.

ODS třeba ztratila jakýkoliv voličský podíl v řadě obcí nebo menších měst, kde po celá 90. léta a v první dekádě tohoto století měla nějaké voliče. Třeba marginální skupinu, ale ti voliči tam byli. Najednou je tam prázdno. A varovné je, že ODS ztratila kdysi pro ni klíčové voličské skupiny - živnostníky, podnikatele, ale i mladé lidi. Pozitivní naopak je, že se podařilo zachovat si část seniorů.

A.cz: A čím si ztráty vysvětlujete?

Je to jednak určitá únava z vládnutí. Strana, která se tak dlouho podílí na výkonu politické moci, dosazuje politický personál, pak může opomenout starat se sama o sebe. Ale politika ODS v posledních letech také přestala být srozumitelná. A to dokonce i vlastním členům: Proč děláme zrovna tuto ekonomickou politiku, proč přistupujeme na věci, které jsme předtím odmítali - typu přímé volby prezidenta? Proč působíme ve vládě, kde děláme velké množství kompromisů oproti tomu, co jsme slibovali voličům?

Problém ODS možná přiblížím jednou otázkou: Jmenujte mi tři významné ekonomické experty ODS, kteří jsou známi veřejnosti, za tuto stranu mluví a jsou schopni vysvětlovat ekonomické představy ODS.

A.cz: Naposledy měla ODS ve Sněmovně jako ekonomického experta Michala Doktora, který ze strany odešel...

Čili tři nedáte dohromady.

A.cz: Ne.

A jsme u jedné části té odpovědi. Jak pak chcete přesvědčovat lidi, když je tu najednou prázdno? To je potřeba obnovit.

A pak je tu ještě jeden důvod: ODS má poškozenou značku. Pro řadu lidí, včetně svých voličů, a dokonce i členů, se stala do jisté míry synonymem korupce. A všechny tyto problémy se dlouhodobě neřešily.

Ještě máme šanci

A.cz: Znamená to, že váš recept, aby ODS neskončila, je postavit třeba expertní týmy?

Postavit expertní týmy, vygenerovat osobnosti - to je jedna z klíčových podmínek. Pak je ale potřeba bavit se o vnitrostranických mechanismech, třeba i změnách v organizaci. Ale nemám žádné zázračné recepty.

ODS musí víc fungovat jako politická strana. To, co dělá vedení, musí být srozumitelné i řadovým členům a musejí to vyzařovat ve společnosti a vysvětlovat, co strana chce. Jinak to nemůže fungovat. Největším politickým pokladem ODS je právě těch dvacet tisíc členů - a my musíme udělat všechno pro to, abychom je znovu motivovali.

A.cz: Kdybyste měl doplnit následující větu a voliči říct: Zkuste to ještě s ODS, protože...

... protože v naší zemi potřebujeme tradiční, důvěryhodnou, silnou, akceschopnou pravicovou stranu a takovou Občanská demokratická strana bude. V tuto chvíli mohu jenom slíbit, že já osobně pro to udělám, co budu moci, a myslím, že moje poslední kroky - například vstup do ODS - ukazují, že věřím, že ODS budoucnost má.

 

Právě se děje

Další zprávy