Exministr Dobeš rezignoval na post předsedy svého hnutí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 9. 2013 12:59
Do sněmovny kandidovat nebude, chce se věnovat komunální politice
Josef Dobeš
Josef Dobeš | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Exministr školství Josef Dobeš rezignuje na funkci předsedy hnutí Pro sport a zdraví, které založil.

Zdůvodnil to tím, že se většina grémia rozhodla obnovit jednání o společné kandidatuře se Stranou práv občanů - Zemanovci.

Dobeš Zemanovcům na úterní tiskové konferenci vyčetl jednání za zády. Do sněmovny kandidovat nebude, chce se věnovat komunální politice.

"Tato rozhodnutí jsou teď čerstvá, ač včera by mě ani jedno z nich nenapadlo," uvedl Dobeš s odkazem na pondělní jednání grémia hnutí.

To napodruhé poměrem sedm ku pěti rozhodlo o dalším jednání se Zemanovci. V minulosti přitom jednání skončila, aniž se obě strany dohodly na bližší předvolební spolupráci.

Dobeš deníku Aktuálně.cz popsal, že ještě minulý čtvrtek jednal s vedením SPOZ o spolupráci. Ten samý den na své tiskové konferenci neukončenou diskusi přiznal i vlivný člen Zemanovců, prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

"V pátek jsem se dozvěděl, že se jedná i za mými zády, kontaktoval jsem proto opět vedení SPOZu," popisoval zvrat v případné spolupráci Dobeš. Nato v neděli Mynář v České televizi spolupráci odmítl. Výsledkem bylo, že Dobeš po další dohodě s lidmi ze své politické strany připravili variantu jít do voleb samostatně.

V pondělí na jednání, kde se měly tyto kandidátky schvalovat, zazněl požadavek znovu se Zemanovci jednat. První hlasování skončilo patem 6:6. Poté, co chtěl Dobeš změnit stanovy, aby lidé z „jeho" partaje nemohli kandidovat na jiných kandidátkách, jeden z členů grémia navrhl, aby se hlasovalo znova.

Sedm členů proti

"Nedokázal jsem přesvědčit sedm členů grémia, kteří vnesli nečekaný návrh, abychom opakovaně požádali SPOZ o jednání o společné kandidátce," nechal se slyšet s tím, že nyní nemůže být garantem hodnot, na nichž je hnutí postaveno.

Tím sedmým byl Josef Lučák, uvedl Dobeš. Jmenovitě zmínil i místopředsedu hnutí Stanislava Eichlera, který se prý mimo oficiální jednání dohodl se Zemanovci na své kandidatuře, místopředsedu René Novotného, který prý na grémiu hlasoval v rozporu s vůlí svého kraje, nebo Zdeňka Kubce, jenž "nabídl" Zemanovcům "své sportovce".

Naopak poděkoval Olze Charvátové, která byla prý kontaktována podobným způsobem.

"Náš partner, se kterým jsme jednali a ukončili oficiální jednání, kdy on sdělil, že dále nechce jednat, my také ne, za našimi zády tyto lidi přetahoval. To si myslím, že do politiky nepatří," uvedl ke způsobu jednání Zemanovců.

 

Právě se děje

Další zprávy