Netušil jsem, že to bude školicí středisko Agrofertu, říká exhejtman Bendl. Dotoval Čapí hnízdo

Petr Koděra Václav Dolejší, Petr Koděra
17. 3. 2016 5:30
O dotaci na luxusní projekt Farma Čapí hnízdo se rozhodovalo v létě 2008. Tehdy byl středočeským hejtmanem Petr Bendl z ODS. Výtky, že v jeho éře putovaly eurodotace na velké projekty místo na podporu malých a středních podnikatelů, Bendl odmítá. Hájí se tím, že kraj už dříve podpořil stovky menších žadatelů a že záměrem bylo, aby se podporoval i mimopražský turismus. Nesouhlasí také s tím, že Čapí hnízdo dotaci vůbec nemělo dostat. "Žadatelé se zavázali k plnění podmínek a my neměli jak si předem ověřit, jestli je v budoucnu někdo poruší," říká.
Čapí hnízdo
Čapí hnízdo | Foto: Jakub Plíhal

Praha - O dotaci na luxusní projekt Farma Čapí hnízdo, který se stal doposud největší potíží Andreje Babiše v politice, se rozhodovalo v létě 2008, kdy byl středočeským hejtmanem Petr Bendl z ODS. Právě v jeho éře putovaly eurodotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy na velké projekty, jež patřily vlivným a bohatým lidem.

Nebyla to rozhodně žádná podpora rozdělená do menších částek mezi více malých a středních podnikatelů, po níž dnes ODS tolik volá. Už tehdy Bendlův kraj čelil kritice, že místo vstřícnosti vůči slabším zájemcům a rozdělování balíku po nižších částkách mezi více žadatelů upřednostňuje několik vyvolených.

Konkrétně v srpnu 2008 se rozdělovalo půl miliardy korun, ale z šedesáti žadatelů uspělo jen pár zájemců s velkými projekty. Kromě Čapího hnízda to bylo například lyžařské centrum Monínec patřící firmě Trigema. Příslib dotací také dostaly multifunkční areál s golfovým hřištěm Resort Zduchovice nebo wellness park luxusního hotelu Chateau Mcely, ale z těch později za éry Davida Ratha sešlo.

Petr Bendl, dnes řadový opoziční poslanec za občanské demokraty, nyní hájí tučné dotace pro velké zájemce tím, že kraj už předtím podpořil stovky menších žadatelů.

„Dali jsme možnost žádat o podporu vyšší kvality ubytování. Chtěli jsme, aby turisté nebydleli jen v Praze a k nám do kraje se jezdili jen podívat za památkou a pak zase zpět do Prahy. Že se mezi žadateli vyskytne někdo, kdo vlastně využije prostředky k vlastnímu bydlení, a nikoli k podnikání, neboť ceny jsou na Čapím hnízdě pro normálního smrtelníka neakceptovatelné, to nikdo nemohl tušit. Takový projekt je ale absolutní výjimka. Skoro se dá říct, že je to spíš školicí centrum Agrofertu než zařízení s hotelovými službami,“ říká dnes Petr Bendl.

Nebylo jak ověřovat majitele

Odmítá námitku, že už tehdy leccos ukazovalo, že za plánem na Čapí hnízdo je Babišův Agrofert, takže dotaci vůbec neměl dostat. „Na to jsme neměli žádné oprávnění. Platilo, že se žadatelé zavázali k plnění podmínek, a my neměli jak si předem ověřit, jestli je v budoucnu někdo poruší. To už je věcí následných kontrol,“ argumentuje Bendl.

Kontroly všech dotací udělených v Bendlově éře nařídil začátkem roku 2008 jeho nástupce v hejtmanském křesle David Rath z ČSSD. „Nové vedení kraje požádalo o kontrolu projektů a neshledalo nic, co by nás opravňovalo běžící projekt zastavit. Tak byla nastavena pravidla,“ říká dnes Rath.

V této souvislosti je zajímavé, že hlavním dodavatelem Farmy Čapí hnízdo byla stavební firma BAK, která podle soudu figurovala jako „křoví” ve zmanipulovaném výběrovém řízení na rekonstrukci zámku Buštěhrad. Právě tento zámek odstartoval aféru, na jejímž konci byl vloni Rath – zatím nepravomocně – odsouzen za korupci při rozdělování veřejných zakázek ve středních Čechách.

Propojení Agrofertu a ministra Andreje Babiše problém pro Českou republiku určitě je, u Čapího hnízda ale pravidla obešli, tvrdí Radim Bureš | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy