Eurovolby budou 5. a 6. června. ČSSD chce třetinu hlasů

Domácí Domácí
24. 1. 2009 16:30
Největší strany již odhadují své preference
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pátek 5. a sobota  6. června se stanou pravděpodobně dny, kdy Češi rozhodnou o svých zástupcích v Evropském parlamentu. Prezident Václav Klaus sice ještě termín oficiálně nevyhlásil, evropská legislativa mu ale nedává jinou možnost.

Internetové stránky Evropského parlamentu totiž uvádí období od 4. do 7. června, přičemž každá země si konkrétní dny vybere podle svého úzu. A v Česku to je pátek a sobota. Oficiální datum musí udat prezident do 7. března.

Politické strany mají na vytvoření kandidátek čas do posledního březnového dne. Tentokrát se zřejmě zúčastní dvě nové eroskepetické strany: Libertas.cz Vladimíra Železného - založení ovšem bez požehnání irského podnikatele Declana Ganleyho - a Strana svobodných Petra Macha.

Železný odhaduje velikost prostoru pro euroskeptiky mezi 6 a 20 procenty a nebrání se proto poslupráci s Machem. Zavedené strany mají vyšší ambice.

„Realistickým cílem sociální demokracie v letošních volbách do Evropského parlamentu je výsledek kolem 30 procent. Je však možné, že dostane 35 až 40 procent," řekl na páteční krajské konferenci pražské ČSSD šéf strany Jiří Paroubek.

Chce se zaměřit hlavně na ty voliče, kteří váhají, zda jít k volbám. Podle něj se ukázalo, že vyšší volební účast přináší i vyšší počet hlasů pro ČSSD.

Lídrem kandidátky pro volby do Evropského parlamentu zvolila sociální demokracie ekonoma Jiřího Havla. Dvojkou je známý odborový boss Richard Falbr, jehož i přes menší známost u veřejnosti Havel přeskočil. Program i kandidátku do evropských voleb chce ČSSD představit na sjezdu 14. února.

Předseda ČSSD je s vývojem voleb spokojen.
Předseda ČSSD je s vývojem voleb spokojen. | Foto: Ludvík Hradilek

Nejméně třiceti procent by rádi dosáhli i občanští demokraté.  "Prioritou bude udržet volební výsledek z roku 2004, tedy minimálně 30 procent hlasů," sdělil Aktuálně již dříve lídr ODS Jan Zahradil. "Kampaň se nebude týkat jen evropských témat, ale i těch celostátních, včetně českého předsednictví," doplnil současný europoslanec.

Komunisté postavili do čela opět Miloslava Ransdorfa, lídra už vybrali i lidovci, jejich kandidátku povede stávající europoslankyně Zuzana Roithová.

Před pěti lety je vyhrála ODS s devíti europoslanci, druhá byla KSČM s šesti a třetí SNK ED se třemi evropskými poslanci. O zbývajících šest křesel se rovným dílem podělila KDU-ČSL, ČSSD a hnutí Nezávislí.

 

Právě se děje

Další zprávy