Eurosmlouva vyjela ze soudního depa. Do depa sněmovny

Simona Holecová
27. 11. 2008 7:57
Jak lze také číst rozhodnutí Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě
Pavel Rychetský právě oznámil: Lisabonská smlouva není v rozporu s českou ústavou.
Pavel Rychetský právě oznámil: Lisabonská smlouva není v rozporu s českou ústavou. | Foto: Attila Racek

Praha - Klaus prohrál, Česko Lisabon schválí, komentoval zahraniční tisk rozhodnutí ústavních soudců, kteří po sedmi měsících zkoumání řekli: Smlouva není v rozporu s českou ústavou.

Realita v republice je ale trochu jiná.

Rozklad soudců lze totiž číst i takto: Soudci smlouvu, kterou si veřejnost nepřeje a značná část politiků je z ní na rozpacích, poslali jen do dalšího depa.

Zatím vůbec není jisté, kdy se politici k ratifikaci dostanou. Premiér Topolánek naposledy zmiňoval "napřesrok zjara", kdy už bude Česká republika předsedat EU.

Strana zelených sice promptně po verdiktu ÚS oznámila, že požádá o mimořádnou schůzi, na níž by se smlouva hned v příštím týdnu projednala.

Ale má to háček. Zelených poslanců je šest, ke svolání schůze je potřeba sehnat 40 podpisů. "Je to holý nesmysl, vyhlásit, že chci schůzi. Bez žádosti s podpisy je to spíš populistické gesto," komentoval pro Aktuálně.cz prohlášení předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). (více čtěte zde)

Zelené kvaltování

Zelení spěchají i proto, že nikdo neumí předpovědět, co se stane za čtrnáct dní na sjezdu občanských demokratů. Sjezdu, kde se rozhodne, zda stranu dál povede Mirek Topolánek nebo Pavel Bém.

Bémova domovská organizace přitom oznámila, že se ratifikaci Lisabonské smlouvy pokusí zmařit. Oblastní sdružení v Praze 6 se dohodlo, že kongresu navrhne usnesení, podle něhož by byli senátoři a poslanci ODS zavázáni hlasovat proti ratifikaci. Pro hlasovalo 49 ze 60 členů sdružení, mezi nimi i Bém či vlivný europoslanec Jan Zahradil. (více čtěte zde)

Místní ODS může pokus svázat Topolánkovi ruce opřít o usnesení z posledního kongresu, který zavázal každého člena strany bránit "jakémukoliv přesunu národních kompetencí na bruselskou úroveň".

Na tehdejším kongresu se s návrhem zavázat ODS k odmítnutí eurosmlouvy rovněž koketovalo. Nakonec jej ani nejsilnější euroskeptici strany nenavrhli. Zabránil jim dost možná emotivní projev premiéra Topolánka, který s přijetím dokumentu svázal existenci své vlády.

"Pokud by se schválilo odmítnutí evropské smlouvy, musela by následovat moje demise, a tedy demise celé vlády," řekl doslova Topolánek. (tuto zprávu naleznete zde)

Znovu k soudu?

Pokud by odpůrci Lisabonu na sjezdu narazili, mohou pokračovat v ostřelování dokumentu u soudu. A s poukazem na to, že věc řeší soudci, oddalovat hlasování.

"Věřím, že další poslanci Lisabonskou smlouvu napadnou," řekl prezident Václav Klaus nespokojený s tím, jak soudci vypořádali jeho námitky. (komentář prezidenta zde)

Ústavní soudci se totiž nyní zabývali jenom šesti - byť zásadními - body, které ve stížnosti napadli senátoři. Neposuzovali celou smlouvu. (více zde)

Kdo pro, kdo proti?

Pokud se dostane na samé hlasování, mohou příznivci silnější integrace počítat s hlasy ČSSD, zelených a lidovců. A zřejmě značné části ODS. Smlouva by pak měla projít.

Pokud se ovšem politici nezaleknou veřejného mínění, které se podle všech relevantních výzkumů blíží spíše názorům Václava Klause.

Poslední data vydala začátkem listopadu agentura STEM, která oslovila celkem 1245 lidí různého věku a politického vyznání.

O tom, co je Lisabonská smlouva a co by přinesla Česku, mají přesnou představu jen tři procenta lidí, drtivá většina se na ni ovšem divá kriticky. S přijetím Lisabonské smlouvy nesouhlasila více než polovina oslovených. (více zde)

A toto číslo může v čase růst.

Na rozdíl od vlády, která na osvětovou kampaň prakticky rezignovala (vždyť o Lisabonu lidé rozhodovat nebudou), aktivní hodlá být nezisková společnost eStat.cz, jejíž členové mají politicky blízko k ODS. Chce zopakovat úspěch irské nadace Libertas, která významně přispěla k tomu, že Irové odmítli Lisabonskou smlouvu.

Právníci eStatu smlouvu detailně rozebrali a tvrdí: Je to skutečné dračí vejce, které umožní, aby se Evropská unie změnila z nadnárodního uskupení na superstát, který Česko připraví o suverenitu. (jejich argumenty naleznete zde

 

Právě se děje

Další zprávy