Europoslankyně Hybášková opouští SNK ED

Michal Pavec
19. 5. 2008 16:20
Ve straně neplatí dané slovo, říká Hybášková
Jana Hybášková
Jana Hybášková | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Europoslankyně Jana Hybášková ukončila své působení v politickém sdružení SNK ED. Nelíbí se jí současný vývoj strany.

"Strana se stále více odchyluje od principů vnitřní demokracie a konstruktivní politiky, její rozhodování není transparentní a neplatí v ní dané slovo," myslí si Hybášková, která stranu v minulosti vedla a v roce 2004 za ní byla zvolena do Evropského parlamentu.

"Mrzí mne, že se současný stav strany neslučuje s mými hodnotami, a proto je pro mne nemožné v ní nadále setrvávat," zdůvodnila Hybášková svůj odchod od Evropských demokratů.

Reedová: Jen hledá důvod, proč odejít

Místopředsedkyni strany a náměstkyni pražského primátora Markétu Reedovou odchod Hybáškové příliš nepřekvapil. "Nebyla tu velká součinnost mezi ní a vedením strany. Soustředila se hlavně na svá témata, její činnost v rámci SNK ED byla nulová."

Reedová ale příliš nerozumí důvodům, kvůli nimž Hybášková stranu opouští - odmítá, že by rozhodování ve straně nebylo transparentní.

"Myslím si, že hledá důvody, proč ze strany odejít a proč začít někde jinde," domnívá se Reedová. Podobné signály má i současný šéf strany Helmut Dohnálek, který Hybáškovou v čele Evropských demokratů vystřídal.

Dohnálek tvrdí, že to byla právě Hybášková, kdo během svého působení ve funkci předsedkyně strany nerespektoval rozhodnutí svých kolegů, když například v roce 2007 navzdory stranickému rozhodnutí obvinila bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého z korupce.

Vyhlásila boj terorismu

Někdejší diplomatka - působila jako velvyslankyně ve Slovinsku, Kuvajtu a Kataru - se v Evropském parlamentu věnuje zejména otázkám mezinárodní bezpečnosti. Je například předsedkyní Delegace EP pro vztahy s Izraelem.

Spolu s několika dalšími poslanci parlamentu letos v dubnu spoluzaložila Transatlantickou poslaneckou skupina pro boj s džihádským terorismem.

"Nově založená skupina bude hledat odpovídající protiteroristické strategie, monitorovat rozvoj islámského džihádu, přicházet s účinnými doporučeními vládám a mezinárodním organizacím," popisuje činnost nového týmu Hybášková.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také: Blog Jany Hybáškové

Předsedkyní SNK ED byla europoslankyně do roku 2007, v dalších stranických volbách už na vrcholný stranický post nekandidovala.

 

Právě se děje

Další zprávy