Europoslanci bojují za víza Havlem. Ale jemu to neřekli

Tereza Šídlová
20. 1. 2011 12:20
Europoslanci kritizují Evropskou komisi kvůli vízů českých občanů do Kanady
Na letáku k petici rozšiřované ve Štrasburku. Václav Havel se tam dostal, ani neví jak.
Na letáku k petici rozšiřované ve Štrasburku. Václav Havel se tam dostal, ani neví jak. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V europarlamentu se rozdávají letáky s fotkou prvního českého prezidenta a emotivním sloganem: Proč nemůže Václav Havel dvacet jedna let po pádu Berlínské zdi cestovat volně do Kanady, když ostatní Evropané mohou?

Českým europoslancům totiž došla trpělivost s bruselskou exekutivou. Evropská komise podle nich zanedbává podporu Čechů při lobbování za zrušení kanadských víz, a tak se rozhodli - "ve jménu Havla" - jednat.

"Podle mého názoru komisařka pro vnitřní záležitosti EU Cecilia Malmströmová téma kanadských víz pro české občany podceňuje. Proto jsem se rozhodla sepsat deklaraci, která má české snahy podpořit," říká Zuzana Roithová, aktivistka za zrušení kanadských víz na půdě europarlamentu, která v EU zastupuje lidovce. Na vzniku deklarace se podílel také Miroslav Ouzký z ODS.

Roithová však sama přiznala, že Havlovu tvář a jméno použila, aniž by mu o tom řekla.

"Václav Havel a jeho kancelář o této kampani nevěděl, konzultováno předem to nebylo," potvrdila Aktuálně.cz tajemnice exprezidenta Sabina Tančevová. Havel však byl ve čtvrtek mimo svou kancelář, tudíž nebylo možné získat jeho komentář. 

Vím, že se nezlobí

Přestože Zuzana Roithová použila tvář prvního českého prezidenta bez jeho vědomí, hlavu si z toho nedělá.

"Vím že se pan Havel nezlobí," říká.

Speciál
Autor fotografie: Repro Aktuálně.cz

A zřejmě to je účinný "marketingový" tah, Havel na mezinárodní půdě poutá pozornost.

"Potkal jsem tu jednoho holandského kolegu a ten se mě překvapeně zeptal: Vy nemůžete cestovat do Kanady? Ani to nevěděl," popsal europoslanec za ODS Edvard Kožušník, jaký má petice ohlas.

A přitakává, že i díky symbolice, kterou zosobňuje právě Václav Havel.

Naopak místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček z ČSSD se od deklarace distancuje. "Zbytečně a nefér útočí na unijní instituce. Navíc za mnou chodí kolegové a ptají se, co tam dělá Václav Havel. Setkávám se i s reakcemi, že leták nevkusným způsobem využívá jeho jméno," tvrdí Rouček.

Pasivní rezistence Čechů

V deklaraci podle Roithové také Češi upozorňují i na to, že v případě, že se věc s vízy nepohne, může český parlament blokovat ratifikaci smluv o spolupráci mezi unií a Kanadou, které národní parlamenty sedmadvacítky schvalují zvlášť.

Už ve středu se zahraniční výbor české poslanecké sněmovny usnesl, že jednu takovou smlouvu - o letecké dopravě - čeští poslanci nemají schvalovat, dokud z Ottawy nepřijde zpráva o posunu v česko-kanadském vízovém sporu.

Kanadská deklarace českých europoslanců má dnes dvě stě podpisů, pracuje se na ní od prosince. Pokud Roithová uloví více než 368 kolegů europoslanců, tedy nadpoloviční většinu, stane se "petice" oficiální rezolucí evropského parlamentu.

Deklarace

Podporu má rezoluce i u dalších českých europoslanců.

Už zmíněný Edvard Kožušník deklaraci podepsal. "Je to signální nátlaková akce. Rezoluce se odešle Evropské komisi, unijní exekutiva ji pak může využít jako argument při jednání s Kanadou. Na druhou stranu tady v europarlamentu koluje deklarací spoustu - když to přeženu tak i proti rakovině konečníku či na podporu záchrany žraloků."

U takových deklarací je podle něj na každém europoslanci, zda ji podepíše, bez ohledu na stranickou příslušnost.

Rouček je proti té "kanadské" i kvůli deklarované hrozbě Bruselu, že by český národní parlament mohl blokovat ekonomickou dohodu mezi EU a Kanadou.

Socialista také poukazuje na "starou ránu" v oblasti vízové politiky týkající se Česka a EU. Češi na unijní půdě sklidili kritiku za "sólojízdu" při vyjednávání zrušení víz do USA v roce 2008, tehdy měla Topolánkova vláda nadstandardně blízko k administrativě amerického exprezidenta George W. Bushe kvůli radaru. Teď ale naopak Češi kvůli kanadským vízům potřebují od Bruselu podporu. "Bohužel tady máme sobeckou pověst. Když si něco můžeme vyjednat sami, nebereme příliš ohledy. Když se nám to nedaří, vyžadujeme solidaritu," myslí si Rouček.   

Kanada Česku zavedla víza v létě 2009 kvůli vysokému počtu žádostí o azyl přicházejících z České republiky. Praha při řešení tohoto na první pohled dvoustranného sporu podporu EU nutně potřebuje - členské země sedmadvacítky totiž mají společnou vízovou politiku. Česko je jedinou unijní a zároveň schengenskou zemí, jejíž obyvatelé víza do země javorového listu potřebují.

 

Právě se děje

Další zprávy