EU vyplatila Česku jen sedminu dotací, 600 miliard drží

Petr Holub
22. 8. 2011 5:30
České úřady musí prokázat, že umí toky evropských peněz bránit před korupcí a plýtváním
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ze 700 miliard evropských dotací určených pro období 2007-2013 proplatila Evropská komise Česku zatím sedminu. Zbylé peníze jsou ohroženy, pokud zdejší úřady neprokážou, že dokážou toky evropských peněz bránit před korupcí a plýtváním.

Exemplárním příkladem má být kontrola v Ústeckém a Karlovarském kraji, kterou si Brusel vyžádal po ministerstvu financí a ministerstvu pro místní rozvoj v polovině června.

Ministerstva se zatím nedohodla, podle jaké metodiky má požadovaný audit proběhnout. Nezávislí experti přitom nevidí na organizaci auditu nic složitého. Vhodný postup na záchranu stovek miliard navrhla podnikatelka Věra Jourová, která se evropskými dotacemi dlouhodobě zabývá.

Všechno, nebo čtvrtinu?

V Ústeckém a Karlovarském kraji se čerpá celkem 20 miliard korun prostřednictvím dotačního programu ROP Severozápad.

Program Severozápad vzbudil zájem bruselských úředníků ze dvou důvodů. Audit společnosti Deloitte prokázal, že nákup zdravotních přístrojů pro nemocniční holding Krajská zdravotní nebyl dostatečně zdůvodněn a že ve zmanipulované soutěži byly přístroje nakupeny za zbytečně vysoké ceny.

V souvislosti s jinými projekty byl zároveň s podezřením na korupci zavřen ředitel úřadu regionální rady Severozápad Petr Kuśnierz.

Pražská ministerstva teď mají zkontrolovat, jestli se s penězi neplýtvalo také v ostatních 280 schválených projektech Severozápadu.

Během dvou měsíců se však ministerstva nedokázala dohodnout, jestli kontrolovat skutečně všechny projekty, anebo jestli stačí pouze čtvrtina. Dosud není jasné ani to, podle jakého klíče by se projekty pro ministerský audit vybíraly.

Dokud ovšem ministerstva nepředloží výsledky své kontroly do Bruselu, nepošle Evropská komise na projekty ROP Severozápad ani euro.

Prohlédněte si fotky: Fík má nábřeží. Za maxiprachy z evropských fondů

Nejméně rok zdržení

Jak by měl ministerský audit proběhnout a co může přinést, popsala v rozhovoru pro Český rozhlas 6 a Aktuálně.cz Věra Jourová, která měla jako náměstkyně ministra pro místní rozvoj na starost čerpání evropských dotací v rozpočtovém období 2004-2006.

"Scénáře jsou dva. Jednak že Evropská komise uzavře program Severozápad a oznámí, že už se nebude proplácet nic. To je ale úplně kritická nebo krajní varianta. Ještě nikdy se to nestalo. Ale může se to stát, pokud Evropská komise získá přesvědčení, že nejsou možná nápravná opatření a že celý systém je zachvácen a nelze napravit," řekla Jourová.

Podle ní je však pravděpodobné, že se půjde jinou cestou. "Stačí, když ROP Severozápad udělá pod velmi přísným dohledem ministerstva financí tlustou čáru za tím, co bylo, a postaví zcela nově svůj kontrolní systém," předpokládá exnáměstkyně Jourová.

A.cz: Zástupci státu i dotčených krajů ale namítají, že se tím čerpání dotací významně zdrží. Opravdu to nejde jinak?

Samozřejmě se tím celý program zdrží minimálně rok. Obávám se, že to bude mít vliv i na úspěšnost čerpání. Vlastně to bude ještě horší. Nejen že se nebude čerpat, ale bude se i vracet. Tlustá čára za něčím, co bylo špatně, bude mít své finanční dopady.

Porušili vlastní pravidla

A.cz: V čem byla základní chyba systému čerpání dotací v programu ROP Severozápad?

Zásadní problém byl v tom, že hodnotitelé jednotlivých projektů netrvali na kritériích, jestli jsou projekty ekonomické nebo úsporné. Když například dostanou na stůl projekt nějaké stavby, tak obsahuje položkový rozpočet. Ten přece mohou s něčím poměřovat. Existují určité cenové hladiny a oni si musí dát tu práci, aby je srovnali s tím, co v projektu navrhuje předkladatel. To se tam evidentně nedělo.

Všechny velké projekty

A.cz: Evropská komise teď žádá, ať ministerstva pro místní rozvoj a financí zkontrolují projekty, které byly v rámci ROP Severozápad zatím schváleny. Obě ministerstva i regionální rada Severozápadu tvrdí, že to nejde zvládnout, a navrhují zkontrolovat čtvrtinu projektů, u kterých bylo požádáno o proplacení. Je tento ministerský návrh rozumný?

Auditovat všechny projekty by skutečně asi bylo nereálné. A čtvrtina už je poměrně velký vzorek na to, aby se odhalila systémová pochybení. Protože o ně především jde. Brusel chce vědět, jak a jestli funguje systém. Ministerstvo financí proto může s návrhem uspět.

A.cz: A kdo bude vybírat tu čtvrtinu projektů? Úředníci regionální rady, anebo ministerští úředníci, kteří jsou zodpovědní za to, že se dosud čerpalo nesprávně? Je možné, že do kontrolního plánu určitě nezařadí projekty, které jsou očividně předražené, anebo kde se zmanipulovalo výběrové řízení.

Myslím, že možné je úplně všechno. Nicméně výběr projektů pro audit má proběhnout na základě objektivních kritérií. Především u každého projektu existuje takzvaná analýza rizik. Obecně nejrizikovější jsou největší projekty. Měli by vzít projekty s největším rozpočtem a s největšími veřejnými zakázkami. Potom se vybírá na základě dalších kritérií, například pokrytí všech typů příjemců, aby se do výběru dostaly projekty, které čerpají podnikatelé, obce i neziskovky. Když si vybírá Evropská komise projekty pro audit, vždycky neomylně sáhne pro ty nejproblémovější. Dělají to velmi dobře. A tam do toho česká strana vlastně nemá co mluvit.

A.cz: V případu Severozápad ale bude projekty vybírat česká strana...

V tom případě musí použít zmíněná kritéria pro výběr projektů. Prostě vzít ty s největšími rozpočty.

Zkouška pro ministerstvo financí

A.cz: Mohou se čeští úředníci dostat do dalších problémů, pokud záměrně vyberou ty méně problematické projekty?

V takovém případě sem pošle audit Evropská komise nebo Auditní dvůr a problém bude znovu na stole. Případ Severozápadu je přitom už dnes v kritickém stavu.

A.cz: Česko čerpá evropské dotace prostřednictvím 17 operačních programů. Z toho je kromě ROP Severozápad pozastaveno dalších pět. Stejné potíže měli v Bulharsku, kde nakonec Evropská komise nezastavila jen jednotlivé programy, ale celé čerpání bruselských dotací z obav před selháním celého řídicího systému a před korupcí. Trvalo více než dva roky, než bylo čerpání obnoveno. Nehrozí České republice něco podobného, pokud se například zjistí, že ministerská kontrola ROP Severozápad selhala?

Technicky vzato by se to stalo, až by Brusel ukázal na české ministerstvo financí a řekl, že není schopno uhlídat funkčnost kontrolních a řídicích systémů u jednotlivých programů. To se stalo v Bulharsku, kde vznikla nedůvěra k bulharskému státu, že peníze může transparentně využívat. Ale už jenom pozastavení několika operačních programů je pro mě obrovské zklamání a nerozumím tomu, jak se mohlo stát, že tyto programy selhaly systémově. Může se tam stát 1500 drobných chyb, ale tady jsou zřejmě systémová pochybení. Po tolika letech zkušeností se to už stát nemělo.

 

Právě se děje

Další zprávy