Etický kodex úředníků. Vláda schválila nová pravidla

ČTK ČTK
9. 5. 2012 12:05
Kodex má garantovat kvalitu služeb a chránit uředníky, když oznámí korupci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda ve středu schválila etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy, řekl po jednání kabinetu ministr dopravy Pavel Dobeš.

Kodex má garantovat kvalitu jejich služeb a chránit je třeba při oznámení korupce či jiného neetického chování.

Podle kodexu budou mít úředníci povinnost podezření z uplácení nebo korupci, o které se hodnověrně dozvěděli, nahlásit nadřízenému, policii, státnímu zastupitelství nebo soudu.

Materiál předložil ministr vnitra Jan Kubice. Formálně zavazuje ostatní orgány veřejné správy zpracovat a publikovat vlastní etický kodex. Jeho cílem je jasné vymezení pravidel pro úředníky. "Aby bylo zřejmé, v jakých případech by se mohli dostat do střetu zájmů v případě výkonu veřejné moci a soukromých zájmů," vysvětlil ministr dopravy.

Pro krajské úředníky je kodex jen doporučením

Materiál podle něj představuje "minimum v oblasti etiky z hlediska protikorupčních opatření" a jasně stanoví pravidla pro výkon veřejné moci. Pro krajské úředníky je kodex jen doporučením, ministři ale doufají, že jej přijmou pro své úřady i kraje a obce.

"Poukáže-li úředník a zaměstnanec veřejné správy oprávněně na neetické chování, nebude mít jeho jednání negativní důsledky v pracovněprávních vztazích," píše se v dokumentu.

Dobeš připomněl, že přijetí kodexu je součástí protikorupční strategie nynější koaliční vlády, která musí být ještě doplněna o další body. "Samostatně tento dokument by neřešil celou situaci. Pokud je součástí celého balíku, který bude doplňován i v průběhu následujícího roku, svůj smysl má," vysvětlil ministr dopravy.

Od kodexu si slibuje, že se vedení ministerstev dozvědí "řadu informací", které jim umožní zlepšit vlastní fungování. "Samotná vymahatelnost, to se ukáže až v průběhu času," podotkl Dobeš.

Podobný materiál přijala vláda Miloše Zemana

Připomněl, že už nyní má většina ministerstev telefonní linky, na nichž mohou lidé k výkonu úředníků podávat podněty. "I na základě pravidel etického kodexu bude možné vyvodit jednoznačné závěry, které budou předloženy vedení ministerstev," vysvětlil Dobeš.

Podobný materiál přijala už v roce 2001 tehdejší vláda premiéra Miloše Zemana, byl však stručný a obecný. "Tyto nedostatky byly hlavním důvodem pro přepracování návrhu," řekl ve středu Dobeš. "Kdyby to nebylo důležité, tak to vláda neschválí," doplnil jej ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Úředníci nebudou smět podle kodexu v souvislosti se svým rozhodováním přijímat ani požadovat dary či jiné výhody pro sebe ani nikoho jiného. Budou také povinni oznámit jakoukoli nabídku nebo získání neoprávněné výhody. "Úředník a zaměstnanec veřejné správy se vyvaruje vztahů vzájemné závislosti a nepatřičného vlivu jiných osob (klientelismus, nepotismus), jež by mohly ohrozit jeho nestrannost," uvádí materiál.

 

Právě se děje

Další zprávy