Éra Dalíka končí, prodal milionové byty, otvírá hospodu

Sabina Slonková
9. 9. 2010 6:01
Vliv Topolánkova přítele slábne, loni ale ještě Marek Dalík vydělal miliony
Marek Dalík, zákulisní hráč, jehož éra pomalu končí
Marek Dalík, zákulisní hráč, jehož éra pomalu končí | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zatímco bývalý premiér Mirek Topolánek létá do Itálie, kde usiluje o post ve vedení energetického gigantu Enel, jeho letitá šedá eminence a přítel Marek Dalík novou práci nehledá.

Se změnou politické mapy a odchodem Topolánka z politiky se přitom přestalo Dalíkovo jméno skloňovat v souvislosti s těmi největšími transakcemi. "Už stojí mimo ten největší byznys, jeho vliv zeslábl," uvedl jeden z významných pražských lobbistů.

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že Dalík podstatnou část léta strávil v zahraničí, v Česku se pak věnoval hlavně prodeji svých nemovitostí a připravám na otevření restaurace.

Dalík: Jsem soukromá osoba

Dalíkově firmě New Deal Communication se nicméně podle dokumentů uložených na soudu ještě loni dařilo.

Už několikátý rok po sobě vydělala miliony korun. Klienti zůstávají i nadále tajní, Dalík pouze od počátku trvá na tom, že mezi nimi nebyly státní společnosti.

O svém současném působení Marek Dalík nechce nic říkat.

"Jsem soukromá osoba, nic vám do toho není. Co dělám nebo nedělám, je jen moje věc," prohlásil.

Výhodný prodej bytů

Z veřejně dostupných dokumentů uložených na katastru je ale jasné, že se Topolánkův přítel v minulých měsících zbavil svých luxusních bytů ve Špindlerově Mlýně a v Praze. A přišel si přitom na sedmadvacet milionů korun.

Obě transakce se mu vzhledem k původním investicím vyplatily, vydělal na nich nejméně pět milionů korun.

Za mezonet na horách získal dvanáct milionů, za necelých patnáct milionů pak prodal stopětadvacetimetrový apartmán v rekonstruovaném domě v pražské ulici Na Valech.

Jde o dům, kde si původně ještě se svou první ženou Pavlou zařídil bydlení i Mirek Topolánek. Dnes v něm už žije jen jeho bývalá manželka s dcerou a expremiér doplácí hypotéku. Dalík se vystěhoval v minulých týdnech.

Podle informací realitního trhu přitom už před prázdninami sháněl v Praze nové bydlení. Mělo by jít o byt, v katastru nemovitostí ale zatím u žádného není vedený coby majitel.

Restaurace v Marině

Kromě transakcí s nemovitostmi se Dalík věnoval i své restauraci v pražských Holešovicích, v luxusním objektu PragueMarina.

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že podnik by měl být otevřený už koncem září a spolu s Dalíkem za ním stojí i Radek Mašín. Muž, od něhož si poslední roky politická a podnikatelská elita půjčovala jachty. Mimo jiné i tu, kterou si Dalík s Topolánkem pronajali loni v italském Toskánsku.

 

Právě se děje

Další zprávy