Ekumenická rada vybrala zástupce do týmu k restitucím

ČTK ČTK
28. 11. 2013 17:26
vznik týmu iniciovala ČSSD, ostatní církve už své zástupce vybraly.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Simona Holecová

Praha - Církve sdružené v Ekumenické radě církví (ERC) odmítají změny zákonů a smluv k restitucím, o které stojí ČSSD a hnutí ANO. Vyplývá to ze čtvrteční debaty valného shromáždění ERC.

Ekumenická rada také rovněž nominovala tajemníka rady Církve bratrské Petra Grulicha jako svého zástupce do církevní komise, kterou kvůli možné změně finančních restitučních náhrad iniciovala sociální demokracie, řekl nový šéf ekumenické rady Daniel Fajfr.

"Církve sdružené v Ekumenické radě církví se sjednotily v názoru, že změny v zákoně a smlouvě jsou nepřijatelné," řekl Fajfr.

Strany ČSSD a ANO, které vyjednávají o budoucí vládě, by rády dosáhly snížení částky na finanční vyrovnání za nevydaný majetek ve výši 59 miliard korun.

Vadí jim též inflační doložka, která celkovou částku může navýšit. U KDU-ČSL, třetího možného koaličního partnera, i u církví ale narážejí.

Za církve jsou v komisi předseda České biskupské konference Tomáš Holub, ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Tématem zůstává i Hrad

ČSSD do komise nominovala místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou, ekonomického experta Karla Machovce a člena její stranické právní komise Jana Kudrnu. Za ANO tam jsou poslanec a bývalý velvyslanec ve Vatikánu Martin Stropnický a právník Robert Pelikán, který je členem rady ekonomických poradců hnutí ANO.

ČSSD usiluje nejen o snížení finančních náhrad, ale také o vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí a o omezení účelu, na který by měly být peníze vyplacené církvím použity.

Církevní restituce, které do budoucna počítají i s odstřižením placení mezd duchovních od státu, obstály u Ústavního soudu. Ústavní soud také loni stanovil, že do doby schválení restitucí, což se nakonec stalo, mohou o jednotlivých majetkových nárocích církví rozhodovat soudy.

Ekumenická rada církví Fajfra z Církve bratrské jako jediného kandidáta zvolila na dva roky předsedou. Dosud působil jako první místopředseda ERC, nyní nahradil dosavadního předsedu Joela Rumla z Českobratrské církve evangelické. Ten si s Fajfrem vyměnil pozici a je nyní prvním místopředsedou.

Ekumenická rada církví sdružuje 11 křesťanských církví. Přidruženým členem je římskokatolická církev, která je největším příjemcem restitucí, pozorovateli jsou Církev adventistů sedmého dne a Federace židovských obcí v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy