Ekotendr ještě žije, vláda projedná i variantu ANO

Pavel Baroch
21. 12. 2011 6:00
Ministr Kalousek ale doporučuje miliardovou zakázku ukončit
Ostravské laguny.
Ostravské laguny. | Foto: Jan Langer

Praha - Ačkoli premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek už v září oznámili, že miliardová zakázka na odstranění starých ekologických škod skončí bez vítěze, definitivně pohřbena ještě není.

Vláda bude o osudu největší veřejné zakázky rozhodovat ve středu a ministři budou moci vybrat i variantu, která počítá s uzavřením smlouvy se společností Marius Pedersen Engineering.

Vyplývá to z dokumentů ministerstva financí, které se Aktuálně.cz podařilo získat. Právě Marius Pedersen nabídl ze tří finálových účastníků výběrového řízení nejvýhodnější cenu, za vyčištění několika stovek zamořených míst chtěl od státu 56,8 miliardy bez DPH.

Další zájemce, Geosan Group, podal nabídku ve výši 57,8 miliardy a Environmental Services ze skupiny J&T ve výši 65,5 miliardy.

Souhlasit, nebo nesouhlasit?

To, že vláda bude ve středu vybírat z možnosti zrušit zakázku, nebo naopak podepsat smlouvu s vítěznou firmou, potvrdilo i ministerstvo financí.

"Vláda má na výběr ze dvou variant - zjednodušeně řečeno buď souhlasit, nebo nesouhlasit. Proto budou dva návrhy usnesení a vláda přijme jeden z nich," sdělilo Aktuálně.cz tiskové oddělení ministerstva.

Kalousek říká NE

Zároveň zdůraznilo, že součástí dokumentů pro vládu je i vyjádření ministra Kalouska, který doporučuje nabídku firmy Marius Pedersen Engineering odmítnout.

"Nabídka vybraného uchazeče, přestože obsahuje nejnižší nabídkovou cenu, nesplňuje očekávání a předpoklady Ministerstva financí České republiky, s nimiž bylo zadávací řízení shora uvedené veřejné zakázky zahajováno a s vysokou pravděpodobností nepřinese dostatečné úspory oproti jiným právním postupům při plnění závazků České republiky v souvislosti s odstraňováním tzv. starých ekologických zátěží," napsal Kalousek v Příloze číslo 1.

Foto: Jan Langer

Smlouva už je připravená

Součástí balíčků dokumentů pro jednání vlády je ovšem i Příloha číslo 2, což je návrh smlouvy mezi ministerstvem financí a společností Marius Pedersen Engineering. Má 87 stran a na jejím konci je pět podpisů nejvyšších představitelů firmy.

Pouze kolonka pro podpis ministra financí je prázdná.

Bývalou ředitelku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou postup s dvojím návrhem vládního usnesení překvapil.

"Když ministerstvo financí jako navrhovatel vládního usnesení chce, aby nebyla smlouva uzavřena, tak přece připraví ve stejném duchu i usnesení a nepředkládá i opačný návrh," řekla Aktuálně.cz exředitelka úřadu, který na čištění zamořených oblastí odborně dohlíží.

Nečasovy pochybnosti

Proti uzavření smlouvy se společností Marius Pedersen Engineering se nejspíš postaví i premiér Petr Nečas.

"Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řadu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily," řekl už po zveřejnění nabídek Petr Nečas. 

Podobný postoj už vyjádřily i koaliční Věci veřejné. Společnost Marius Pedersen Engineering uvedla, že nebude na stát podávat arbitrážní žalobu, pokud vláda skutečně zakázku ukončí bez faktického vítěze.

"Postoj ministerstva financí nás mrzí, protože jsme do toho vložili poměrně velký kapitál a úsilí, což by při této variantě přišlo vniveč. Je jasné, že rozhoduje spíše politický zájem než nějaká věcná diskuse," řekl obchodní ředitel Pavel Borůvka.

Protikorupční organizace Transparency International už dříve vládu vyzvala, aby vítěze v tendru nevybrala. Podle ředitele organizace Davida Ondráčky by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země.

 

Právě se děje

Další zprávy