Ekologové: Vláda schválila cíle, které už dávno plníme

13. 11. 2013 13:11
Rusnokův kabinet odsouhlasil novelu zákona o recyklaci obalů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda v demisi souhlasila s návrhem novely zákona o obalech, která řeší recyklaci a celkové využití odpadů z obalů pro roky 2013 až 2015.

Novinářům to řekl premiér Jiří Rusnok. Podle ekologů si novela klade nízké cíle.

Ekologové z Hnutí Duha doporučili vládě, aby po ministerstvu životního prostředí (MŽP) požadovala recyklaci obalů podstatně vyšší. Cíle pro recyklaci obalů pro rok 2015, které nyní MŽP navrhuje, Česko již několik let s přehledem plní. Návrhem se nyní bude zabývat Sněmovna.

Cíl pro recyklaci papírových obalů v roce 2015 se v návrhu stanovil na 70 procent, přitom se od roku 2006 pohybuje ČR nad 90 procenty, upozornili ekologové. U plastových obalů je cíl 27 procent, ačkoli od roku 2005 u nich převyšuje v ČR recyklace 35 procent, a v současnosti dokonce až 50 procent.

Navržený cíl pro recyklaci skleněných obalů je pro rok 2015 stanoven na 70 procent, ve stejném poměru se ČR pohybuje od roku 2008. Všechny obaly se od roku 2004 recyklují více než z 55 procent, u čehož chtějí autoři novely v dalších letech zřejmě zůstat.

Norma prošla připomínkovým řízením a materiál byl podle ministerstva předložen vládě bez rozporu. To však Hnutí Duha zpochybňuje, MŽP se prý s připomínkami ekologické organizace nijak nevypořádalo.

Cíle podle předkládaného ministerského dokumentu vycházejí z předpokladů pro nový Plán odpadového hospodářství ČR, který byl však odložen, a měly by odpovídat parametrům koncepčního materiálu Strategie měst a obcí ČR v nakládání s komunálním odpadem.

Povinnost zvýšit do roku 2020 nejméně na 50 procent hmotnosti recyklace aspoň u odpadů z materiálů, jako jsou papír, kov, plast a sklo z domácností, stanovuje pro ČR evropská směrnice o odpadech. Určuje také recyklační cíle pro prodejní obaly určené spotřebiteli, které tvoří významnou část komunálních odpadů.

Novela měla být na vládě projednána už na konci srpna. Úřednický kabinet Jiřího Rusnoka ji tehdy odložil krátce po rozpuštění Sněmovny, mimo jiné i z důvodu, že vláda v demisi utlumí zákonodárnou iniciativu.

 

Právě se děje

Další zprávy