Ekologická superzakázka míří k otevírání obálek

Pavel Baroch, Kateřina Eliášová
15. 6. 2010 13:30
Tvořící se vládní koalice soutěž za desítky miliard na staré ekoškody nezruší
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vznikající vládní koalice se dohodla, že nezruší obří státní zakázku na likvidaci starých ekologických škod a počká si až na nabídky všech účastníků ve výběrovém řízení.

Shodli se na tom ekologičtí experti ODS, TOP 09 a Věcí veřejných při dalším kole koaličního vyjednávání o oblastech životního prostředí a zemědělství.

Obálky s nabídkami na ekologickou superzakázku, jejíž hodnota by se mohla výrazně překročit 100 miliard, by se měly otevírat na konci roku. Pokud by nová vláda veřejnou soutěž zrušila předčasně, hrozila by Česku arbitráž s velmi nejistým výsledkem pro státní rozpočet.

"Kvůli arbitráži nelze tu zakázku zrušit," potvrdil Radek John, předseda Věci veřejných.

Rozdělení, nebo supervýhodná cena

Proto se ustavující trojkoalice rozhodla počkat až na otevření obálek.

"Je shoda na tom, že otevřeme obálky a uvidíme, jaké ty nabídky budou," řekl po jednání koaliční ekologické komise první místopředseda ODS David Vodrážka. To ovšem podle Vodrážky neznamená, že nová vláda automaticky kývne na nejvýhodnější nabídku.

"Klaníme se spíše k nějakému rozdělení zakázky, protože ekonomická situace České republiky je dnes úplně jiná než v době, kdy se vypisovala," konstatoval Vodrážka. Zároveň zcela nevyloučil, že kabinet ponechá zakázku v celku, pokud někdo nabídne "supervýhodnou cenu".

Hledání vyvážené formulace

Ačkoli straničtí experti už oblast životního prostředí a zemědělství uzavřely, lídři stran budou ještě řešit přesnou formulaci, která se nakonec v koaliční smlouvě a vládním prohlášení ohledně ekologického supertendru objeví.

"Definitivní slovo padne ve čtvrtek," řekl předseda ODS Petr Nečas. "Dosáhli jsme předběžné dohody. Dohodli jsme se na kompromisu tak, aby Česká republika nebyla ohrožena arbitráží.

Vít Bárta z Věcí veřejných uvedl, že výsledná formulace by neměla dávat důvod k arbitráži, zároveň by měla umožnit státu rozdělit zakázku na několik částí.

Těžební limity zůstanou

Druhá nedořešená formulace se týká těžebních limitů v severozápadních Čechách. Zástupci ODS, TOP 09 i Věcí veřejných se ovšem shodli, že vznikající vláda limity neprolomí, a to ani v Beskydech, kde jsou zásoby černého uhlí.

Koalice chce zároveň podporovat rozvoj jaderné energetiky jako čistého zdroje elektřiny. Rozšíření Temelína a Dukovan by tedy neměla stát žádná politická strana ve sněmovně, protože opoziční ČSSD i KSČM s tím také souhlasí.

 

Právě se děje

Další zprávy